Nycklarna till att upprätthålla en omtänksam relation

Både tid och rutin kan göra så att relationer försämras. Så vad kan du göra för att upprätthålla en omtänksam relation? Idag delar vi med oss av några nycklar till ett hälsosamt och varaktigt kärleksliv.
Nycklarna till att upprätthålla en omtänksam relation
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Kärleken är som en blomma, och det är viktigt att vårda den. Idag vill vi dela med oss av nycklarna till hur man gör för att upprätthålla en omtänksam relation. Studier indikerar att det finns minst fyra avgörande nycklar för ett hälsosamt och varaktigt kärleksliv.

Alla relationer förändras

I början av en relation är det mesta vackert och lätt. Men tyvärr är det vanligt att denna känsla minskar över tiden. Det är då många relationer tar slut.

Studier indikerar att romantiska relationer är bland de mest betydelsefulla och intensiva i våra liv, näst intill lika viktiga som blodsband. Dessa relationer påverkar vårt välbefinnande avsevärt – både för det bättre och sämre. Så, hur kan vi upprätthålla en omtänksam relation? Är det möjligt att vara del av en hälsosam relation som inte blir sämre med tiden?

Forskning indikerar att det finns fyra väsentliga komponenter i ett hälsosamt förhållande: engagemang, romantik, kärlek och intimitet. Men utöver dessa element finns det också andra faktorer som du bör vara uppmärksam på för att kunna upprätthålla en omtänksam relation. Ta en titt på dem här!

Nycklarna till att upprätthålla en omtänksam relation

1. Kärlek till sig själv

För det första är det viktigt att veta att man måste älska sig själv innan man kan älska någon annan. Att ha kärlek för sig själv är alltså ett måste för att bli en bättre människa.

Faktum är att de flesta konflikter i ett förhållande inträffar på grund av ens egna brister. När detta händer är det vanligt att man börjar kräva det man bara kan ge sig själv från sin partner. Det är därför väldigt viktigt att riva ner dessa begränsande idéer, som är förankrade i romantiska myter. Detta eftersom de hindrar oss från att verkligen älska. Ett exempel är tron på att ens partner ska göra en hel.

Detta är helt falskt. Människor föds nämligen hela, och behöver ingen partner för att bli kompletta.

Kvinna ser sitt vackra jag i spegeln.
För att ha en hälsosam relation måste vi lägga undan våra begränsande romantiska tankar. Vi måste lära oss att älska oss själva innan vi kan älska en annan person.

2. Att äga sina misstag

Att kunna förbättra sig själv är också viktigt. En nyckel till en hälsosam relation är att vara medveten om och äga sina egna misstag, samt vara villig att förändra sig. När allt kommer omkring finns det alltid något hos sig själv som man kan förbättra. Dessutom kan man även be om hjälp om man känner att man inte kan göra det ensam.

Var inte rädd för att konsultera en psykolog. Dessa kan nämligen hjälpa till att hitta de områden i ditt liv som du kan bearbeta för att bli en friskare, lyckligare och bättre person. Det är mycket lättare att ha en sund relation när du lär dig att hantera dina tankar och känslor på rätt sätt.

3. Att bygga intimitet

Intimitet handlar inte bara om sexualitet. Att bygga intimitet handlar om att ha ett utrymme för att kunna ömsesidigt dela med sig av sina drömmar, uttrycka rädslor och prata om illusioner. Om du skapar utrymme för det i en relation kommer du och din partner att kunna komma närmre varandra på ett känslomässigt plan.

4. Om man vill upprätthålla en omtänksam relation bör man tona ned de små sakerna

Ibland skapar vi katastrofer ur ingenting. Det bästa motgiftet för att lösa små argument är således att skratta och fokusera på det som verkligen betyder något.

Ett lyckligt par tittar ut genom fönstret.
Det är viktigt att tona ned småsaker som skapar negativa känslor i en relation. Dialog och tanke kring vanliga projekt kan vara till hjälp för att övervinna de flesta svårigheter.

5. Skapa gemensamma projekt

Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål stärker ofta en relation. Det får oss att se i samma riktning utan att försumma varandras drömmar. Vanliga projekt kan vara allt från att åka på en resa, bygga om hemmet eller till och med att starta ett företag ihop.

6. Res bort

Att ta lite ledig tid tillsammans bara för att njuta av romantik kan hjälpa en relation mycket. Så planera lite tid så att ni kan resa tillsammans för att komma bort från er vanliga rutin lite då och då. På så sätt kan ni återigen få kontakt på ett romantiskt plan. Ta tid tillsammans bara för att, och utan några distraherande element.

Många par väntar på att en speciell dag ska komma då de ska tillbringa tid tillsammans och ge varandra uppmärksamhet, men så behöver man inte göra. Vänta inte på en födelsedag eller en årsdag innan ni packar era väskor och tar er ut på ett äventyr.

7. Dialog är ett måste för att upprätthålla en omtänksam relation

Vissa par kommunicerar enbart när de har allvarliga problem att hantera. Men dialog är alltid ett måste. Ta minst 10 minuter om dagen för att prata med varandra; på så sätt kan ni komma ihåg varför och hur mycket ni älskar varandra. Det är också viktigt att ni båda aktivt arbetar på era lyssnarfärdigheter.

Att upprätthålla en dialog är viktigt för en omtänksam relation.
Dialog och aktivt lyssnande är avgörande för att ha en bra relation med sin partner. Även om man inte går igenom några problem så är det viktigt att öva på det.

8. Uppmärksamhet på detaljer

Det är de dagliga detaljerna som stärker en relation. Det spelar ingen roll om det handlar om ett romantiskt meddelande, en massage eller en överraskningsmiddag. Dessa typer av detaljer gör stor skillnad, och har ännu bättre verkan när din partner inte förväntar sig dem. Finns det någon som inte älskar bra överraskningar?!

9. Att upprätthålla en omtänksam relation handlar om ömsesidig respekt

Respekt är huvudkomponenten i alla typer av förhållanden. Men man måste respektera sig själv lika mycket som man respekterar sin partner. Man mår nämligen så mycket bättre när man gör det. Således är respekt det första steget mot lycka.

Om du följer ovanstående riktlinjer så kommer du att finna dig i en omtänksam relation. Det är aldrig för sent att börja älska någon, både innerligt och djupt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Barroso, O. (2014). EL APEGO ADULTO: LA RELACIÓN DE LOS ESTILOS DE APEGO DESARROLLADOS EN LA INFANCIA EN LA ELECCIÓN Y LAS DINÁMICAS DE PAREJA. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia.
  • Ferrer, V., Bosh, E., & Navarro, C. (2010). Los mitos románticos en España. Boletín de Psicología.
  • Maureira Cid, F. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
  • Alzugaray, C., & García, F. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. La felicidad de los chilenos. Estudios sobre bienestar, 1.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.