5 professionella tips för att beskära rosor utan att skada dem

Gillar du rosenbuskar bör du lära dig hur du tar hand om dem på rätt sätt för att hålla dem friska och blommande. För att göra detta behöver du veta hur du beskär dem, kapar bort dåliga delar och stimulerar nya skott.
5 professionella tips för att beskära rosor utan att skada dem

Senaste uppdateringen: 23 juni, 2024

För att rosor ska hålla sig friska och ge riklig blomning är det viktigt att beskära dem korrekt och regelbundet. Beskärning tjänar inte bara till att ta bort sjuka eller skadade delar av växten. Det gynnar också uppkomsten av nya skott och förbättrar rosenbuskens utseende och struktur. Vill du lära dig några tips för att beskära rosor utan att skada dem? Läs då vidare.

Hur beskär man då rosor utan att skada dem, vilka verktyg behöver man och när är den bästa tiden att göra det? Det är några av de frågor som många trädgårdsmästare ställer sig när de ska göra det här arbetet.

Nedan ska vi ge dig fem professionella tips för hur du tar hand om dina rosenbuskar med största omsorg, baserat på erfarenhet och kunskap hos experter inom vård av dessa växter.

1. Välj rätt tidpunkt att beskära dina rosor

Detta varierar beroende på vilken typ av rosenbuske du har och klimatet där du bor. Det bästa är att beskära dina rosor en gång om året när det inte längre är risk för frost och innan de börjar knoppa. Detta skyddar de nya skotten från kylan och uppmuntrar blomningen.

Det finns olika typer av rosor och de behöver olika typer av beskärning. Till exempel bör du beskära klätterrosor eller sommarblommande rosor efter blomningen för att ta bort torkade blommor och stimulera nytillväxt.

Rosenbuskar ser olika ut beroende på att de har olika former och storlekar på kvistar och blommor, och detta som kan påverka beskärningenVi kan dela in rosor i fyra huvudgrupper: vildrosor, gammeldags rosor, moderna rosor och specialrosor. Varje grupp har i sin tur undergrupper med sina egna egenskaper, som bland annat hybrid, floribunda, grandiflora och miniatyr.

För att ta reda på vilken typ av rosenbuske du har och hur du beskär den kan du konsultera specialiserade webbplatser eller böcker om ämnet. Det viktiga är att du lär dig att beskära just dina rosor med omsorg och respekt, så att de ger dig sina vackra blommor varje år.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du också kan vilja läsa: Hur man inreder en trädgård i chill out-stil

2. Använd rätt verktyg för att beskära dina rosor

Använd rätt verktyg för att beskära dina rosor. Detta är viktigt för att göra ett rent snitt och undvika att skada växten eller orsaka infektioner.

Verktygen du behöver är vara vassa, desinficerade beskärningssaxar, tjocka handskar för att skydda mot taggar och en liten såg för att skära igenom tjockare grenar.

Det finns olika typer av beskärningssaxar, beroende på tjockleken på grenarna du ska klippa. För tunna grenar rekommenderas en grensax, som har två vassa blad som korsar sig vid kapning. För tjocka grenar rekommenderar vi en sax med ett vasst blad och en platt bas som krossar grenen när du klipper av den.

Du kan också använda andra tillbehör för att underlätta beskärningen. Till exempel en stege eller ställning för att nå de högsta grenarna, en kratta eller kvast för att samla upp skräpet och en säck eller skottkärra för att transportera bort det.

3. Följ rätt teknik när du beskär rosor

För att beskära dina rosor ordentligt måste du följa en korrekt teknik. Ta först bort alla döda, sjuka eller skadade delar av rosenbusken, såsom torra, trasiga grenar eller grenar med tecken på skadedjur eller sjukdomar.

Därefter klipper du de friska grenarna för att forma rosenbusken och uppmuntra dess utveckling. Gör ett snett snitt på en knopp (det ser ut som en liten bula där ett nytt skott kommer upp), och vänd den utåt för att uppmuntra utåtväxt och förhindra att rosenbusken trasslar in sig eller kvävs.

Du kan  använda en markör eller tejp för att markera grenarna som ska klippas för att undvika förvirring. Du kan också använda en fuktig trasa eller kökshandduk för att rengöra saxen mellan varje klipp för att undvika överföring av sjukdomar.

Här är några rekommendationer för att beskära rosor ordentligt:

 • Beskär inte rosorna när de är blöta. Detta kan uppmuntra utvecklingen av svamp eller andra sjukdomar.
 • Beskär inte rosorna när det blåser mycket. Det gör det svårt att kontrollera snittets riktning och kan orsaka skador på plantan.
 • Undvik att beskära dina precis under blomning, eftersom det minskar produktionen av blommor och påverkar rosenbuskens estetik.
 • Att beskära rosenbuskar utan att de egentligen behöver detkan förändra växtens naturliga balans och orsaka oregelbunden tillväxt.

Vi tror att du kan vilja läsa den här artikeln också: 7 rosliknande blommor för din trädgård

4. Respektera rosenbuskens storlek och form

Behåll storleken och formen på rosenbusken vid beskärning. Varje typ av rosenbuske har sina egna särdrag som du bör tänka på när du beskär. Till exempel bör miniatyrrosor eller krukrosor beskäras mer noggrant och ömtåligt än buskrosor eller klätterrosor, som är mer kraftfulla och motståndskraftiga.

Du måste ta hänsyn till den effekt du vill uppnå med beskärningan. Vill du ha en mer kompakt och buskig rosenbuske kan du skära av grenarna så att de blir kortare. Vill du ha en högre, smalare rosenbuske kan du beskära färre grenar och låta vara stå längre.

Det viktiga är att rosenbusken har ett balanserat och harmoniskt utseende, utan områden som är för tomma eller för täta.

5. Sköt om rosenbusken efter beskärning

Sista tipset är att skämma bort rosenbusken efter beskärning. Beskärning är en operation som stressar växten, så du bör hjälpa den att återhämta sig och förhindra eventuella efterkommande problem.

För att göra detta föreslår vi att du följer dessa steg:

 1. Applicera en läkande eller svampdödande produkt på skärytorna för att undvika svampinfektioner eller andra sjukdomar.
 2. Gödsla rosenbusken med gödsel rikt på kalium och fosfor för att stimulera blomningen och stärka rötterna.
 3. Vattna rosenbusken regelbundet, men utan att skapa pölar, för att bibehålla markfuktigheten och uppmuntra tillväxten av nya skott.
 4. Skydda rosenbusken från sen frost eller höga temperaturer med en organisk kompost eller skuggande duk.

Ytterligare tips för att beskära rosor

Förutom dessa fem tips för att ta hand om dina rosor kommer här ytterligare vägledning så att du kan skapa en så fin trädgård som möjligt.

 • Om du är nybörjare inom rosbeskärning, rådfråga gärna en expert för att få personliga tips.
 • Det finns olika typer av rosenbuskar, så det är viktigt att konsultera odlingsmanualen för just din rosenbuske, för specifika råd om hur den ska beskäras.
 • Att beskära rosor kan vara en rolig uppgift. Med lite övning kommer du snart att kunna beskära dina rosenbuskar som ett proffs.

Tycker du att dessa tips för att beskära rosor är användbara?

Med dessa fem professionella tips för att beskära rosor utan att skada dem kan du njuta av friska, vackra växter fulla av blommor.

Kom ihåg att beskärning är en viktig uppgift för skötseln av dina rosor, men också ett sätt att uttrycka din kreativitet och din kärlek till naturen. Våga omsätta dem i praktiken så ser du snart det vackra resultatet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.