Pasta med avokadosås: Ett läckert recept

Här är ett snabbt och enkelt sätt att tillaga en god pasta med avokadosås, så att du kan få lite mer variation på dina middagar till vardags.
Pasta med avokadosås: Ett läckert recept
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 04 oktober, 2022

Pasta med avokadosås är en väldigt enkel rätt att svänga ihop. Den är gjord med naturliga ingredienser som kan ingå i en balanserad och hälsosam kost. Det ger en försvarlig mängd viktiga näringsämnen som är väsentliga för att säkerställa att våra kroppar fungerar optimalt under lång tid.

Innan vi börjar är det bra att betona att våra huvudsakliga kolhydratkällor bör vara råris, rotfrukter, baljväxter och fullkorn, som havre. Detta utesluter inte att man ibland äter pasta. Det glykemiska indexet är något högre, men det går bra om vi äter det i lagom mängder och i samband med regelbunden fysisk aktivitet.

Hur man lagar pasta med avokadosås

Det är väldigt enkelt och snabbt att tillaga denna läckra pasta med avokadosås. Du kan göra den när du har ont om tid men ändå vill servera en nyttig och välbalanserad rätt till din familj.

Avokado
Avokado bidrar med fettsyror av hög kvalitet till din kost.

Ingredienser:

Om du vill göra detta utsökta recept behöver du följande produkter:

 • 70-100 gram tagliatelle eller liknande bandpasta per person
 • Smulad färskost
 • Hackad gräslök
 • 3 avokador (två måste vara mjuka och mogna för såsen)
 • Koriander till garnering
 • 12 gröna chili utan frön
 • 10 tomater
 • 2 hela vitlökar
 • 3 lökar
 • 1,25 dl olivolja
 • 1 litet knippe koriander till såsen
 • Saften av 2 citroner
 • Salt efter smak

Så här gör du:

 1. Lägg ingredienserna till såsen (chili, tomater, vitlök, två mogna avokador, lök, olivolja, koriander, citronsaft och salt) i en mixer och mixa tills den är slät och krämig.
  Lägg såsen i en skål och ställ in i kylen några minuter. På så sätt håller den sig fräsch medan du kokar pastan.
 2. Koka sedan tagliatellen enligt tillverkarens anvisningar. Den får inte vara för mjuk. Vi rekommenderar att du kokar den i ordentligt saltat vatten.
 3. När pastan är klar, häll av den och lägg den i en stor skål.
 4. Tillsätt avokadosåsen och blanda den med pastan.
 5. Tillsätt smulad färskost, en hackad lök och en tärnad avokado som garnering vid servering.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Tre recept med avokado för att ta hand om hälsan

Fördelarna med pasta med avokadosås

Avokado äts med sked
Pasta med avokadosås är populärt för sin otroliga smak.

Att inkludera pasta med avokadosås i en balanserad och varierad kost kan medföra en rad hälsofördelar. Du måste dock se till att din kost inte saknar viktiga näringsämnen så att du riskerar drabbas av näringsbrist. Annars kan kroppen ha svårt för att utföra sina fysiologiska processer, vilket i värsta fall kan leda till utvecklingen av kroniska och komplexa sjukdomar.

Först och främst är det viktigt att nämna närvaron av högkvalitativa omättade fettsyror i detta recept. Dessa element har visat sig hålla inflammationsnivåerna i kroppen under kontroll.

De kan även hjälpa till att förhindra utvecklingen av kardiovaskulära sjukdomar. En av de viktigaste punkterna i detta avseende har att göra med upprätthållandet av förhållandet omega 3 och omega 6, och det är viktigt att minska förekomsten av bearbetade livsmedel i kosten för att göra detta.

Dessutom har detta recept ett betydande innehåll av fiber. Detta ämne bidrar till att upprätthålla en god tarmhälsa, vilket bland annat en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Reviews visar. Det hjälper till att förebygga problem som förstoppning och möjliggör tillväxten av de hälsosamma bakterierna som lever i tarmen, och fungerar även som ett energisubstrat.

Dessutom är pasta med avokadosås en rätt som är särskilt lämplig för idrottare, eftersom den innehåller en betydande mängd kolhydrater, som är viktiga inslag i återhämtningsprocessen.

Dessutom ger färskosten ett tillskott av proteiner av högt biologiskt värde. Detta optimerar påfyllningen av glykogendepåerna, vilket framgår av forskning publicerad i Nutrients.

Ett annat bra recept för dig kan du läsa om här:  3 sätt att göra en mango- och avokadosallad

En hälsosam kost

Som du har sett behöver du bara några få ingredienser och inte mycket tid alls för att förbereda en utsökt pasta med avokadosås. Det är en rätt som lätt kan ingå i en hälsosam och varierad kost. Du kan självklart alltid välja en variant av pasta som är gjord av fullkorn för att öka fiberinnehållet i receptet. Detta hjälper dig att förbättra dess näringsmässiga egenskaper.

Slutligen, kom ihåg att när ditt mål är att behålla en god hälsa långt upp i åren, behöver du inte bara äta bra. Du måste också lägga dig till med andra hälsosamma vanor i livet, som regelbunden fysisk träning.

En av de viktigaste sakerna att prioritera är styrketräning, eftersom du på så sätt bygger upp och underhåller muskelmassa och säkerställer kroppens inre balans, vilket är grundläggande för att förhindra utvecklingen av komplexa sjukdomar som kan komma med stigande ålder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
 • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.