Orsakar ketodieten håravfall? Eller gener och miljö?

Du kanske har hört att ketodieten eller kaloribegränsningar kan orsaka håravfall. Nedan diskuterar vi om detta kan stämma.
Orsakar ketodieten håravfall? Eller gener och miljö?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Orsakar ketodieten håravfall? Det är en fråga som har uppstått eftersom allt fler människor har börjat följa just denna diet. Denna form av kolhydratbegränsande diet har vunnit popularitet tack vare dess många användningsområden.

Det är en effektiv riktlinje för vilken sorts mat du bör äta när du vill gå ner i vikt, kontrollera diabetes och även förhindra uppkomsten av andra metaboliska sjukdomar. Men det är dock inte alla som kan följa den ordentligt.

Det råder också funderingar över huruvida en begränsning av kolhydrater kan orsaka alopeci, vilket är den tekniska termen för håravfall. Härnedan diskuterar vi om ketodieten faktiskt orsakar håravfall. Du kommer att kunna väga upp fördelarna och nackdelarna med kosten, och sedan bestämma om det är en lämplig riktlinje för dig.

De allmänna orsakerna till håravfall

Håravfall är ett fenomen som är kännetecknande för äldre, även om det i vissa fall kan börja redan efter tonåren. Denna process har kopplingar till ett visst genetiskt arv.

Enligt forskning publicerad i Journal of the American Academy of Dermatology är det möjligt att få håravfall till följd av en ökning av testosteronproduktionen från en viss ålder. Detta beror på cellulärt DNA.

Även om gener påverkar alopeci, är det möjligt att bromsa dess utveckling genom olika miljöfaktorer, såsom din kost. Ett exempel på detta är alopeci areata, som orsakar fläckvist håravfall. Med tillräckligt intag av vitamin D kan man faktiskt fördröja tillståndet, vilket visas i vissa studier publicerade i aktuell vetenskaplig litteratur.

Man tappar hår vid kamning.
Håravfall hos män har kopplingar till genetik och testosteronets hormonella verkan.

Du kanske också är intresserad av: Sjukdomar orsakade av vitaminbrist

Hormonnivåer kan kopplas till håravfall

En aspekt som kan framkalla alopeci är hormonella förändringar. Att använda testosteron som ett läkemedel för att öka anabolism och öka energi kan vara relaterat till håravfall.

Detta hormon kan påverka hårväxten, så ett felaktigt intag kan med andra ord visa resultat på mer än sexualiteten. Till exempel håravfall på övre delen av skallen och sidorna vid pannan.

Det är därför kroppsbyggare som använder anabola läkemedel ofta upplever håravfall på huvud och kroppen. Användningen av dessa ämnen påverkar dock inte alla på samma sätt. Det finns fortfarande en genetisk komponent bakom som kan påverka kroppens respons.

Påverkar kosten immunförsvaret?

Som vi tidigare nämnde har alopeci en stark genetisk komponent. Vissa förändringar i kosten kan dock påverka processen på både gott eller ont. Det finns dock inga avgörande mänskliga studier i detta avseende.

Hos djur, speciellt hos möss, har man studerat huruvida tarmdysbios och ett för litet intag av gruppen B-vitaminer kan förändra sjukdomens progression. Forskning som publicerats i tidskriften Cell Reports drar slutsatsen att ett för litet intag av biotin kan orsaka förändringar hos djuret och stimulera håravfall. Emellertid är också tester på människor nödvändiga för att bekräfta denna koppling.

Kan ketodieten orsaka håravfall?

Det finns inga forskningsartiklar eller vetenskapliga bevis som kan koppla en ketogen diet, eller en restriktiv diet, med en ökning av håravfall. Därför kan vi inte bekräfta att man tappar håret för att man äter en ketodiet.

Det finns några fallrapporter, som är anmälningar från läkare eller grupper av yrkesverksamma, om en viss situation där en person rapporterat att han eller hon efter att ha följt en ketogen diet upplevde att håret tunnades ut; men en person räcker inte för att visa på en generell koppling.

Håravfall är kopplat till emotionella processer relaterade till stress, hormonella förändringar som leder till en ökning av testosteronproduktionen och även med genetiska faktorer. Men kaloribegränsning, eller kolhydratbegränsning, verkar för närvarande inte ha någon signifikant effekt på denna process.

Man tappar hår på hvudet.
Klassisk alopeci hos män svarar på effekten av hormonet testosteron.

Att följa ketodieten orsakar inte håravfall

Även om du kan tappa håret under en period då du följer en ketogen diet, beror håravfallet med största sannolikhet inte på dieten. Håravfall är starkare relaterat till genetiska faktorer än till miljöfaktorer.

Mat kan ha ett visst inflytande på denna process. Men för tillfället finns det fortfarande inte några fasta bevis för det. Vissa experter rekommenderar vitamintillskott för att förhindra denna process, men det finns inte heller några bevis för vilka kosttillskott som man bör använda.

Stress och hormonella förändringar kan orsaka håravfall, och användningen av anabola läkemedel kan också stimulera denna förlust. Men att begränsa intaget av kalorier eller socker verkar inte påverka processen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Adil A., Godwin M., The effectiveness of treatments for anderogenetic alopecia: a systematic review and meta analysis. J Am Acad Dermatol, 2017. 77 (1): 136-141.
  • Gerkowicz A., Chyl Surdacka K., Krasowska D., Chodorowska G., The role of vitamin D in non scarring alopecia. Int J Mol Sci, 2017.
  • Hayashi A., Mikami Y., Miyamoto K., Kamada N., et al., Intestinal dysbiosis and biotin deprivatin induce alopecia through overgrowth of lactobacillus murinus in mice. Cell Rep, 2017. 20 (7): 1513-1524.
  • Covarrubias Gutiérrez, P., M. Aburto Galván, and L. F. Sámano Orozco. “Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad.” Nutrición Clínica y Dietética y Hospitalaria 33.2 (2013): 98-111.
  • Cortés, Andrea, Felipe Mardones, and Viviana Zemelman. “Caracterización de las causas de alopecia infantil.” Revista chilena de pediatría 86.4 (2015): 264-269.
  • Pérez-Guisado, Joaquín. “Las dietas cetogénicas: potenciales efectos saludables de la Dieta Cetogénica Mediterránea Española.” (2014).
  • Mardones, Felipe. “Productos capilares alternativos para alopecia: Mecanismos de acción y evidencia científica.” Revista chilena dermatológica 30 (2014): 51-58.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.