Rädslan att bli övergiven i romantiska relationer
Rädslan att bli övergiven i romantiska relationer är en vanlig orsak till ångest och oro hos många av oss. Faktum är att det är en känsla som påverkar många par. En som döljer känslomässigt beroende – ett allt mer relevant och psykologiskt problem i romantiska relationer.
Vad är känslomässigt beroende?
Behovet av sociala relationer och band till andra är inneboende hos människor. Vi behöver alla tillfredsställa det på ett hälsosamt sätt eftersom det är av avgörande betydelse för att uppnå en stark identitet. Det ökar vår förmåga att lita på andra och stärker vårt självförtroende. Det minskar också vår tendens att bli för upprörd över ett hypotetiskt avslag eller övergivande (Bornstein, Geiselman, Eisenhart och Languirand, 2002).
Men alla relationer förlorar sitt hälsotillstånd och får en negativ karaktär när detta behov blir orimligt och absolut. Detta överdrivna behov av band är det som leder till rädslan för att bli övergiven i romantiska relationer. Det är en okontrollerbar rädsla på grund av ett avståndstagande som alltid verkar överhängande.
Författare som Urbiola och medarbetare (2017) definierar människor med känslomässigt beroende som:
- Har en tendens att uppleva ångest och oro
- Att vara tveksamma inför ett uppbrott
- Att ha en önskan att utöva kontroll över andra, särskilt deras romantiska partner
- Känner mig tomma inombords och tror att de inte kan fylla det tomrummet med någon annan
- Känner obehag och oförmögen att hantera ensamhet
- Att prioritera sina älskare framför allt annat
- Idealisera de människor som de är beroende av
- Att vara människor som behagar
- Har en ganska låg självkänsla
Rädslan för att bli övergiven i romantiska relationer
Denna rädsla är grunden på vilken en person bygger känslomässigt beroende och alla beteendeuttryck som kommer ut ur det. Det är så intensivt att det gör förhållandet svårt för båda parter. Detta beror på att personen med en överdriven rädsla för att bli övergiven kväver sin partner för att lova att de aldrig ska lämna.
Du kanske är intresserad av: Olika typer av beroendebeteenden: vanligare än du tror
Krävande av lugnande sms
Vissa av dessa typer av beteende handlar om att kontrollera vad som händer runt dem. Detta beror på att dessa människor inte kan tolerera ambivalens. Den beroende personen kväver alltså sin partner med beteenden som att ständigt kontrollera sina sociala nätverk och textmeddelanden.
De vill veta vem deras partner är med och vem de pratar med i varje ögonblick. De kräver också omedelbara svar på sina egna meddelanden.
Samtidigt tror de att frånvaron av gulliga meddelanden från sin älskare är synonymt med brist på kärlek. Det är därför de behöver konstant försäkran om att deras partners känslor inte har förändrats. De frågar ofta om de är älskade och omtyckta.
De vill veta om de är tråkiga och om deras partner letar efter någon annan, om de fortfarande älskar dem. Oavsett svaren på dessa frågor kommer det dock inte att hindra dem från att ställa samma frågor igen inom en snar framtid.
Aldrig ensam (inte ens för att gå ut och ta en drink med en nära vän)
På samma linje vill människor med rädsla för att bli övergivna och som därmed har känslomässigt beroende aldrig vara ensamma eller känna sig ensamma. De undviker vanligtvis alla situationer där de kan känna att de blir övergivna. Det är just därför som de är så restriktiva.
Låt oss inte glömma att de tenderar att ha en negativ självbild och låg självkänsla. De föreställer sig hotet om övergivande i varje situation, med varje person, i varje ögonblick.
En önskan om exklusivitet
En person med låg självkänsla tillåter sig inte att vara oförsonlig och våldsam i sina önskemål. Det beror på att de inte vill förlora sin partner. Därför är de vanligtvis inte påträngande, bara känslomässigt sårbara. Därför kommer de förmodligen inte att försöka hindra sin partner från att gå ut med sina vänner.
Men de kommer definitivt att ringa dem tio gånger om dagen på dåligt humör och kommer att uppleva allvarliga känslor av ångest över rädslan för att bli övergiven, ett eventuellt uppbrott eller ensamhet under dagarna före utflykten. Detta kan leda till att deras partner ställer in dessa planer eftersom de känner sig skyldiga över de känslomässiga konsekvenserna i sin andra hälft.
