Så bakar du ett spanskt kristallbröd

Spanskt kristallbröd är en variant av de klassiska versionerna av ciabatta. Det passar bra med olivolja, ost eller även vissa typer av korv. Ta och prova!
Så bakar du ett spanskt kristallbröd
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Spanskt kristallbröd är en typ av bröd som har speciella egenskaper. För det första utmärker det sig för sitt höga vatteninnehåll, eftersom du behöver ca 5 dl vatten per 10 dl mjöl. På så sätt får du en tunn och knaprig skorpa.

Här kommer vi att lära dig hur du bakar spanskt kristallbröd på ett enkelt sätt. Denna typ av bröd passar utmärkt för smörgåsar och som rostat bröd. Det smakar och luktar gott och kommer definitivt att glädja hela familjen!

Egenskaper för spanskt kristallbröd

Som vi nämner ovan så har kristallbröd en annan struktur än andra typer av bröd. Det har alltid en krispig och knaprig skorpa på utsidan och en mjuk konsistens på insidan. Detta gör det perfekt för att äta med olivolja och med pålägg som skinka och ost.

Att använda olivolja som tillbehör bidrar dessutom med massor av näringsämnen. Denna ingrediens innehåller omega-3 fettsyror som kan hjälpa till att hålla inflammation under kontroll. En studie publicerad i tidskriften International Immunology visar detta.

Å andra sidan måste vi nämna att för hög konsumtion av korv och dylika charkvaror kan medföra vissa risker. Nitrit är ett vanligt konserveringsmedel i dessa livsmedel. Denna substans har visat sig öka risken att utveckla vissa cancerformer vid regelbundet intag.

Detta bröd innehåller även olösliga kostfiber. Dessa hjälper till att göra avföringen fastare. Faktum är att regelbundet intag av dem är förknippat med en lägre risk för förstoppning, vilket man bland annat kan läsa i forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Spanskt kristallbröd

Recept på spanskt kristallbröd

Vi lär dig hur du bakar spanskt kristallbröd på ett enkelt sätt, som garanterar ett utsökt resultat. Här är receptet:

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 10 dl mjöl
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk jäst

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Varför du bör undvika bröd från storbagerier

Så här gör du:

Nyckeln till framgång ligger i att förbereda degen, som kan vara lite svår att arbeta med. Av denna anledning är det bäst att använda en mixer med degkrok.

Lägg mjölet i en skål och tillsätt vattnet lite i taget. Börja först med 1 dl vatten och starta maskinen. Efter några minuter tillsätter du ytterligare 1 dl utan att stoppa maskinen.

Med tiden kommer du att få en jämn deg. När allt är helt blandat tillsätter du resten av vattnet tills du har en klibbig massa.

Tillsätt sedan saltet och fortsätt knåda. Slutligen tillsätter du jästen och låt maskinen arbeta ytterligare i några minuter för att integrera allt. Du kan öka hastigheten vid denna tidpunkt för att uppnå ett bättre resultat.

Knåda degen och låt den jäsa

När maskinen har arbetat färdigt, lägg degen på en yta med mjöl. Dra ut degenoch vik den i fyra bitar.

Täck degen med en kökshandduk och låt den jäsa i 30 minuter. Knåda sedan degen och låt den vila igen. Gör detta totalt tre gånger.

När du har gjort det, lägg degen i en skål smord med extra jungfruolivolja. Täck den sedan med plastfolie och låt den jäsa på en mörk och torr plats vid rumstemperatur tills den har vuxit till sin dubbla storlek.

skål med mjöl

Spanskt kristallbröd: Baka i ugn

När bröddegen har jäst färdigt, lägg tillbaka den på bordsskivan för att låta den vila utan att släppa ut luftbubblorna som har bildats under jäsningen. Det är viktigt att strö mjöl på ytan för att förhindra att degen fastnar vid bordsytan eller dina händer.

Sträck sedan degen lätt till en rektangel, men var försiktig så att den inte går sönder. När den är tunn, skär den i fyra lika stora delar och lägg dem på en plåt.

Förvärm ugnen till 230 °C. Medan den värms upp, låt degen ligga täckt med en kökshandduk. När ugnen är klar, baka brödet i ca 25 minuter tills utsidan är torr och krispig.

Prova att baka eget bröd

Som ni ser kan det vara lite omständligt att baka spanskt kristallbröd. För att göra det perfekt rekommenderar vi att du följer receptet till punkt och pricka utan att hoppa över något steg. På så sätt får du en utmärkt produkt som passa bra med olika ingredienser för att göra perfekta smörgåsar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
  • Zhang FX, Miao Y, Ruan JG, Meng SP, Dong JD, Yin H, Huang Y, Chen FR, Wang ZC, Lai YF. Association Between Nitrite and Nitrate Intake and Risk of Gastric Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Med Sci Monit. 2019 Mar 9;25:1788-1799. doi: 10.12659/MSM.914621. PMID: 30850575; PMCID: PMC6420797.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.