Uppskatta personerna som ger dig sin tid

Uppskatta de du spenderar tid med. Tid som spenderas med andra är något som inte kan köpas för pengar. Det är därför den bästa gåvan du kan ge någon.
Uppskatta personerna som ger dig sin tid
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Det är viktigt att vi spenderar tid med de vi älskar och som älskar oss. Tid är den mest fantastiska gåva vi kan få.

Stannar man upp för att fundera inser man att den tid andra investerar i oss är något de aldrig får tillbaka. Det gör det till en speciell, unik handling. Det är ett sätt för dem att säga att de uppskattar oss och njuter av vårt sällskap.

Vi glömmer ofta hur viktigt det är att spendera tid med andra. Att glömma det kan vara början på konflikter. Folk börjar driva isär för att de inte känner sig uppskattade. Det är inte enkelt att hitta en bra balans. Världen uppskattar snabbhet och produktivitet. Därför kan vi känna oss stressade när vi spenderar tid med vänner istället för att arbeta.

Men det är viktigt att vi stannar upp och tänker på det vi lägger tid på. Ibland använder folk sin fritid för att träffa oss. Andra gånger försöker de göra allt för att träffas även om de kanske har mycket att göra. När de gör det ska du veta att de ger dig den bästa gåvan de kan ge dig.

Det är värd besväret. Det låter oss skapa minnen som vi kan uppskatta. Det hjälper oss att ansluta emotionellt med andra. Det är den färg vi använder för att färglägga våra liv.

Kvinna i bad

Hur mycket är en timme av din tid värd?

Mannen kom hem sent från jobbet igen, trött och irriterad, och fann sin 5-åriga son väntandes vid dörren.

“Pappa, kan jag fråga dig en sak?”

“Ja, vad är det?” frågade han.

“Pappa, hur mycket tjänar du per timme?” frågade han med öppna ögon.

“Det har du inte med att göra! Vad får dig att fråga en sådan sak?” sade mannen argt.

“Jag vill bara veta. Snälla berätta hur mycket du tjänar per timme,” sade den lille pojken.

“Om du måste veta tjänar jag 1000 kronor i timmen.”

“Aha,” sade den lille pojken och tittade ned i marken. Han tittade därefter upp och sade: “Pappa, kan jag låna 500 kronor?”

Månen fast i träd

Pappan blir arg

“Om den enda anledningen att veta hur mycket jag tjänar var för att du skulle kunna köpa en leksak eller något annat trams så gå direkt till sängs. Tänk på varför du är så självisk. Jag arbetar långa, hårda timmar varje dag och har inte tid för sådana lekar.”

Den lille pojken gick tyst till sitt rum och stängde dörren.

Manne satte sig ner och blev ännu argare över pojkens utfrågning. Hur vågar han fråga en sådan sak bara för att få lite pengar?

Efter en timme hade mannen lugnat ner sig, och han började tänka att han kanske hade varit lite för hård med sin son. Det kanske var något han behövde köpa för dessa 500 kronor, och det var inte ofta han bad om pengar. Mannen gick till pojkens rum och öppnade dörren.

“Sover du?” frågade han

“Nej, jag är vaken,” svarade pojken.

“Jag var nog lite för hårt mot dig. Här har du 500 kronor,” sade mannen och gav sin son pengarna.

Mekaniska ben

Den lille pojken sade, “Åh, tack pappa!” och tog därefter fram några sedlar till från under kudden.

Mannen såg att pojken redan hade pengar och blev då arg igen.

Den lille pojken räknade sakta pengarna och tittade sedan upp på honom.

“Varför ville du ha pengar om du redan har?”

“För att jag inte hade tillräckligt, men det har jag nu” svarade den lille pojken.

“Pappa, jag har 1000 kronor nu. Kan jag köpa en timme av din tid? Snälla kom hem tidigt imorgon. Jag vill äta middag med dig.”

Pappan blev helt förkrossad. Han lade armarna runt sin lille son och bad om förlåtelse.

Att dela med sig av tid ger liv

Man kan säga att ge tid är samma som att ge liv. Glöm aldrig att din bästa investering är den tid du ger till vänner och familj.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.