Recept på desserter med persimon och choklad

Har du testat att kombinera persimon och choklad? Här kan du läsa om en utsökt god efterrätt med två exotiska ingredienser som är här för att stanna. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du lagar den!
Recept på desserter med persimon och choklad
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Huvudingredienserna i de här läckra efterrätterna är persimon och choklad. Båda ingredienserna har på senare tid blivit riktigt populära, inte minst på grund av deras imponerande näringsvärde. Som du säkert känner till är de numera vanliga produkter i lokala livsmedelsbutiker.

Dessa desserter är mycket enkla att göra men de har en överraskande smak och konsistens som tilltalar både stora och små. De är desserter som du garanterat kommer att lägga till i din repertoar av godsaker.

En hälsosam efterrätt med stor potential

Persimon och choklad är två ingredienser som du kanske vill se mer av i din dagliga kost. De är också mycket mångsidiga, eftersom du kan använda dem på olika sätt: i sallader, smoothies, med yoghurt och i desserter.

Persimon är en frukt som ursprungligen kommer från Japan och Kina, men idag kan man även hitta den i många andra länder i världen. Det finns många olika sorter, och alla utmärker de sig för sin unika smak.

Vi kan notera det höga innehållet av vatten, fibrer och vitamin A och C ur en näringssynvinkel. De ger också antioxidanter och andra komponenter som har exceptionella fördelar för vår hälsa.

Kakao kommer å andra sidan från den amerikanska kontinenten. Denna böna, kallad “gudarnas mat” av inkaindianerna, blev populär i Europa först på grund av sina medicinska egenskaper.

Naturlig kakao innehåller inte det tillsatta sockret du hittar i andra typer av choklad, och det är nyttigare att konsumera detta livsmedel i sin rena form. Det är det bästa sättet att dra nytta av dess potentiella egenskaper för kroppen – även om experter påpekar att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga bevis bakom dessa påståenden:

 • Kakao hjälper till att skydda det kardiovaskulära systemet genom att sänka blodtrycket.
 • Det innehåller antioxidanter.
 • Slutligen förbättrar det blodcirkulationen i hjärnan.
choklad och cacaobönor
Kakao värderas högt på grund sin unika smak. Dessutom tillskriver många detta livsmedel positiva kardiovaskulära effekter på vår hälsa.

Du kanske också gillar den här artikeln: Choklad är nyttigt för den kognitiva funktionen

Hur du lagar en utsökt dessert med persimon och choklad

När det gäller hälsosamma desserter kan du få fram de mest optimala resultaten med bara några få ingredienser. Frukten är ofta huvudingrediensen.

Dagens dessert är en variant på flan, en traditionell efterrätt som vi hittar i många länder, och det finns lika många recept på den som det finns kockar. Allt du behöver är lite fantasi och du kan själv komma på olika kombinationer av ingredienser och smaker.

De vanligaste tillagningsmetoderna är tillaga den i ett vattenbad, eller bain-marie, och du kan använda dig av frukt- och grönsaksdrycker, eller ändra det traditionella receptet och göra en sockerfri version.

Alternativ 1: En choklad- och

persimon

efterrätt utan socker, ägg eller mjölk

Detta alternativ kräver bara en liten mängd ren kakao och några mogna persimoner, det är allt. Det tar bara några minuter att göra.

Ingredienser för 6 portioner

 • 800 g persimoner (vikten på den skalade och skurna frukten)
 • 60 g 100% kakaopulver

Så här gör du

 1. Skala först och skär persimonfrukterna i medelstora bitar och mixa till en krämig konsistens.
 2. Tillsätt sedan kakao och blanda tills du har en slät smet.
 3. Häll sedan i serveringsskålar och täck med aluminiumfolie.
 4. Kyl i minst sex timmar (om möjligt över natten)
 5. Ta ut din dessert från kylskåpet och avnjut!

Den krämiga konsistensen gör den här desserten till en succé (den kan vara lite annorlunda än en traditionell flan-efterrätt, men resultatet är minst lika gott).

