Okulära nevi - Är fräknar i ögonen farliga?

Precis som vår hud kan våra ögon också få fläckar, födelsemärken och till och med fräknar. Dessa kallas är vetenskapligt kända som okulära nevi. De är normala i de allra flesta fall, men du måste hålla ett öga på dem (om du förlåter oss en liten ordvits).
Okulära nevi - Är fräknar i ögonen farliga?
Maria Marin Garcia

Skriven och verifierad av sjuksköterska Maria Marin Garcia.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Okulära nevi är främst kända som fräknar i ögat. Dessa leverfläcksliknande fläckar bildas på insidan av ögat, och formen och färgen liknar dem vi får på huden.

Det är en godartad hudförändring som förekommer hos 6% av människor med kaukasiskt ursprung, hos vilka det förekommer oftare. Dessutom är det också vanligare bland nyfödda och personer under 20 år. Det är generellt ofarligt, där risken för en malign transformation är låg, mindre än 1%.

Det är inte konstigt att dessa fläckar kan göra oss oroliga och tro att de är maligna. Idag ska vi därför berätta mer om okulära nevi och möjliga komplikationer.

Vad är fräknar i ögonen?

Okulära nevi är ett godartat pigmenterat melanom som ibland förekommer i ögat. Den uppstår på framsidan av ögat – på den vita delen av ett skikt som kallas bindhinnan.

Okulära nevi bildas av en onormal och icke-enhetlig gruppering av celler som kallas melanocyter. Melanocyter är ansvariga för att producera ett pigment som kallas melanin, vilket ger färg till hud, hår och ögon.

När det gäller formen kan de vara plana eller något upphöjda, och är vanligtvis små. Utseendet liknar en leverfläck på huden, och det är vanligtvis ett medfött tillstånd – det vill säga att vi antingen är födda med dem eller att de uppträder under barndomen.

Dessa leverfläckar uppstår också vid överdriven exponering för solljus utan skydd. Av denna anledning är de vanligare hos personer med ljus hud.

okulära nevi
Okulära nevi är nästan alltid godartade och inte någon anledning till oro.

Denna artikel kan intressera dig: En närmare titt på ögondroppar med oxymetazolin

Symptom på okulära nevi

I allmänhet är okulära nevi asymptomatiska. Behovet av att kontakta läkare beror ofta på att man har observerat en skada eller vid en lätt irritationskänsla. Du bör också veta att en liten mörk fläck i ögat inte behöver betyda att det beror på någon sjukdom.

Som med leverfläckar och födelsemärken leder okulära nevi sällan till symptom eller komplikationer. För det mesta är de bara ett personligt särdrag. Det är precis som alla andra fräknar du kan ha på din hud.

Människor ser dem ofta som färgade formationer som i många fall är normala delar av ögongloben. Synligheten beror på att skiktet som täcker ögat kan vara för tunt och den normala anatomin kan skymta genom den.

Till skillnad från bruna fläckar har okulära nevi väldefinierade gränser, är plana, solida i färgen och det är även möjligt att röra vid dem. Med andra ord sitter okulära nevi inte fästa i det inre lagret av ögat.

När ska du rådfråga en läkare?

1% av okulära nevi kan bilda mutationer i melanocyterna och omvandlas till melanom med tiden. Ett melanom är en malign tumör, och den viktigaste egenskapen är dess förmåga att sprida sig snabbt.

Det kan vara för sent att agera om vi inte övervakar alla typer av skador och avvikelser i våra kroppar. Därför är övervakning och undersökningar av alla våra fläckar viktigt, både på huden och i ögonen. Kontakta därför din läkare om ögonfläcken:

 • Ökar i storlek
 • Ändrar utseende
 • Sitter på en ovanlig plats
 • Uppvisar snabba förändringar

Tecken på att fräknar i ögonen kan vara maligna

okulära nevi: ögonundersökning
En oftalmologisk konsultation kan lugna din oro om du har fläckar på ögonen.

I allmänhet är dessa nevi inte maligna, men du bör konsultera din läkare om du ser några avvikelser. Detta eftersom att godartade nevi tyvärr i oturliga fall kan bli maligna. På grund av detta är det bra att känna till de vanligaste tecknen:

 • En förändring av irisens färg. Godartade nevi är vanligtvis bruna till gråbruna, så en gul färg är inte normal
 • En förändrad syn, dubbel eller suddig
 • Rodnad
 • Smärta och klåda
 • Förändringar i form, struktur, höjd eller stelhet
 • När det dyker upp i vuxen ålder
 • Ett fragment av flytande vävnad som kommer från ögongloben

Hur behandlar man okulära nevi?

Lyckligtvis behöver de flesta av dessa fräknar i ögonen inte någon behandling eftersom de inte påverkar synen eller är ett hälsoproblem. Det vill säga att du inte behöver göra något om leverfläcken är godartad. Åtminstone inte enligt American Academy of Ophthalmology.

Men om fläcken genomgår några förändringar och växer till ett malignt melanom kan den kräva kirurgisk avlägsnande så länge platsen och storleken tillåter. Strålningsterapi är en vanlig del av denna behandling.

Nevi i ögonen är vanligtvis inget hot mot vår hälsa, men du bör vara medveten om dem och deras egenskaper och hålla koll på dem. På så vis vet du när du ska rådfråga din läkare om du märker några förändringar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.