5 tips för att sluta älska någon när din kärlek inte är besvarad

5 tips för att sluta älska någon när din kärlek inte är besvarad
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 19 april, 2023

En av de mest obehagliga situationerna som kan hända när du är kär i någon är att dina känslor inte återgäldas. Detta genererar ofta många olika känslor, som bland annat förvirring, frustration och ilska. För att komma ur denna smärta är det viktigt att du vet hur du gör för att sluta älska någon som inte älskar dig tillbaka.

Som psykologen Silvia Congost förklarar i en intervju, så när en person inte älskar dig, är det som håller dig i den situationen idealiseringen av relationen. Men medan du drömmer, håller hoppet levande och tänker dig hur saker och ting kan förändras, så går tiden.

Den här typen av omständighet kan inträffa när du träffar någon ny, men också när du har varit tillsammans med en person under lång tid vars känslor för dig förändras. Att sluta älska är i det senare fallet kanske svårare. Men det är viktigt att veta vilka tecken som tyder på att din kärlek inte är besvarad.

Tecken på att din kärlek inte är besvarad

När kärleken inte återgäldas, hur mycket du än försöker, är det bäst att ta dig ur förhållandet för att undvika lidande. Vi ska ge dig några exempel som man lätt kan misstolka som att den andra är kär, men som i själva verket innebär att objektet för din kärlek tydligt säger “jag älskar inte dig”.

Personen har tydligt sagt till dig: “Jag gillar dig som vän”

Vi vet att den här frasen gör ont, men sanningen är att den är väldigt tydlig och borde hjälpa dig att ta steget att sluta lägga kärlek på någon som inte känner samma sak för dig. När en person säger detta till dig beror det på att denna har upptäckt att dina känslor går utöver enkel vänskap. I detta läge bör du inte tro att han eller hon kommer att ändra sig.

Om du inte inser här att det måste finnas ett dubbelriktat engagemang i förhållandet, kan det innebära att du lägger ner för stora ansträngningar för att upprätthålla relationen.

Sluta älska någon som inte uppskattar att du ger 100 procent till förhållandet

Båda personerna i ett parförhållande måste bidra med 50 % till det. Om det bara är du som drar relationen framåt kommer du säkert att känna igen någon av följande situationer: du känner dig frustrerad, du är inte lycklig, du vet inte hur du ska förklara för din partner att du vill ha mer kommunikation. När den andra personen inte anstränger sig alls för relationen är det tydligt att din kärlek inte är besvarad.

Det finns inget åtagande från den andras sida

Denna fras kan vara en av de vi oftast får höra idag: “Jag vill inte binda mig”. Det finns människor som är tillsammans med någon, som behandlar denna person som om den vore deras partner, men som inte är riktigt engagerade. Du kanske borde reflektera över om din kärlek är uppskattad eller om din partner bara vill ha ditt sällskap för att bara ha det trevligt.

5 tips för att sluta älska någon när din kärlek inte är besvarad

Har du precis fått reda på att personen du älskar inte älskar dig tillbaka? Det är smärtsamt. Du kanske tror att du aldrig kommer att hitta någon lika bra människa att dela ditt liv med, och kanske hyser du fortfarande lite hopp om att hen ska ändra sig.

Men det bästa är att du förstår att det att sluta älska någon som inte känner på samma sätt för dig är den största gåvan du kan ge dig själv i detta läge. Då kan du tillåta dig själv att träffa en person som verkligen vill älska dig tillbaka.

1. Att sluta älska någon som inte älskar dig tillbaka

Att få lite distans är ett av de bästa tipsen vi ska ge dig när du tar steget att sluta älska någon som inte älskar dig tillbaka. Det sägs att avstånd kyler ner känslor och det är sant, men det är inte bara detta som kommer att hända, utan du kommer också att kunna se på situationen med större perspektiv.

2. Undervärdera inte dig själv

Du kanske tror att personen inte gillar dig för att du har den ena eller den andra skavanken; till exempel inte är snygg, smart eller rolig nog. Det är lätt att dessa tankar börjar snurra runt i huvudet. Men inget av detta stämmer! Och innerst inne vet du säkert själv att det inte finns någon som är lika bra som du, eller hur? Så släpp dessa onda tankar så snabbt du bara kan, för annars bygger de upp sitt eget momentum och tar över alla dina tankar.

Alta autoestima en una mujer.
Du är bäst. Kom ihåg det. Håll fast i din självkänsla och låt inte onda tankar trycka ner dig.

3. Ta väl hand om dig själv

Du kommer att känna smärta, ja, men nu är det dags att njuta av de där promenaderna ensam i naturen som du gillar så mycket, att prova en ny aktivitet på gymmet, att unna dig en spadag. Ta hand om dig själv för att du förtjänar det och för att du behöver det.

4. Fokusera på dina mål för att sluta älska någon när din kärlek inte är besvarad

Många gånger tror vi att världen tar slut när ett förhållande tar slut. Men om du ser på din egen situation från ett större perspektiv kommer du att inse att det inte stämmer.

Därför är ett viktigt tips för att sluta älska någon som inte besvarar din kärlek att fokusera på dina mål. Så koncentrera dig på ditt arbete, dina hobbyer, din framtid. Detta kommer att hjälpa dig att komma över den svåra tiden.

5. Sök professionell hjälp

Efter denna typ av upplevelse är det normalt att självkänslan får sig en törn. Eller att man inte vet hur man ska gå vidare med sitt liv. Att ta sig ur sorgen, börja göra saker och se bortom smärtan du nu känner är viktigt.

Detta är inte alltid så lätt att göra på egen hand. Så sök professionell hjälp och lär dig hur du skapar personlig tillväxt.

Att sluta älska någon som inte besvarar din kärlek är att ta hand om din hälsa

Nu vet du hur du slutar älska någon som inte älskar dig. Vi hoppas att du finner tipsen användbara. Men om du inte kan göra detta på egen hand, finns det alltid hjälp att få.

Psykologer och psykiatrer finns till för att hjälpa dig att återhämta dig från detta så snabbt som möjligt. Det är sunt och hälsosamt att ta detta steg för att återställa självkänslan och som hjälper till att sätta dig på rätt spår i dina personliga projekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.