Hur man kan hjälpa barn vars husdjur har dött

Förlusten av ett husdjur är ett stort känslomässigt slag mot barn. Man bör vara vid deras sida under denna process och hjälpa dem att hantera situationen.
Hur man kan hjälpa barn vars husdjur har dött

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

Ett husdjurs död kan vara hjärtekrossande. Ens egen smärta är nog svår, men hur kan man hjälpa barn vars husdjur har dött? För de flesta är det trots allt det första mötet med döden och vad den innebär.

I denna artikel ska vi titta på hur man kan hjälpa sitt barn genom denna smärtsamma process.

Hur man kan hjälpa barn vars husdjur har dött

Det spelar ingen roll hur det skedde – lång sjukdom eller en tragisk olycka – husdjurets storlek eller hur länge det levt med familjen. Det kan vara mycket svårt för barnet att förstå och acceptera.

Husdjur är en del av familjen. De är lekkamrater och vapendragare på diverse äventyr och spratt. När de har lämnat oss blir barnen ofta förtvivlade och känner sig övergivna.

De kan till och med utveckla en rädsla för att förlora andra viktiga figurer.

Fortsätt läsa för att lära dig hur man kan hantera detta.

1. Förstå ditt barns kärlek för djuret

Barn vars husdjur har dött behöver stöd

Ett husdjur är bara ytterligare en medlem i familjen.

Det första steget för att hjälpa barn vars husdjur har dött är att försöka förstå vad de genomgår. Kanske ser du bara familjens husdjur som en form av sällskap.

Att sörja förlusten av ett husdjur är svårt, precis som med alla andra familjemedlemmar. Detta eftersom barnet älskade det som en del av familjen, oavsett vilken art det var.

2. Ha empati för ditt barn

Sätt dig själv i ditt barns skor. Försök att ha empati och förstå hur du skulle känna om rollerna var omvända. Var uppmärksam på barnet, för processen kretsar kring acceptans, inte smärta.

Om husdjuret dött efter en lång tids sjukdom är döden förmodligen enklare att acceptera än om orsaken är en olycka. Sjukdom gör trots allt döden mer förutsägbar.

Oförutsägbarheten hos olyckor kan vara första gången barnet upplever att allt inte kan kontrolleras, och det kan leda till stor rädsla.

3. Undvik att försöka göra verkligheten mjukare

I ett försök att skydda barnen väljer vissa föräldrar att säga att husdjuret rymt istället för att förklara att det var med om en olycka och dog. Gör inte det.

Att prata med ditt husdjur om ett husdjurs död är extremt svårt, men barnet förtjänar att veta sanningen.

4. Lek med barnet

Följ ditt barn genom sorgeprocessen genom att leka lekar med det.

Vissa barn kan till och med låtsas att deras gosedjur blir sjuka och dör. Dessa rollspel kan vara kraftfulla och läkande. Dra nytta av dem för att få barnet att förstå och acceptera förlusten.

5. Läsning kan hjälpa barn vars husdjur har dött

Läs för ditt barn

Med sagor för barn kan man hantera problemen som kommer med att sörja ett djur.

Det finns många berättelser om familjemedlemmar och husdjur dör, såsom En stjärna vid namn Ajax av Ulf Stark och Stina Wirsén.

Avvara tid åt att läsa berättelser och tala om döden med ditt barn.

6. Uttryck dina känslor för att hjälpa barnen

Vissa barn finner det svårt att uttrycka sin smärta. Bli ditt barns utlösande faktor genom att visa att husdjurets död även påverkat dig.

Lär ditt barn att det är okej att vara ledsen, att det är normalt att gråta och att det inte är fel att sakna någon.

7. Tala med ditt barn

Döden leder ofta till att barn ställer massor av frågor. Var beredd på att svara på dem så ärligt du kan och i enlighet med barnets ålder.

Du kanske även vill läsa: Fördelar med att ha ett husdjur hemma

8. Hedra ditt husdjurs liv

Golden retriever med ägare

Tala med barnet om de bästa stunderna med husdjuret för att väcka goda minnen.

Glöm inte att tala om husdjuret, för det är viktigt att barnet minns de goda stunderna. En liten begravning kan också vara till hjälp för ditt barn.

Att säga farväl kan vara vad barnet behöver för att må lite bättre. Det innebär dock inte att smärtan och saknaden kommer försvinna.

Ett annat alternativ är att göra ett litet fotoalbum som kommer hjälpa barnet att komma ihåg det på ett bra sätt. Man kan till och med plantera ett träd i dess ära.

9. Skaffa inte omedelbart ett nytt husdjur

Ditt barn behöver tid att bearbeta förlusten och acceptera att dess vän inte längre finns. Försök inte att fylla tomheten med ett nytt djur.

Barnet måste tillåtas bearbeta situationen innan ni skaffar ett nytt husdjur.

10. Håll ett öga på ditt barn

Stunder av tårar och sorg är normalt, men om du märker att ditt barn har mardrömmar, inte kan sova eller känner ångest så ska du tala med en barnläkare.

Det kan vara nödvändigt att ge barnet terapi för att det ska kunna komma över dödsfallet.

Ett husdjurs död är ofta ett barns första upplevelse av döden. Var tålmodig, spendera tid med barnet och visa hur mycket du älskar det.

Hjälp det att gradvis komma över husdjurets död som om det vore en person som dött, för djuret kan mycket väl ha varit ditt barns bästa vän.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • KidsHealth. Cuando fallece una mascota. https://kidshealth.org/es/parents/pet-death-esp.html
  • Fleming-Holland, R. A. (2008). Reflexiones sobre la Muerte: el Duelo Infantil y el Suicidio Juvenil. Psicología Iberoamericana.
  • Ledesma, R. I. G., Cabrera, A. M., & Torres, L. S. (2010). Pérdida y duelo infantil: una visión constructivista narrativa. Alternativas En Psicolog{’i}a. https://doi.org/1405-339

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.