Piggvar: en mager och näringsrik fisk som är god att grilla

Piggvar: en mager och näringsrik fisk som är god att grilla

Senaste uppdateringen: 31 mars, 2023

Piggvar är en fisk med goda organoleptiska egenskaper och ett bra näringsinnehåll. Du kan med fördel inkludera den som ett regelbundet inslag i kosten för att bibehålla ett gott hälsotillstånd under åren. Piggvar är en mager fisk som bland annat är väldigt god på grillen. Dessutom är det en mycket mångsidig produkt på kulinarisk nivå.

Innan vi börjar vill vi påminna om att många näringsexperter rekommenderar att vi äter fisk minst 2 till 3 gånger i veckan i kosten för att undvika utvecklingen av sjukdomar på medellång sikt. Dessa livsmedel har en mycket fördelaktig lipidprofil. Faktum är att ett frekvent intag av fisk har kopplats till en lägre risk för hjärtsjukdomar.

Fördelar med piggvar

Piggvar fisk.
Piggvar innehåller proteiner av högt biologiskt värde, B-vitaminer och fetter av kvalitet.

För det första är piggvar en fisk med låg fetthalt. Och eftersom de fetterna den innehåller är av utmärkt kvalitet, har de inte någon negativ påverkan på inre inflammationer i kroppen. Den innehåller också omega 3, en lipid som har visat sig hjälpa till att förebygga problem relaterade till det kardiovaskulära systemet.

Den sticker dock ut för sitt proteininnehåll. Detta näringsämne är av högt biologiskt värde och innehåller alla essentiella aminosyror. Dessutom har kroppen lätt att ta upp dem.

Tack vare dem förbättras återhämtningen av mager vävnad efter intensiv fysisk ansträngning. Du kan därmed lättare undvika förändringar som påverkar mängden eller funktionaliteten av kroppens muskelmassa, något som framgår av en studie publicerad i BioMed Research International.

Vi får inte glömma att det är mättande mat. Proteinerna i sig är avgörande för att dämpa aptiten. Vattnet som fisken innehåller hjälper också till med mättnaden. Dessutom är piggvar en mager fisk så den passar bra som inslag i en lågkaloridiet med viktnedgång som mål.

Slutligen vill vi särskilt nämna dess innehåll av jod. Detta element är nödvändigt för att säkerställa produktionen av sköldkörtelhormoner. Enligt forskning publicerad i tidskriften Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets, kan en brist på detta element leda till hypotyreos, vilket innebär att metabolismen inte fungerar korrekt och som minskar känslan av vitalitet.

Ur vitaminsynpunkt ger piggvar många mikronäringsämnen i grupp B. Dessa är involverade i kroppens olika metaboliska processer och är därför nödvändiga för att kroppen ska få energi. De är vattenlösliga och du bör konsumera dessa dagligen för att undvika underskott.

Hur man använder piggvar i köket

Någon piggvar.
Piggvar är gott som ugnsbakad och grillad. Du kan gärna äta den med någon hemlagad sås.

Piggvarens kött har en fast konsistens och en vit färg, dock med många ben, vilket inte alla tycker om. När fisken väl är rensad kan den tillagas på flera olika sätt. Detta är en fisk som är väldigt god på grillen, men också som ugnsbakad.

Denna fisk passar bäst att serveras med tillbehör. Grönsaker är viktiga för att säkerställa en optimal tillförsel av vitaminer och antioxidanter. Som kolhydratskälla är potatis och sötpotatis utmärkta val till denna typ av fisk och passar smaken väl. Du kan ugnsbaka eller koka potatisen för att inte öka kalorivärdet för mycket.

Servera gärna din piggvar med någon slags sås som den perfekta finishen ur organoleptisk synvinkel. Tartarsås eller aioli är populära val. Men häll inte på för mycket för att undvika skapa obalans i ditt veckovisa kaloriintag. Detta kan också leda till en progressiv ökning av fetter i kroppen vilket i sin påverkar det inflammatoriska tillståndet i den inre miljön.

Piggvar, en mager fisk med näring av hög kvalitet

Som du har sett är piggvar en fisk som har många goda näringsegenskaper. Den är utmärkt att inkludera i din veckomeny, även om den vanligtvis kan vara en ganska dyr fisk. Det är en fisk som är god både grillad och ugnsbakad, och som passar bra med olika tillbehör. Testa gärna att variera olika tillbehör för att skapa ditt favoritrecept.

Innan vi avslutar vill vi nämna att det är bra att varva fet och mager fisk i din kost. Fet fisk har en högre fettkoncentration, men detta är huvudsakligen omega-3-fettsyror och är alltså ämnen som är positiva för kroppen eftersom de bland annat hjälper till att förebygga inflammation. På så sätt förhindras mitokondriell och organdysfunktion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, O’Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021;13(1):204. Published 2021 Jan 12. doi:10.3390/nu13010204
  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.