Övningar för att förebygga och behandla åderbråck

Övningar för att förebygga och behandla åderbråck

Senaste uppdateringen: 11 december, 2018

Åderbråck uppstår på grund av svullnad i venerna. Dessa har klaffar som bara öppnas åt ett håll och gör att blodet cirkulerar mot hjärtat. När de försvagas ackumuleras blodet i venerna och då bildas blodproppar vilket är det som gör att åderbråck generellt ser ut som små blå eller lila trådar. I den här artikeln ska vi gå igenom några övningar för att förebygga och behandla åderbråck.

Man ser dem oftast på benen, men de kan uppstå även på andra delar av kroppen. De orsakar mestadels inga stora problem, och sanningen är att vem som helst kan få dem, särskilt om man är äldre, överviktig eller har en stillasittande livsstil.

Åderbråck kan behandlas med medicinska ingrepp, men det första vi rekommenderar är att göra en livsstilsförändring.

För att förebygga och behandla åderbråck måste du först stärka dina benmuskler och främja venernas funktion. Detta kan du göra med övningar som är lätta, praktiska, och som inte kräver någon sorts utrustning, så du kan göra dem hemma, eller var som helst, och när som helst.

Ta en titt på följande övningar och försök göra dem ett par gånger om dagen, samtidigt som du ger dina muskler tid att vila och återhämta sig.

Övningar för att förebygga och behandla åderbråck

Liggande

Benövningar kan förebygga och behandla åderbråck

När du lägger dig ner för att vila på din fritid, är det ett bra tillfälle att göra några övningar för att förebygga och behandla åderbråck:

 • Lägg dig på rygg och höj benen. Luta dem böjda mot väggen. Denna position kommer att underlätta rörligheten och få dig att känna dig utvilad.
 • Du kan också göra samma sak fast med raka ben. Spreta med dem och för dem samman igen några gånger.
 • Lyft upp benen och cykla i luften i samma position. Du kan också göra cirklar med fötterna.
 • Böj ena benet mot bröstet och använd det som stöd för knät. Håll denna position i några sekunder och byt ben. Denna övning tränar vadmusklerna.
 • Med raka ben, böj tårna 20 gånger.

Sittande

Träna på jobbet

Om du tillbringar mycket tid sittande, vare sig det är hemma eller på jobbet, kan du tänka på att göra dessa övningar för att förebygga och behandla åderbråck:

 • Sträck och böj på benen hela tiden för att underlätta blodcirkulationen.
 • Separera och för ihop fötterna. Upprepa denna övning minst 30 gånger per session. Kom ihåg att det är viktigt att göra dessa övningar konsekvent och dagligen för att få bästa effekt.
 • Stöd hälarna på golvet, lyft tårna, sänk och höj hälarna några gånger.

Stående

Gå på hälarna
 • Gå på tåspetsarna och sedan på hälarna
 • Utan att flytta på dig, flexa musklerna genom att stå på tårna och sedan hälarna.

Rekommendationer för att förhindra att åderbråck uppstår

Massera benen

Benmassage

Att hålla huden återfuktad håller den mjuk och frisk. Regelbunden massage på det drabbade området hjälper till att lindra obehag och minska svullnad.

 • Massera med korta cirkelrörelser, med syfte att flytta det ansamlade blodet så att det kan fortsätta sin färd till hjärtat.
 • Smörj med en kräm eller olja uppåt från dina fötter till din mage. Detta kommer att hjälpa dina blodkärl att bli av med blockeringar i form av vätskor, salter, fetter och gifter.

Behåll din idealvikt

Behåll din idealvikt

Även om det ofta är svårt att hålla sig till sin rekommenderade vikt är det viktigt för både hälsan och utseendet. Fetma är en av de faktorer som orsakar dålig cirkulation. Det är inte heller bra att hela tiden gå upp och ner i vikt, så försök att hålla en stabil kroppsvikt.

Undvik att tillbringa mycket tid i samma position

Glöm inte att röra på benen

Det finns aktiviteter som gör att du tillbringar mycket tid stående eller sittande, men rör på dina ben då och då. Du kan göra övningarna som anges ovan i dessa situationer.

Åderbråck måste inte nödvändigtvis behandlas av läkare, men det finns situationer då detta är nödvändigt, särskilt när de åtföljs av smärta, när de är mycket synliga, eller om man kan se sår på benen.

Som fysisk aktivitet rekommenderar vi att ta en promenad minst 30 minuter om dagen. Simning är också en utmärkt övning för åderbråck eftersom det gör att blodcirkulationen fungerar normalt och dessutom stärker musklerna i kroppen.

Att cykla hjälper dig också att bekämpa detta problem eftersom det reglerar trycket och ökar blodflödet i venerna.

Om du gör dessa övningar konsekvent och hängivet kommer du kunna förhindra uppkomsten av åderbråck eller minska deras synlighet och tillväxt om du redan har dem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.