Otillräckligt tillagad mat: Kan den göra dig sjuk?

I den här artikeln tar vi upp riskerna med otillräckligt tillagad mat och de förebyggande åtgärder du bör tänka på.
Otillräckligt tillagad mat: Kan den göra dig sjuk?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vissa livsmedel har en hög risk för kontaminering. Av denna anledning är det viktigt att tillaga dem ordentligt för att undvika matförgiftning. I den här artikeln tar vi upp riskerna med otillräckligt tillagad mat och de förebyggande åtgärder du kan använda dig av för att kunna äta den utan risk.

Nu för tiden äter vi allt oftare färska och råa livsmedel. Detta kommer av inflytandet från asiatiska och sydamerikanska rätter. Men vissa livsmedel måste du ändå tillaga ordentligt för att förebygga risker. För vad händer om du äter otillräckligt tillagad mat?

Förtäring av dåligt tillagad mat kan i vissa fall leda till matförgiftning, vilket kan vara mycket obehagligt och riskabelt. Därför bör du känna till varför vissa typer av mat måste tillagas väl och vilka som kan orsaka hälsoproblem.

Värmebehandling är en säkerhetsåtgärd för livsmedel

En av funktionerna med att tillaga mat genom att till exempel koka eller steka den, förutom att förbättra de organoleptiska egenskaperna, är att döda bakterier. Genom att utsätta livsmedel för höga temperaturer ser vi samtidigt till att de levande organismer som lever i dem dör.

Detta hjälper till att bli av med bakterier, svampar eller andra mikroorganismer som har visat sig kunna kolonisera matsmältningskanalen och orsaka sjukdomar, som salmonella.

Ett av de mest praktiska exemplen är pastörisering av mjölk. Denna vätska utsätter man för höga temperaturer under en kort tid för att säkerställa att den är säker att dricka.

Denna process gör det möjligt för människor att förvara mjölk i en kartong under en längre tid utan att den blir dålig. Detta genom att säkerställa frånvaron av patogena mikroorganismer.

Kokt kyckling i gjutjärnspanna
Grundlig uppvärmning kan hjälpa till att förstöra patogena organismer som kan orsaka matförgiftning och infektioner.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Farliga fiskar som du inte borde äta

Var försiktig med kött

Kött är ett av de livsmedel som du bör tillaga och värma upp grundligt. Att lämna en biff eller en lammkotlett lite rå inuti brukar emellertid inte vara några problem.

Patogena organismer finns främst på ytan av dessa livsmedel. Därför behöver du bara steka ytan ordentligt för att se till att de är säkra att äta. När det gäller köttfärs är det dock lite mer komplicerat.

Ett typiskt exempel är hamburgare. I denna typ av produkter finns det risk för att hela köttet innehåller patogena organismer, både på ytan och på insidan. Därför måste du se till att en hamburgare hettas upp till en innertemperatur på 60 till 70 °C.

Otillräckligt tillagade hamburgare och råbiff är en av de vanligaste orsakerna till matförgiftning. Att äta en hamburgare som är ens lite blodig inuti är en verklig hälsorisk.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man tillagar kött utan att förlora saftigheten

Fisk kan också vara riskabelt om den är otillräckligt tillagad

Under de senaste åren har konsumtion av rå fisk blivit populär på grund av inflytandet från den orientaliska kulturen. Sushi och andra typer av rätter tillagade med denna råvara har spridit sig.

Men för att fisken ska kunna konsumeras rå måste den frysas i förväg. Denna process dödar alla mikroorganismer som kan finnas. Att konsumera rå fisk utan att följa livsmedelssäkerhetsreglerna har visat sig vara en hälsorisk.

Enligt en studie publicerad i Diseases of Aquatic Organisms, är den farligaste organismen i dessa typer av produkter vanligtvis anisakis. Den finns främst i vit fisk, och frysning är ett effektivt sätt att döda den. Det är också ganska vanligt att recept som kräver rå fisk innehåller lite syra, till exempel limejuice.

Nämnda pH-variation är ytterligare ett hårt slag mot mikroorganismer som kan leva på ytan. Men om du ska äta färsk fisk som inte har varit fryst, se till att tillaga den ordentligt.

Detta liknar det vi förklarade med kött. Du måste se till att värmebehandla fettet på utsidan och koka mager fisk ordentligt. På så sätt ser du till att dina matgäster inte blir sjuka.

Vit fisk på ett fat.
Fisk löper stor risk att bli kontaminerad. Därför måste du se till att förvara och tillaga den på korrekt sätt.

Slutsats om otillräckligt tillagad mat

Att äta rå eller otillräckligt tillagad mat kan utgöra en hälsorisk. Du måste veta var en produkt kommer ifrån och om den är fryst i förväg. På så sätt kan du avgöra risken för att konsumera den med en ofullständig tillagningsmetod.

Du bör vara särskilt försiktig med hamburgare och vit fisk, eftersom de är känsliga livsmedel ur livsmedelssäkerhetssynpunkt. Om du ska äta någon variant av raw food bör du frysa in det innan.

Det är också en bra idé att tillsätta någon form av syra samtidigt som du tillagar rätten för att på så sätt påverka pH-nivån. På så sätt säkerställer du att eventuella patogena organismer som lever i maten dör.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • French GL., King  SD., Louis PS., Salmonella serotypes, salmonella typhi phages types, and anti microbial resistance at the university hospital of the west indies, Jamaica. J Hyg, 1977.
  • Palm HW., Theisen S., Damriyasa IM., Kusmintarsih ES., et al., Anisakis (Nematoda: ascaridoidea) from indonesia. Dis Aquat Organ, 2017. 123 (2): 141-157.
  • Ocurrence of Anisakis and Hysterothylacium nematodes in Atlantic chub mackerels from libyan coasts. Cavallero S., El Sherif RA., Pizzarelli A., El Fituri AA., El Showhdi M., Benmosa F., D’Amelio S., Helminthologia, 2019. 56 (4): 347-352.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.