Orsaker till nacksmärta du kanske inte känner till

Många dagliga vanor som vi är omedvetna om kan vara utlösare för återkommande nacksmärta, och därför sitter lösningen i att korrigera vissa beteenden.
Orsaker till nacksmärta du kanske inte känner till

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Nacksmärta, även känd som cervikalgi, är ett besvärligt och obekvämt symtom. Orsaker till nacksmärta tenderar att vara muskelkontraktioner i detta område av kroppen.

Det börjar med en stark känsla av spänning och styvhet, vilket ofta gör det svårt att utföra normala huvudrörelser när man utför dagliga uppgifter.

Detta är vanligt förekommande hos dem som har en stillasittande livsstil, men det kan också uppstå hos personer som jobbar vid ett skrivbord eller de som utför mycket fysisk aktivitet som kräver mycket kraft.

Trots att det inte är något allvarligt och vanligtvis kommer endast sporadiskt, är det ändå viktigt att du är medveten om vad som orsakat din nacksmärta så att du kan motverka den och undvika ytterligare komplikationer.

Med tanke på att många inte känner till de vanor som kan vara orsaker till nacksmärta, vill vi gå vidare med att berätta om de 6 viktigaste.

1. För mycket tid framför datorn

Skrivbordsjobb och stillasittande är orsaker till nacksmärta

Får du ont i nacken när du suttit eller stått länge framför datorn? Om så är fallet bör du tänka på att den kroppshållning som kroppen tar medan du utför denna aktivitet, samt hur länge du håller denna, kan vara orsaker till nacksmärta.

Det beror på att musklerna i området blir trötta och spända, särskilt när du sitter eller står i samma position under en längre tid.

Förslag

 • Håll en bra ställning när du sitter eller står och, förutom detta, ta periodiska raster och sträck på dig.
 • Höj din datorskärm till en höjd som inte kräver att du böjer på nacken.

2. Du använder mobila enheter felaktigt

En av anledningarna till att antalet patienter med nackproblem har ökat beror på utökad och felaktig användning av mobila enheter.

Dessa enheter, som telefoner och surfplattor, får oss att hålla kroppen och nacken i en opassande hållning under långa perioder.

Som ett resultat av detta spänns nackmusklerna och blir mottagliga för skada.

Förslag

 • Begränsa användningen av dessa enheter så mycket som möjligt.
 • Om du inte kan koppla bort dig, se till att du använder dem korrekt, utan att huka nacken för mycket.
 • Gör stärkande övningar för att minska spänningen.

3. Dålig sovställning

Dålig sovställning är en orsak

Bra kvalitetssömn gör att musklerna får slappna av och förbereder oss för en ny dag.

Men om vi sover i en dålig sovställning, eller sängen är för hård eller mjuk, är detta mycket troliga orsaker till nacksmärta och också ryggsmärta.

Förslag

 • Tänk på att för att bli av med dessa problem bör din nacke vara i samma linje som ryggraden, oavsett om du sover på sidan eller på ryggen.
 • Huvudet ska inte vara för högt eftersom detta ökar risken för smärtor i detta område.

4. För tung ryggsäck eller handväska

Var försiktig! Även om du varje dag packar din ryggsäck eller väska, finns det risk att du gör detta på fel sätt, och det kan på så vis vara en av orsakerna till att du har ont i nacken.

Att bära väskan på fel sätt, eller att du lägger ner för tunga saker i den, kan vara för ansträngande för musklerna i nacken och ryggen.

Förslag

 • Undvik att lägga ner för tunga saker i väskan, speciellt om du måste bära den under en längre tid.
 • Bär inte ryggsäcken på bara ena axeln.
 • De bör inte väga mer än 10% av din kroppsvikt, detta är särskilt viktigt för barn.

5. Rökning och tobak kan vara orsaker till nacksmärta

Rökning påverkar muskelhälsan

Gifterna i cigaretter påverkar inte bara din hjärt- och lunghälsa negativt; med tiden påverkar det även muskelhälsan.

Gifterna minskar syresättningen av musklerna och ökar uttorkning och muskelsmärta.

När de ansamlas i kroppen kan detta försvaga diskarna i ryggen och försvaga kroppen. Detta ökar risken för diskbråck, styvhet i nacken och kraftlöshet i muskler och leder.

Förslag

 • Försök att sluta röka så snart som möjligt.
 • Använd avgiftningsmetoder för att eliminera de gifter som har ackumulerats i kroppen.
 • Undvik att utsätta dig för miljöer förorenade av cigarettrök.

6. Du utför magövningar felaktigt

Vi säger inte att magövningar inte har många fördelar för vår kropp. Men om du utför dem felaktigt, kan detta leda till nack- och ryggsmärtor.

Även om du först kanske inte märker det, kan musklerna som omger nacken bli negativt påverkade när du lägger kraft på detta område.

Förslag

 • Centrera den fysiska kraften på buken och inte på nacken när du gör övningarna.
 • Sänk axlarna och håll blicken rakt fram. Behåll ett utrymme mellan hakan och bröstet.

Har du konstant nacksmärta? Om så är fallet är det möjligt att det är någon av dessa dagliga vanor som orsakar ditt tillstånd.

Försök att vara medveten när du utför dina dagliga vanor och förändra dem där du kan för att minska smärtorna. Du kan också försöka träna för att stärka och stödja detta område.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Croft, P. R., Lewis, M., Papageorgiou, A. C., Thomas, E., Jayson, M. I. V., Macfarlane, G. J., & Silman, A. J. (2001). Risk factors for neck pain: A longitudinal study in the general population. Pain. https://doi.org/10.1016/S0304-3959(01)00334-7
 • Falla, D., Jull, G., Russell, T., Vicenzino, B., & Hodges, P. (2007). Effect of Neck Exercise on Sitting Posture in Patients With Chronic Neck Pain. Physical Therapy. https://doi.org/10.2522/ptj.20060009
 • Gitkind, A. I., & Gritsenko, K. (2017). Neck pain. In Pain Medicine: An Essential Review. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43133-8_119
 • Gross, A., Forget, M., St George, K., Fraser, M. M., Graham, N., Perry, L., … Brunarski, D. (2012). Patient education for neck pain. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005106.pub4
 • Gross, A., Kay, T. M., Paquin, J. P., Blanchette, S., Lalonde, P., Christie, T., … Santaguida, P. L. (2015). Exercises for mechanical neck disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004250.pub5
 • Hoy, D. G., Protani, M., De, R., & Buchbinder, R. (2010). The epidemiology of neck pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.019
 • Sihawong, R., Janwantanakul, P., Sitthipornvorakul, E., & Pensri, P. (2011). Exercise therapy for office workers with nonspecific neck pain: A systematic review. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics. https://doi.org/10.1016/j.jmpt.2010.11.005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.