Rädda dig själv från dessa 6 typer av negativa människor

Vissa omkring oss kan såra oss utan att ens inse det, och därför är det svårt att lämna dem bakom sig. Så snart du blir medveten ska du försöka hålla avstånd från dem.
Rädda dig själv från dessa 6 typer av negativa människor

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är lätt att komma på dig själv med att vara bland personer som inte är det bästa sällskapet för dig – negativa människor och energitjuvar, bland andra. Därför ska du alltid ta dig tid att tänka på om vissa människor verkligen borde vara i ditt liv. Säkert är du precis som många andra omgiven av folk som hjälper dig växa; människor som uppskattar dig och som har en positiv påverkan på ditt liv.

Men verkligheten tvingar oss ofta att acceptera att det finns folk vi borde undvika för att kunna gå vidare och få ett bättre liv.

Följande är bara några av de negativa människor du borde undvika.

1. Negativa kritiker

Det är normalt att få kritik då och då, både positiv och negativ. Men en grupp människor du bör undvika är den som alltid hittar en anledning att kritisera allt du säger och gör.

När någon inte är nöjd med sitt eget liv kan han eller hon aldrig bli nöjd med vad han gjort och känner sig som ett misslyckande. Dessa typer av negativa människor försöker omedvetet dra ned dig till sin nivå.

Genom att skada din självkänsla och självsäkerhet gör dessa personer det omöjligt för dig att gå framåt och nå dina mål. Kritiska personer är ofta grymma och bryr sig inte om att de sårar dig.

2. Manipulatörer

Marionettdocka

En annan typ av person du bör hålla dig borta från är manipulatörer, men de är ofta svåra att upptäcka. Detta eftersom de är otroligt skickliga i att använda alla möjliga sorters trick för att få vad de vill ha. De undviker generellt drama som kan avslöja deras syften. De kommer bara försöka manipulera dina känslor för att få dig att känna dig skyldig för vissa saker.

Det är ännu lättare för dem om du är en känslig person, eftersom de då ser dig som svagare än dem.

Dessa typer av negativa människor hindrar dig från att uppnå dina egna mål genom att alltid hålla dig upptagen med deras egna. Du måste komma bort från dessa personer så snart du kan, eller åtminstone hålla dem på säkert avstånd.

3. Lögnare

Lögner yttras varje dag, men när någon du bryr dig om ljuger för dig regelbundet står det klart att han eller hon inte har någon respekt för dig. Den här typen av person, som du borde undvika innan du såras, har ofta problem med att identifiera magnituden av och den påverkan hans lögner har på andra.

De flesta av dem inser faktiskt inte att de ljuger. Känn dig inte skyldig över att utesluta dem från ditt liv; det är trots allt lätt för dem att förvränga verkligheten, och att problem uppstår när man involveras i deras liv ska inte komma som någon överraskning.

4. Pessimister

Pessimism är ett sinnesstånd som kan få varje situation, oavsett vad det rör sig om, att verka värre genom att överskugga dem med tvivel och förutsägelser om att allt kommer sluta illa. Pessimister är negativa människor du helst bör undvika. De verkar se det negativa i allt. De har alltid en åsikt de bara måste yttra och som får dig på sämsta möjliga humör.

Än värre är att den pessimistiska personen oftast faktiskt får de horribla situationerna att inträffa. Oavsett att du erbjuder tusentals lösningar kommer en pessimist alltid hitta något fel med dem. Att ha en sådan person i ditt liv är utmattande.

5. Snåla människor

person bakom skärm

Snåla människor hittar alltid en ursäkt att inte ge. Vi pratar inte bara om materiella eller ekonomiska resurser här. De har helt enkelt ingen önskan att hjälpa andra. De är inte själviska; snålhet felmärks ofta som själviskhet. Dessa personlighetstyper behöver alltid hjälp från andra och letar alltid efter sätt att gagna sig själva i alla situationer.

Snåla människor är vännerna som gillar att gå ut med dig, men som när notan kommer alltid lyckas hitta ett sätt att inte betala.

6. Skvallrare

Den sista typen av negativa människor är skvallrare. Det faktum att de älskar att prata om andra visar att de hyser stor osäkerhet om sig själva. Dessa personlighetstyper vet inte hur man skiljer på spekulation och felkommunikation.

Skvallrare kan såra många människor om de inte är försiktiga. Att ägna tid med någon som är benägen att skvallra förstör sättet folk ser dig på. Det kan till och med leda till problem och ge upphov till onödiga fiender. Att inte ägna tid med skvallrare försäkrar att de inte pratar om dig.

Se upp för negativa människor

Utöver de sex typer vi nämnt här finns det många fler typer av negativa människor du kan såras av om du inte är försiktig. Vi betonar bara det för att de kan åsamka stor skada.

Om du av någon anledning identifierar dig med några av dessa beteenden har du nu chansen att göra något för dig själv och folket omkring dig.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gillespie, D. (2017). Taming Toxic People: The Science of Identifying and Dealing with Psychopaths at Work & at Home. Macmillan Publishers Aus..
  • Cantopher, T. (2017). Toxic People: Dealing With Dysfunctional Relationships. Hachette UK.
  • Sterne, N. (2016). How to Handle Toxic People Who Ruin Your Project. Women in Higher Education, 25(1), 8-10.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.