Symptom på diskbråck du bör känna till

Symptom på diskbråck du bör känna till
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Många människor lider av diskbråck. Det är smärtsamt och handikappande problem, och att känna till symptom på diskbråck kommer att tjäna dig väl. Som du vet är ryggraden ett pussel av komplicerade anatomiska delar: ben, muskler och ligament, som när som helst kan orsaka problem. Här är anledningen.

Vad innebär diskbråck?

1. Vad är det?

Vilka är dessa diskar i min ryggrad som åsamkar mig så mycket smärta och obehag? För att förstå detta måste du tänka på den befintliga vävnaden mellan benen i ryggraden, som har en mjuk konsistens och ett hårt yttre hölje.

De fungerar som stötdämpare och anpassar sig efter alla rörelser du gör (detta är diskarna och orsaken till bråck). Ibland slits de ut, vilket gör att den vita vävnaden släpps ut. Denna vävnad kan trycka på nerverna och orsaka smärta samtidigt som den stötdämpande förmågan försämras.

2. Varför får jag diskbråck?

Smärta i ländryggen

Diskbråck är något som kommer med åldern. När man blir äldre är ryggraden mindre flexibel, den blir lite styvare och ligamenten som omger diskarna kan ibland slitas ut. Dessa diskar blir också styvare eftersom de förlorar fukt och degenereras. Om du har smärta och inte vet varför är det värt att veta symptomen på diskbråck.

3. Symptom på diskbråck

Smärta i nacken
  • För det första bör du veta att beroende på vilken del av kroppen som värker kommer detta att tala om var ditt diskbråck sitter. Detta är viktigt.
  • Om du har smärta eller stickningar i benen, de somnar eller är mycket tunga är det möjligt att du har ett diskbråck i ländryggsområdet. Om du har obehag i mitten av ryggen kan det vara ett diskbråck i höjd med bröstkotorna och om du märker av spänningar och smärta i halsen eller i dina armar är det möjligt att du har ett diskbråck i området runt halskotorna.
  • Symptom på diskbråck i området för halskotorna: nacksmärta, stelhet i nacken, oförmåga att flytta den från sida till sida och halskramper som strålar ner till i dina axlar och armar. Du kan också uppleva illamående eller drabbas av svimning. Förutom alla dessa verkligheter är det mycket vanligt att dina armar och händer somnar under natten. Du kan till och med ha svårt med lyft: plötsligt känner du dig svag och tappar saker. Detta är mycket besvärande och handikappande.
  • Symptom på diskbråck i ländryggsområdet: I detta fall ligger smärtan i den nedre delen av ryggen. Du kommer att känna en konstig brännande eller stark värme som gör att du kommer att hålla ryggen mycket rak, nästan stel. Muskelstelhet som åtföljs av kramper kan även nå dina ben. Detta är så kallad utstrålande smärta eller till och med ischiassmärta. Det finns många människor som säger att de ibland känner av smärta, stickningar eller svaghet i fötterna och även inkontinens. Det sistnämnda är ett ganska sällsynt symptom, men den finns där. Om detta drabbar dig bör du träffa en läkare omedelbart.
  • Läkare talar också om utstrålande smärta. Vad betyder det? Tja, det är när du har ont i en viss del av din kropp men bråcket sitter på ett annat ställe. Ett exempel skulle kunna vara att ha ett bråck i ryggen medan smärtan känns i benen. Det är ett problem som är centrerat i en kotdisk. Det är mycket vanligt att ha ont i glutealmusklerna; en brännande känsla som sträcker sig från din baksida till den inre delen av benet. Om detta händer dig ska du veta att du kan ha radikulopati. Men din läkare bör alltid vara den som ställer diagnosen.

4. När bör jag träffa en läkare?

Läkare med stetoskop

Smärtan från alla typer av diskbråck kommer att hindra dig från att leva ett normalt liv. Du kommer inte att kunna gå normalt, arbeta eller lyfta tyngre föremål. Du kommer att ha svårt att sova och det kommer till och med vara svårt att sitta ner på en stol.

Om dessa symptom består i två veckor i rad bör du träffa en läkare så att denne kan utföra de nödvändiga testerna för att diagnostisera dig.

Läkare säger att du ska uppsöka akuten om du upplever urininkontinens eller inte kan kontrollera slutmuskeln. I dessa fall slår bråcket ut dina normala kroppsfunktioner vilket självklart är ett allvarligt tillstånd som måste lösas omedelbart.

Diskbråck kräver i allmänhet kirurgi. Men oroa dig inte, det kan botas med framgång och gör att du kan återgå till ditt vanliga liv. Forskning från Sahlgrenska institutet pekar dock mot att strukturerad sjukgymnastik kan vara väldigt effektivt och hjälpa patienter att undvika operation.

Som du redan vet bör du vara uppmärksam på symptomen och smärtan. Tveka inte att konsultera din läkare när du märker av några av dessa symptom på diskbråck. Din livskvalitet förtjänar det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.