5 gester lyckliga par gör innan de somnar

Alla vill vi ha ett fint och hälsosamt förhållande. Därför ska vi dela med oss av fem gester som lyckliga par gör innan de somnar.
5 gester lyckliga par gör innan de somnar

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det vi säger, tänker och gör innan vi somnar är mer betydande än vi kanske tror. Dessa positiva gester är en del av vad som ger näring till vårt välmående, vilket skapar en hälsosam miljö. Vad par gör innan de somnar kan därför ha stor betydelse både för individen och förhållandet.

För att ha ett varaktigt, hälsosamt förhållande är det viktigt att bry sig tillräckligt för att söka konstant förbättring. Givetvis handlar det om att jobba som ett lag.

Vid tvivel är det bra att ställa sig själv frågan: anstränger vi oss båda för att göra relationen magisk, eller väntar vi på att det bara ska hända utan att göra något?

Ingen kan förneka att rutin är en av de stora fienderna för ett par. Därför är det viktigt att bekämpa tristess och stärka bandet såväl som tillgivenheten på alla möjliga sätt. Lyckliga slut faller inte från himlen, de byggs varje dag.

Om du inte har någon aning om vad du ska göra och det mest spännande ni gjort på senaste tiden är att byta TV-kanal ska du ta en titt på följande lista över gester som lyckliga par gör innan de somnar. Förhoppningsvis ger de dig lite inspiration.

5 gester som lyckliga par gör innan de somnar

1. Prata

Prata regelbundet med varandra

Det är en av de viktigaste sakerna ett lyckligt par gör innan de somnar. Det består helt enkelt av att ta sig tid att prata med sin partner. Inte på grund av förpliktelse, utan för att njuta av konversationen.

Försök att prata genuint om ett ämne i en stund; det är viktigt att lära känna sin partner bättre och intressera sig för dennes psykologiska och känslomässiga värld.

Några grundläggande åtgärder

  • Tolerans och respekt. Att veta hur man lyssnar på den andra personen och respekterar dennes idéer. Även om det kan finnas meningsskiljaktigheter finns det plats för oliktänkande. Det finns ingen anledning att censurera eller läxa upp varandra.
  • Se till att vara tillgivna. Det är viktigt att föra varsamma konversationer.
  • Tålamod. Det finns ingen anledning att rusa i förväg för att dela med dig av egna idéer eller argument.
  • Återupplev roliga, tillfredsställande och lyckliga stunder tillsammans.
  • Skratterapi. Det är aldrig dåligt att skratta lite innan man går och lägger sig!

Givetvis är det bäst att prata om saker som inte medför stress eller leder till konflikter när man ska sova. Det handlar dock inte heller om att undvika viktiga ämnen som är viktiga för tillväxt.

Att prata förbättrar ofta kvaliteten på kommunikationen, hjälper till att lindra spänningar och stärker banden i förhållandet.

2. Lägg mobiltelefoner och elektroniska enheter åt sidan

Ni bör inte ägna sig åt flera sysslor på samma gång (kolla sociala medier, välja kläder och prata med partnern samtidigt) innan ni går och lägger er. Om ni verkligen respekterar varandra är det faktiskt lämpligast att lägga mobilen åt sidan och värdera varandras sällskap.

Det spelar ingen roll om ni pratar eller bara är i varandras armar på soffan. Stanna upp ett ögonblick och tänk: om ni ser på en film, läser en bok eller gör något annat tillsammans, är det verkligen nödvändigt att kolla mobilen samtidigt?

Teknologi kan vara skadligt på det sättet. Det skapar avstånd mellan oss och vad vi vill ha, och distraherar oss när vi försöker nå våra mål.

3. Njut av varandras sällskap

Njut av varandras sällskap

Något väldigt viktigt i livet hos lyckliga par är att spendera kvalitetstid tillsammans. Det viktiga är att vara uppmärksam på den andra personen, samtidigt som man låter sig själv skämmas bort och älskas.

För att njuta av varandras sällskap är det viktigt att vara kreativa ibland för att föra in lite magi i relationen. Att planera en dejt utanför hemmet, njuta av en speciell måltid, föreslå en tid för att bara kramas och vara tillgivna, spela ett brädspel eller till och med ett bra datorspel tillsammans är bra alternativ.

4. Älska

Vi brukar ta för givet att par har sex regelbundet. Men är det verkligen så? Lyckliga par avsätter tid för att koppla bort från allt annat och utforska varandra, kyssa varandra och ha bra sex.

Det är en rolig aktivitet som dessutom hjälper dig att behålla din figur, bekämpa stress och förbättra den kardiovaskulära hälsan. Men de känslomässiga effekterna är ännu viktigare. Det är vad som verkligen får par att känna att de har ett band.

Ett vanligt problem med sex är att man ser det som något obligatoriskt. Det händer oftare när par försöker bli gravida. Problemet är att magin försvinner med tiden. Det är viktigt att inte försumma hur ofta man gör det.

Ge er själva chansen att njuta av det. Även om ni bara har lite tid ska ni försöka göra det roligt och spännande.

5. Säg “jag älskar dig”

Par i sängen

Lyckliga par tar inte närvaron av kärlek för givet, utan visar den i sina handlingar och ord. Därför är en vana som lyckliga par gör innan de somnar att säga att de älskar varandra, att partnern är viktig för dem och att de värdesätter varandra.

Att höra det är en avsevärd och transcendental handling. Du kan säga det, skriva det eller visa det med en enkel gest. Gör det inte för komplicerat. Ibland räcker småsaker, såsom att göra din partners favoritkaffe eller mysa tillsammans innan ni somnar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bolin A., Whelehan P. (2009). Human Sexuality: Biological, Psychological, and Cultural Perspectives. Taylor & Francis.
  • Carroll J. (2009). Sexuality Now: Embracing Diversity. Cengage Learning.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.