Försämringen av romantiska relationer på grund av rädslan att bli övergiven
Det behöver inte sägas att resultatet är fruktansvärt efter att ha hanterat de beteendemässiga, kognitiva och känslomässiga komponenterna som uppstår från rädslan för att bli övergiven hos en partner. Det finns vanligtvis en tydlig försämring och förhållandet blir giftigt eller åtminstone obalanserat.
Att leva med en känslomässigt beroende person innebär ofta att behöva betala en vägtull om och om igen. Det kräver i själva verket mer och mer ju längre tiden går.
En känslomässigt beroende person kan tömma allas tålamod genom att tvinga dem underkasta sig deras krav. Att leva under ett sådant ok är inte bra för någon. Detta eftersom att viljan att behaga och tillfredsställa sin partner gör att de söker vissa typer av negativt beteende.
En person kan vänja sig vid att sätta den beroende personen först. Därför är det svårt för den andre att inte förvänta sig att bli satt först när grunden för relationen har byggts på ett sådant känslomässigt beroende. Således slutar det med att de deltar i sin partners känslomässiga beroende. Som ett resultat blir rädslan för att överges en sjukdom hos den ena och lönsam i den andra.
Våld i hemmet är en konsekvens av rädsla för att bli övergiven
Enligt en studie från spanska Andalusian Institute of Sexology and Psychology var 49 % av de intervjuade personerna känslomässigt beroende. 8 % i sin mest kliniskt signifikanta version. De flesta av individerna i denna grupp var kvinnor.
Det som är särskilt oroande med detta är att det visar en förekomst på 24 % hos ungdomar mellan 16 och 31 år. Dessutom är 74 % kvinnor, och 26 % är män. Utan tvekan tyder uppgifterna på att detta är ett verkligt problem i den unga befolkningen. Därför är det viktigt att utveckla program riktade till ungdomar för att främja deras psykiska hälsa.
Ovanstående är relevant, till exempel har författare som Amor och Echeburua (2010) lärt sig att känslomässigt beroende är en känslomässig egenskap hos kvinnor som är utsatta för manligt våld.
Detta är ett problem man vanligtvis hör om på nyheterna, särskilt när det är relaterat till våld i mellanmänskliga relationer och övergrepp. Rapporterna visar att 25 % av alla flickor mellan 16 och 19 år redan har varit i ett kontrollerande förhållande.
Andra försäkrar att ökningen av fall av känslomässigt beroende hos unga snabbt utvecklas till en viss grad. Det finns visserligen kampanjer och interventionsprogram för att arbeta med den känslomässigt beroende befolkningen. Det finns dock knappt några förebyggande planer.
Förebyggande planer för känslomässigt beroende
Forskning visar att vi kan förebygga, träna och förbättra ett antal riskfaktorer och egenskaper hos personer med känslomässigt beroende, med början i tidig ålder. Allt detta är ett svar på denna epidemi hos unga människor som börjar dejta. Några av dessa faktorer är:
- Dålig social kompetens och bristande självsäkerhet
- Starka övertygelser om romantisk kärlek
- Plats för extern kontroll
- Dåligt självförtroende
När det kommer till könsvåld måste en person odla självsäkerhet, sociala färdigheter, känslomässig styrka och hög självkänsla. Detta eftersom att tonåringar då kommer att bli mycket mindre benägen att bli känslomässigt beroende eller etablera en relation med en känslomässigt beroende kamrat.
Förebyggande planer läggs fram som vapen för att inte acceptera beteendet från personer med rädsla för att bli övergivna och känslomässigt beroende; samt att inte vara känslomässigt beroende av någon.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bornstein, R.F. (1992). The dependent personality: Developmental, social, and clinical perspectives. Psychological Bulletin, 112 (1), 3-23
- Cabello, F. (2017). Dependencia emocional en la juventud: la nueva esclavitud del siglo XXI. En M.A. Cabello, M.A., F.J. Del Río y F. Cabello (Eds.) Avances en Sexología Clínica. (pp. 207-213). Jérez de la Frontera: Sotavento.
- Urbiola, I., Estévez, A., Iruarrizaga, I. y Jauregui, P. (2017). Dependencia emocional en jóvenes: relación con la sintomatología ansiosa y depresiva, autoestima y diferencias de género. Ansiedad y estrés, 23(1), 6-11.