Denna efterrätt kan stå med på listan över sockerfria desserter, eftersom den endast innehåller naturligt socker. Det är ungefär samma sak som att direkt äta frukten med kakao.

Detta recept är också utmärkt för många personer med vanliga livsmedelsintoleranser och allergier mot till exempel ägg och mjölk. Den här varianten är också lämplig för personer med celiaki, men då måste du vara noga med att använda 100% kakao.

De som föredrar en sötare smak kan välja att tillsätta någon typ av sötningsmedel. Detta även om det alltid är bättre att vänja sig vid fruktens rena smak. Lägg till ett stänk kanel eller vanilj för att förbättra smaken om du tycker att din efterrätt behöver det.

Alternativ 2: Dessert med persimon och choklad med ägg

Den här desserten liknar den mest traditionella typen av flan, men den är tillagad med frukt som huvudingrediens.

Ingredienser

 • 500 g mogna persimoner
 • 40 g 100% kakaopulver
 • 5 ägg
 • 150 g socker
 • 100 g socker till karamellsåsen

Så här gör du

 1. Skala först och hacka persimonerna och ställ dem åt sidan.
 2. Gör sedan karamellsåsen genom att värma 100 g socker i en kastrull och en liten mängd vatten. Låt försiktigt värmas upp under ständig omrörning tills sockret smälter och får en djupt brun, men ej bränd, färg. Häll genast i formen och vrid på formen så att karamellen täcker botten.
 3. Mixa frukt och kakao, konsistensen bör vara tjock och slät.
 4. I en annan skål vispar du äggen med resten av sockret. Tillsätt sedan denna blandning till den föregående och blanda väl. Häll allt i formen som innehåller karamellen och täck noga med aluminiumfolie.
 5. Baka din dessert vid 180 grader i en timme eller tillaga den i ett vattenbad under samma tid. Din dessert kommer att vara klar när inget av puddingen fastnar på en provsticka som du sticker ner i mitten av formen.
 6. Ta ut den från ugnen och ställ den åt sidan för att svalna helt. Låt sedan stå i kylen i minst två timmar (du kan tillaga din dessert dagen innan du tänker servera den för bättre konsistens och smak).

Du kan minska sockerhalten i detta recept genom att hoppa över karamellen och istället strö över lite hackade nötter ovanpå den när du tar den ur formen.

persimon
Du kan äta hälsosamt och ändå njuta av godsaker som persimon och choklad.

Mer hälsosamma recept hittar du här: Så gör du en traditionell napolitansk flan

Choklad och persimon i desserter

De två versionerna är relativt enkla och du kan laga dem på kort tid (men du måste vänta tills de är helt kalla innan du äter dem). Det är därför detta kan bli till två av dina bästa desserter, och de passar när som helst under veckan.

Kom ihåg att det första receptet passar helt perfekt som en vardaglig efterrätt, och du kanske vill spara det andra till speciella tillfällen.

Garnera din dessert med frasiga rån eller kakor när du serverar, du kan också strö över lite hackade nötter på toppen.

Denna typ av dessert är ett utmärkt sätt att lägga till mer frukt i din kost och öka variationen. Den vackra färgen på persimonerna ger oss en ledtråd om deras anmärkningsvärda bidrag av vitaminer, antioxidanter och betakaroten.

Slutligen kommer chokladälskare att njuta av den läckra smaken av äkta choklad. Det går att vänja sig vid bitterheten, så var inte rädd att prova några gånger.

Detta är nämligen det bästa sättet att få ut det mesta av fördelarna med kakao. Denna växt har uppskattats under tusentals år i prekolumbianska kulturer i det som idag kallas Mexiko.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Butt MS, et al. Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims. Experimental and Clinical Sciences Journal. Mayo 2015. 14:542-561.
 • Latif, R. Chocolate/cocoa and human health: a review. The Netherlands Journal of Medicine. Marzo 2013. 71(2):63-8.
 • Montagna MT, et al. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. International Journal of Environmental Research and Public Health. Diciembre 2019. 16(24):4960.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.