6 sätt att bekämpa rädslan för ensamhet

För att övervinna rädslan för ensamhet är det viktigt att sluta desperat leta efter relationer. Kom ihåg att dessa relationer ofta inte är hälsosamma.
6 sätt att bekämpa rädslan för ensamhet

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att bekämpa rädslan för ensamhet är viktigare än vad många tror, och först måste man komma till insikt.

Är du rädd för ensamhet? Har du genomgått flera uppbrott och tror att det inte finns något hopp för dig? Lämnade personerna du trodde var dina vänner ditt liv? Verkar ensamhet vara ditt öde?

Alla genomgår dessa typer av situationer, men om de resulterat i en rädsla för ensamhet bör du följa råden vi listar nedan.

Att bekämpa rädsla för ensamhet

1. Sluta kritisera dig själv

Självkritik är destruktivt: bekämpa rädslan för ensamhet

Det första steget mot att bekämpa rädsla för ensamhet är att ta en ärlig titt på dig själv. För att göra det måste du titta på hur många gånger om dagen du trycker ned dig själv.

Säger du till dig själv att du är obetydlig, att du är en dålig person eller att du är för ung eller för gammal?

Om du talar till dig själv på det sättet kommer du konstant vara på dåligt humör och du kommer konditionera dig själv till att vara ensam

Kom ihåg att det du säger till dig själv har en direkt påverkan på hur du mår. Så enkelt är det. Om du programmerar dig själv att tänka positivt så kommer du må bättre.

Om du är negativ mot dig själv är det dags att lära dig att bli snällare.

Kanske har någon tidigare kritiserat eller begått övergrepp mot dig på ett sätt som gav dig skuldkänslor. Oavsett vad som hänt är det dags att sluta låta dem ta kontroll över ditt liv.

Å andra sidan kanske problemet är att du begått ett misstag som du inte kan förlåta dig själv för. Om så är fallet är det dags att stänga av rösten i huvudet som konstant kritiserar dig.

Du måste intala dig själv att du är en värdefull person trots dina misslyckanden, och du måste tro på det.

2. Förbättra din självkänsla för att bekämpa rädslan för ensamhet

Att öka din självsäkerhet och din självkänsla är vitalt för att bekämpa rädsla för ensamhet.

Tänk på saken: om du inte kan se de bra sidorna hos dig själv och inte kan älska dig själv, hur kan du då förvänta dig att andra ska göra det? Hur vi ser oss själva definierar hur vi beter oss och bilden vi projicerar.

Om du konstant fokuserar på dina brister kommer det därför vara vad andra lägger märke till. Ju mer du älskar dig själv, desto mer kommer folk bli övertygade om hur bra och vänlig du är.

3. Acceptera att du har något att erbjuda

Vilka är dina främsta egenskaper? Är du en känslig, hårt arbetande och/eller ärlig person? Vill du alltid hjälpa personerna i omgivningen? Är du någon som andra kan lita på?

Du har förmodligen dessa och många andra goda egenskaper. För att bekämpa din rädsla för ensamhet ska du börja leta efter personer som beundrar dessa egenskaper och som du kan dela dem med.

Det innebär dock inte nödvändigtvis att du ska söka efter dem hos en partner.

Fokuserad in uppmärksamhet på att hitta likasinnade personer som kompletterar dig och med vilka du kan identifiera. Kom ihåg att goda vänner är viktiga för att leva ett bra liv.

Efter vänskaper kan man vanligtvis hitta kärlek, men bli inte besatt av det.

4. Förändra dina tankar om det motsatta könet

Missuppfattningar om kön

Många personer har felaktiga uppfattningar om det motsatta könet. Detta kan vara resultatet av en dålig upplevelse som ledde till misstro.

Har du stereotyper om det motsatta könet?

  • Alla män är svin.
  • Kvinnor bryr sig bara om en mans pengar.
  • Män bryr sig bara om sex.
  • Kvinnor är för emotionella.
  • Man kan inte lita på män.
  • Alla kvinnor är “gold diggers”
  • Alla de bra är redan i relationer.

Dessa idéer är helt fel, för både män och kvinnor söker efter meningsfulla, varaktiga relationer vid någon punkt i livet. Givetvis finns det negativa exemplar, men de är inte representativa för ett helt kön.

När du har dessa tankar om relationer så kommer det vara svårt att bekämpa rädslan för ensamhet, för du kommer tro att det inte finns någon därute för dig.

Sanningen är att världen är full av fantastiska människor – du måste bara låta dig själv lära känna dem.

5. Förändra sättet du ser på din rädsla för ensamhet

Ensam kvinna på bänk

Är du avundsjuk på de grupper av vänner som gör allt tillsammans? Blir du ledsen varje gång du ser ett lyckligt par med barn?

Fråga dig själv om problemet verkligen är ensamhet eller om det bara är social press som får dig att känna att du måste ha samma saker som andra i ditt liv.

När du sveps iväg av andra personers förväntningar kan det kännas som ett stort misslyckande att vara singel eller att inte ha några vänner. Så är dock inte fallet.

Om du känner på detta sätt ska du komma ihåg att du är värd lika mycket oavsett om du har en partner eller inte. Det viktigaste är att komma ihåg att du inte ska påbörja en relation på grund av samhällets förväntningar.

6. Fokusera på vad du har för att bekämpa rädslan för ensamhet

För att bekämpa rädslan för ensamhet måste du sluta att desperat leta efter en partner. Titta på din familj och de vänner som bryr sig om dig, och se till att du uppskattar dem även om de inte är perfekta.

Tänk på saken. Folk vill inte komma nära någon som inte uppskattar allt denne har i livet. Och när du väl skaffat nya vänner måste du se till att de vet hur mycket du älskar och uppskattar dem.

Kom ihåg: om du jobbar hårt med att etablera nya relationer men sedan inte stärker dem, kommer allt ha varit förgäves.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.