Öka din ämnesomsättning och gå enkelt ner i vikt
Ämnesomsättningen är en serie av kemiska reaktioner som omvandlar den mat vi äter till energi. Detta blir ett slags bränsle för att kroppens celler och organ ska fungera ordentligt. Om du kan öka din ämnesomsättning, kan detta ha en positiv effekt på viktminskning eftersom du då kan bränna fler av de kalorier du konsumerar.
Människor som inte äter mycket, lever ett stillasittande liv, äter ohälsosamma livsmedel eller lider av hälsoproblem som till exempel med sköldkörteln, tenderar att ha en långsammare ämnesomsättning. Som ett resultat omsätts inte socker, fett och kalorier på rätt sätt. Detta leder i sin tur till att fett ansamlas och bland annat bildar celluliter, och att man går upp i vikt.
Men genom att bara ändra några dagliga vanor och följa ett par rekommendationer kan du aktivera ämnesomsättningen. Du kan då få lättare att bli av med fettet som byggts upp på grund av att fettförbränningsprocessen varit långsam. Är du redo att öka din ämnesomsättning?
Öka din ämnesomsättning med nyttiga matvanor
De flesta går upp i vikt på grund av en långsam ämnesomsättning som orsakas av dåliga matvanor. Det är sant att livsmedel som innehåller mycket fett och socker får oss att gå upp i vikt snabbt. Men det finns även andra matvanor som påverkar ämnesomsättningens funktion och därigenom även vikten.
Om du vill öka din ämnesomsättning bör du börja med att förstå att frukosten spelar en viktig roll för dess funktion. Många gör misstaget att hoppa över frukosten. De säger sig antingen inte ha tid eller tror felaktigt att det hjälper dem att gå ner i vikt. Men sanningen är att frukost är en av de viktigaste måltiderna eftersom den aktiverar ämnesomsättningen och säkerställer att denna process fungerar på rätt sätt under loppet av dagen.
Vikten av en bra frukost
Att regelbundet äta frukost är en av de bästa vanorna om du vill öka ämnesomsättningen och gå ner i vikt. Det har alltid sagts att det är den viktigaste måltiden på dagen och det är sant. När du äter frukost, aktiverar du din ämnesomsättning och börjar bränna kalorier redan tidigt på dagen. Du får också en mättnadskänsla som bidrar till att undvika hunger- och oroskänslor under dagens lopp.
Tänk på att du bör äta frukost senast en timme efter att du vaknat, eftersom äter du senare på morgonen har detta inte samma igångsättande effekter på metabolismen.
En bra frukost innehåller proteiner, som du kan få genom att äta ett ägg; antioxidanter, som finns i bland annat frukt; samt en god mängd fiber, som finns i bland annat fullkorn, frukt och grönsaker.
Ät flera gånger om dagen
En annan nyckel till att öka din ämnesomsättning genom din kost är att äta hälsosamt åtminstone fem gånger per dag. När du inte äter tillräckligt aktiverar din kropp en försvarsmekanism som innebär att den försöker lagra en större mängd kalorier som kompensation för brist på mat. Att äta små portioner regelbundet under dagen gör att ämnesomsättningen kontinuerligt bearbetar de näringsämnen du stoppar i dig.
Motionera regelbundet
Att ha en bra träningsrutin är nyckeln till att hålla dig frisk, öka din ämnesomsättning och gå ner i vikt. Bra träning för detta syfte är en kombination av hjärt- och motståndsövningar, som viktlyftning på gymmet.
Studier har visat att minst 40 minuters daglig motion är avgörande om du vill öka ämnesomsättningen.
Drick mer vatten
Att dricka ordentligt med vatten är en annan nyckel till att öka din ämnesomsättning. Ett högt vattenintag är perfekt för rengöring och eliminering av gifter ur kroppen, vilket förebygger att fett ansamlas. Enligt studier kan du genom att dricka mycket vatten öka din ämnesomsättning med 30% under den efterföljande timmen.
Ät kryddstark mat
Kryddstark mat bränner mer energi enbart på grund av en värmeeffekt, vilket snabbar upp fettförbränningen under matsmältningen. Så tillsätt mer kryddor i dina maträtter, som till exempel curry, cayennepeppar, svartpeppar, spiskummin och gurkmeja.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Tim Morris. (2003). Breakfast. Gastronomica, 3(3), 67–71. https://doi.org/10.1525/gfc.2003.3.3.67
- Zarrinpar, A., Chaix, A., & Panda, S. (2016, February 1). Daily Eating Patterns and Their Impact on Health and Disease. Trends in Endocrinology and Metabolism. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.tem.2015.11.007
- Egan, B., & Zierath, J. R. (2013, February 5). Exercise metabolism and the molecular regulation of skeletal muscle adaptation. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2012.12.012
- Stookey, J. D., Constant, F., Popkin, B. M., & Gardner, C. D. (2008). Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity, 16(11), 2481–2488. https://doi.org/10.1038/oby.2008.409
- Xue, Y., He, T., Yu, K., Zhao, A., Zheng, W., Zhang, Y., & Zhu, B. (2017). Association between spicy food consumption and lipid profiles in adults: A nationwide population-based study. British Journal of Nutrition, 118(2), 144–153. https://doi.org/10.1017/S000711451700157X