Singel eller upptagen spelar ingen roll: Var bara lycklig

Var bara lycklig, oavsett förhållandestatus. En singel kvinna behöver inte hitta en partner för att hon är rädd för ”vad de kommer att säga.”
Singel eller upptagen spelar ingen roll: Var bara lycklig

Senaste uppdateringen: 04 februari, 2019

Än idag är bilden av en singel kvinna fortfarande ganska negativ i många kulturer. Till exempel anses många kvinnor i Kina som inte har hittat en man vid 25 års ålder av sina familjer och resten av samhället som ”biprodukter.”

Liknande situationer inträffar i andra länder på olika sätt och alla förknippas med negativa aspekter av kvinnan som föredrar att vara singel framför att vara i ett förhållande som hon inte vill vara i.

Antropologen Helen Fisher är välkänd för sin studie om förhållanden och bilden av kvinnor i olika kulturer. I hennes bok ”The First Sex” prisar hon kvinnor som inte känner att de behöver hitta en man och uppnår sina egna triumfer.

Det är en kvinna som vet hur man helt enkelt är lycklig.

Att vara singel i ett patriarkaliskt samhälle och en matriarkalisk familj

Här ser vi en underlig dualism. Vissa länder fortsätter att vara väldigt patriarkaliska även idag (Kina och Indien till exempel,). Många unga kvinnor måste söka ett giftermål som hjälper deras egen familj, speciellt fadern, och behåller deras sociala status.

I andra länder är det familjens mamma som sätter press på dottern att expandera familjen och föra arvsanlagen vidare.

En mor som vill ha barnbarn eller önskar att se hennes dotter med livet upplagt för henne – bredvid en man som har ett bra jobb, till exempel – är en ganska föråldrad bild. Dock är det ändå en bild som lyckas hålla sig kvar i det moderna samhället.

Det är därför det är viktigt att ägna en stund åt att tänka över detta ämne.

2-kvinna-och-tiger

Par som kommer och går

Sanningen är att de flesta vet att det inte är lätt att hitta en livspartner. Folk växer, utvecklas, förändras och förbättras genom livet. På den resan är det troligt att de har mer än en romantisk kompanjon.

 • Det är ett känt faktum att man kan tillbringa otaliga underbara stunder med en person, sedan göra slut och vara lika lycklig singel.
 • Du kan leva ditt liv till fullo som singel eller i ett förhållande så länge du väljer att omringa dig med människor som visar respekt och låter dig vara lycklig med ditt liv.
 • Ens personliga frihet är en gåva som tyvärr inte har stöd i alla kulturer. I dagens samhälle är det inte helt överraskande att läsa nyheter om flickor and unga kvinnor som säljs in i förhållanden precis som varor.
 • En kvinna är inte en vara och bör aldrig bli sedd som ”ofullständig” för att hon inte har gift sig med en man.
 • Vi är alla människor som fortsätter att gå framåt genom att växa lite i taget med vår egen spegel som reflekterar den vi vill vara. Vare sig vi är med eller utan en partner.

Att vara singel och ”inte leta”

En annan vanlig faktor i även de mest progressiva samhällena är idén att om en person inte är gift, vare sig de är man eller kvinna, ska de konstant vara ute och leta efter sin andra ”halva.”

 • Varje person har möjligheten att göra vad de vill. De kan söka efter en partner om de väljer att göra det. De kan också välja att inte leta efter en partner och bara vara lyckliga med det de har.
 • De kanske helt enkelt är nöjda med att njuta av sina sociala förhållanden, sin familj och sitt arbete. De behöver inte leta efter någon annan för att göra dem hela.
 • Denna balans och inre frid kan erbjuda utmärkt fullbordande och lycka.

Dessutom ger det möjligheter för dem att bygga mer mogna förhållanden där båda parter är lyckliga och inte tomma eller rädda.

3-blommor

Kvinnor idag

Låt oss gå tillbaka till några av Helen Fishers teorier. Den kända antropologen skrev sin bok ”The First Sex” i kritik mot den välkända klassikern av Simone de Beauvoir, “The Second Sex.”

 • I boken reflekterar hon över ett antal idéer om kvinnor som uppmuntrar till att lita på sina egna förmågor för att bli ledare.
 • Enligt Fisher är kvinnors hjärnor mer intuitiva och empatiska vilket kan vara väldigt användbart i jobbet och därför värt att kämpa för.
 • Kvinnor bör bedriva sin egen lycka på det sätt de önskar med en partner, utan en partner, med en stor familj, utan barn, med en framgångsrik karriär eller med ett enkelt jobb som ger dem ro.

Det är också värt att fundera över om kvinnor är det ”första könet” eller inte Eller så är vi bara människor som ska respektera varandra och lyfta fram ett friare samhälle med jämlika möjligheter för alla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Universidad de Antioquia. Facultad Nacional de Salud Pública “Héctor Abad Gómez,” I., & Correa M., J. C. (2000). Revista Facultad Nacional de Salud Pública. Facultad Nacional de Salud Pública: El escenario para la salud pública desde la ciencia, ISSN-e 0120-386X, Vol. 18, No. 1, 2000. https://doi.org/10.1016/S1071-5819(02)00138-6
 • Sagrario, Y. Y. (2010). Bienestar Psicológico en Progenitores Divorciados: Estilo de Apego, Soledad Percibida y Preocupación por la Ex Pareja. Clínica y Salud. https://doi.org/10.5093/cl2010v21n1a7
 • Fernandez, O., Muratori, M., & Zubieta, E. (2013). Bienestar eudaemónico y soledad emocional y social. Boletín de Psicología.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.