Fördelarna och riskerna med raw food-kosten

Raw food-kosten, även känd som raw foodism, är väldigt lätt att följa och består i grund och botten av att inte tillaga maten, utan äta den i dess naturliga tillstånd.
Fördelarna och riskerna med raw food-kosten
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du velat ansluta dig till flugan med att äta rå mat, men tvivlar på huruvida du klarar av det? I denna artikel ska vi ta upp fördelarna och riskerna med raw food-kosten.

Raw food

Raw food-kosten, eller raw foodism, är väldigt enkel att följa. Den består av att äta mat som inte är tillagad i dess renaste naturliga form. Det finns dock vissa undantag och villkor för denna princip.

Denna kost är väldigt näringsrik och har många olika fördelar. Att förstå principerna för raw foodism är viktigt för veganer eftersom de måste få i sig alla näringsämnen man får från en vanlig kost.

En raw food-kost består huvudsakligen av naturliga, ekologiska grönsaker som serveras råa.

Råa grönsaker på tallrik

Till skillnad från traditionell veganism är raw food-kosten ej tillagad.

Följer man denna kost kan man även konsumera frukter, rötter, rotfrukter, grönsaker, frön, nötter, alger och skott.

Man kan även äta torkad mat, för när livsmedel tillagas vid temperaturer under 41°C så förlorar de inte sina egenskaper.

Raw food-meny

För att välja dina menyer måste du veta hur man blandar och matchar råa livsmedel på rätt sätt. Därför måste du känna till principerna och reglerna för denna livsstil.

Det finns många livsmedel du kan äta för att följa denna kost. När du ger enkla kombinationer till din kropp får den lättare att smälta maten och assimilera näringsämnen.

Du bör dock komplettera denna kost med vitamin B12, kobalamin, och inte vara helt beroende av naturliga källor, som alger och jästa livsmedel, eftersom de inte är en bra källa för denna vitamin.

En lista över perfekta livsmedel för raw food

Nötter innehåller fett

Frön och nötter är en av de huvudsakliga källorna till fett för personer som följer raw food-kosten.

 • Stärkelse: pumpa, potatis och rödbetor
 • Fett: nötter, kokosnöt, frön och avokado
 • Syror: tomater, paprika och sura frukter
 • Sötsaker: torkad frukt och söt frukt

För att göra rätt kombinationer ska du följa dessa enkla regler (även om det inte skadar att bryta dem någon gång ibland):

 • Försök att inte blanda fett med sötsaker.
 • Blanda inte flera typer av fett.
 • Ät inte syror med söt frukt.
 • Blanda inte syror med stärkelse.

Övergången till raw food: gör det ordentligt

Till att börja med ska du inkludera ej tillagade livsmedel i dina vanliga måltider. Kom ihåg att det aldrig är en god idé att göra drastiska ändringar, så ånga eller tillaga dem under 45°C.

Det är väldigt enkelt att göra övergången. Du måste bara vara villig, motiverad, tålmodig och avslappnad.

Vitamin B12-brist: riskerna med raw food-kosten

Riskerna med raw food inkluderar brist på näringsämnen, såsom vitamin B12.

Innan du anammar raw food-kosten måste du utvärdera alla för- och nackdelar.

Att tala med en specialist är varmt rekommenderat.

Fördelarna med raw food

Personer som följer en raw food-kost tror att den har många hälsofördelar, inklusive:

 • Mer energi
 • Renare, snyggare hud
 • Avsevärd viktnedgång

Raw food-kosten innehåller mindre transfett och mättat fett än den typiska västerländska kosten.

Den är även låg i salt och socker, och tillhandahåller mycket kalium, magnesium, folsyra, fibrer, vitamin A och antioxidanter, vilket är mycket bra för din hälsa.

Riskerna med raw food-kosten

En av de huvudsakliga riskerna med raw food-kosten enligt experter är eventuell näringsbrist, huvudsakligen på grund av brist på vitamin B12, järn, zink och omega-3-fettsyror.

En studie fann att personer som följer raw food-kosten har högre nivåer av homocystein och lägre nivåer av HDL-kolesterol på grund av vitamin B12-brist.

Även personer med hypoglykemi (lågt blodsocker) och diabetes bör vara försiktiga med raw food-kosten. Även om antioxidanter, grönsaker och fibrer är användbara, kan för mycket av dem förvärra dessa tillstånd.

På samma sätt är det viktigt att tala med en läkare eller näringsexpert innan man börja med raw food-kosten. Detta är speciellt viktigt för personer med en historia av ätstörningar och/eller undervikt.

Avslutningsvis ska du komma ihåg att alla framgångar med denna kost kommer bero på din motivation. Utöver din kost måste du även göra andra ändringar i din livsstil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Langan RC., Goodbred AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.
 • Rojas Allende D., Figueras Díaz F., Durán Aguero S., Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev Chil Nutr, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.