Kan du komma över otrohet och rädda förhållandet?

Svek kan ha sönder till och med den starkaste av relationer, men när det finns kärlek öppnar förlåtelse nya vägar och gör förhållandet starkare. Detta leder till frågan: Ska du rädda ditt förhållande genom att komma över otroheten?
Kan du komma över otrohet och rädda förhållandet?
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att komma över otrohet och försöka återställa förtroendet för din partner är möjligt, men det är inte lätt. Är det värt att göra för att rädda förhållandet?

Äktenskapsbrott är lika gammalt som äktenskap. Under lång tid fick män vara otrogna med liten eller ingen konsekvens, med stöd av biologiska och evolutionära teorier som motiverade deras behov av att vara otrogna. Men i modern tid har ett mer progressivt samhälle börjat fördöma det på grund av vikten av hälsosamma familjer som grund för samhället.

Att hantera otrohet är ingen lätt uppgift, och i många fall kan det leda till slutet av ett förhållande. Men om det finns intresse hos båda sidor att fortsätta relationen, behöver det inte ta slut där. Det handlar om attityden hos dem som är inblandade, där vissa attityder är grunden för försoning.

Kan du återhämta dig från otroheten och rädda förhållandet?

Rädda förhållandet genom dialog

Tillit är grunden för varje relation. Det tar tid och ansträngning att bygga den, och ändå kan den gå sönder på bara några sekunder.

Var det du som var otrogen?

Det är normalt att den drabbade går igenom perioder av förnekelse, chock, ilska, depression, förtvivlan och förvirring. Och efter de att första känslorna passerat kan personen uppleva dilemmat huruvida de ska rädda förhållandet genom att komma över otroheten eller helt enkelt avsluta relationen.

Följande två saker bör övervägas för att ge saker och ting en andra chans:

  1. Kärlek
  2. Ånger

Både det faktum att du älskar din partner och han eller hon älskar dig tillbaka, och är uppriktigt ledsen över sitt svek mot dig och ert förhållande, är väldigt viktiga skäl för att kunna klara av situationen.

Om du har bestämt dig för att rädda förhållandet, följ dessa tips:

Rädda förhållandet genom att prata med varandra

Kommunikation är nyckeln till sunda relationer. Sätt dig ner med din partner och prata. Analysera och prata om vad som gått fel. Låt inte dina känslor kontrollera dig.

Tillbringa tid isär för att rädda förhållandet

Att ta en paus från din relation kan vara precis det du behöver när du överväger att rädda ditt äktenskap. Att spendera tid ifrån varandra kan hjälpa dig att omvärdera vilka som är de verkliga problemen i förhållandet.

Gör förändringar

Du har gråtit dig till trasor, du har uttryckt vad du känner och du har berättat för din partner vad du tycker om dennas förräderi, men nu är det dags att läka såren och gå vidare. Beroende på vilka anledningar din partner hade för att vara otrogen mot dig, försök att göra de förändringar som ert förhållande behöver.

Sök äktenskapsrådgivning

Om du, trots alla försök, har handlat enligt tidigare punkter och fortfarande inte kan komma över ilskan, kontakta en äktenskapsrådgivare. De förslag som ni får av denna professionella rådgivare kan vara en hjälp till att rädda förhållandet.

Vilka är orsakerna till otrohet?

Vilka är orsakerna till otrohet? Ska du rädda ditt förhållande?

Även om varje fall beror på specifika variabler, finns det några vanliga skäl till varför en person kan vara otrogen mot sin partner:

  • Brustet hjärta: Känslan att kärleken är över i relationen eftersom han eller hon inte längre känner den sexuella och romantiska intensiteten som under de första veckorna, månaderna eller åren kan leda till att en person söker andra alternativ.
  • Osäkerhet: Man känner sig sämre än sin partner och otrohet tjänar till att bekräfta ens värde på kärleksmarknaden och öka ens självkänsla.
  • Monotoni: Trots att relationen är tillfredsställande i allmänhet, blir någon av parterna uttråkade av att allting alltid är på samma vis, och vill prova något annat.

Finns det en positiv sida av att komma över otrohet?

Det kan vara svårt att förstå detta, men otrohet kan också ha en positiv sida. En otrohet kan vara en möjlighet att lära känna varandra igen och förnya ett förhållande. Tack vare kaoset finner vissa par en ny början och kan plötsligt ha djupa, ärliga och öppna samtal som de inte har haft på årtionden.

När vi riskerar att förlora någon som är viktig för oss, får det oss ofta att omvärdera vårt förhållande till dem. Dessutom kan även par som har varit sexuellt ointresserade ibland tända flamman igen efter denna typ av chock. Rädslan för förlust förstärker önskan.

Otrohet kan ha dubbla perspektiv. Det ena är att det orsakat en skada och ett svek. Det andra kan vara att det skapat tillväxt och självupptäckt. Så det är möjligt att rädda ett förhållande efter otrohet, och börja om på en ny väg.

Men kom ihåg att för att återhämta sig, är det viktigt att båda parter i förhållandet är intresserade och villiga att få relationen att fungera.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Batista da Costa, C., & Mara Bosetto Cenci, C. (2014). A Relação Conjugal Diante da Infidelidade: A Perspectiva do Homem Infiel. Pensando Famílias.
  • Bird, M. H., Butler, M. H., & Fife, S. T. (2007). The process of couple healing following infidelity: A qualitative study. Journal of Couple & Relationship Therapy, 6(4), 1-25.
  • Glass, S. P. (2002). Couple therapy after the trauma of infidelity.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.