Upptäck detta roligt recept på spunnet ägg

Om du letar efter ett roligt sätt att komma ut ur den vanliga matrutinen så är detta recept på spunnet ägg perfekt för dig! Lär dig hur man gör det.
Upptäck detta roligt recept på spunnet ägg

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Ägg är en av de vanligaste ingredienserna i världen, speciellt när det kommer till bakning. Man hittar dem i en rad former: kokta, rörda, pocherade och stekta. Men har du hört talas om recept på spunnet ägg?

Detta recept är en dekorativ rätt som ser ut som fina, gula trådar (eftersom endast äggula och socker används).

Receptet kommer ursprungligen från Portugal och görs generellt till rätter som inkluderar kött, kanapéer, korvar och fisk.

Kontrasten mellan sötman hos det spunna ägget och den salta smaken hos rätten är vad som gör kombinationen så populär. Vem hade kunnat tro att man kan spinna trådar av ägg?

Hälsofördelarna med ägg

Äggula på slev

Ägg är varmt rekommenderade av hälso- och näringsexperter tack vare deras höga innehåll av essentiella proteiner och näringsämnen. De är t.ex. rika i:

 • Vitamin A, B2, B5, B12, D och E
 • Nyttiga fetter
 • Mineraler som selen, zink, fosfor, kalcium och järn
 • Kalorier (nyttiga)

Ägg har även högt innehåll av kolin, vilket är ett väldigt viktigt näringsämne som hjälper till att förbättra hjärnfunktionen.

Vidare hjälper det till att förebygga kardiovaskulära sjukdomar, främja viktnedgång, kontrollera LDL-nivåerna i blodet (om du äter det med måtta), förbättra synen och minska triglyceriderna i blodet.

Ägg är därför ett perfekt livsmedel att laga, oavsett hur man gör det. Av dessa och många andra anledningar bör du lära dig att göra detta roliga recept, så att du kan tillföra lite kreativitet till dina rätter.

Recept på spunnet ägg

Även om detta recept görs på ägg så ska du komma ihåg att det även innehåller en hel del socker. Du kan dock göra det lite lättare genom att använda naturliga sötningsmedel istället.

Hemligheten bakom detta recept ligger i sockerlagen, som du gör med socker och lite vatten. Du behöver även en sil eller spruta som gör spaghetti-liknande trådar.

Ingredienser

 • 2 1/2 dl socker
 • 5 äggulor
 • 2 1/2 dl vatten
 • 1 spruta eller sil/durkslag
 • 1 1/4 dl väldigt kallt vatten
 • Hushållspapper
Separera äggulorna

Denna rätt serveras som aptitretare och kan göras närsomhelst på året. Låt oss se hur man tillreder detta recept på spunnet ägg, steg för steg:

 1. Ta äggen och separera gulorna från vitorna.
 2. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp på spisen. Rör om lite tills du får en väldigt tjock konsistens. Det ska se ut som sirapVar försiktig med detta steg, för om du låter sockerlagen koka för länge kommer den brännas. Låt det sjuda om du kan.
 3. Ta äggulorna och häll dem i sprutan. Pressa ut strån av dem i sockerlagen.
 4. Du bör göra ovan nämnda steg i omgångar så att stråna inte fastnar i varandra.
 5. Vänta därefter på att de ska hårdna, varpå du med en slickepott kan ta upp dem från kastrullen och lägga dem i en skål med väldigt kallt vatten.
 6. Tillaga resten av stråna och upprepa processen.
 7. Avslutningsvis använder du hushållspapper för att torka bort överflödigt vatten och sockerlag från trådarna.
 8. Servera på fisk, kött eller färskost. Du kan även servera det som det är.
 9. Njut av detta hemgjorda recept på spunnet ägg!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.