Tips för att hålla passionen vid liv i en relation

Monotoni är en av faktorerna som påverkar samexistensen i en relation. Lyckligtvis finns det sätt att hålla passionen vid liv, och idag ska vi tala om dem.
Tips för att hålla passionen vid liv i en relation
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Om du analyserar datan antalet skilsmässor i världen kommer du inse att den är alarmerande. Därför är det viktigt att lära sig att hålla passionen vid liv i relationen, så att man kan undvika att separera.

Vi vet att livet som gifta kan gå upp och ned, men det är båda parternas ansvar att hålla passionen vid liv. Därför ska vi idag dela med oss av en serie rekommendationer för att försäkra att kärleken inte försvinner.

De huvudsakliga anledningarna till att passionen tar slut

Det är viktigt att känna till de huvudsakliga anledningarna till att passionen tar slut i en relation. De inkluderar bland annat:

  • Monotoni – relationen är förutsägbar och det finns inga överraskningar.
  • Ni gör inte något spännande, alltid samma aktiviteter.
  • Båda förälskade sig snabbt och tog sig inte tillräckligt med tid att verkligen lära känna den andra eller slå fast huruvida en av er bara försökte fylla ett tomrum från en tidigare relation.
  • Du känner att du vill ha någon bättre än din partner eftersom denne inte möter dina förväntningar eller eftersom du inte är villig att bli mer involverad i relationen.
  • Du blir involverad med någon annan och tappar kontrollen. Det kan vara en arbetskamrat eller en annan som står dig nära, och detta skapar avstånd mellan dig och din partner.
  • Sex är inte njutbart och du gör det mest som en förpliktelser, inte för att du upplever passion. Det är bara en sexakt utan intima smekningar och älskande beröring.
Grälande par

Många faktorer påverkar passionen i en relation. Några av de vanligaste inkluderar monotoni, otrohet och sexuell missnöjdhet.

Att hålla passionen vid liv i ett förhållande

Om du har analyserat orsakerna och märkt att några av dem stämmer på er, kommer beslutet ni tar att påverka hur relationen utvecklas. Om du känner att det bara är tristess, monotoni och rutin så kan nycklarna nedan hjälpa.

Kommunikation

Det huvudsakliga är att kommunicera med din partner angående hur du känner. Relationer går ofta i kras eftersom det inte finns någon kommunikation. Tala inte bara om ämnen som sysslor, att handla, arbetsproblem, etc.

Prova att tala om er favoritmusik eller handlingen i en populär film.

Dagliga gester

För att hålla passionen vid liv är det viktigt med omtänksamma gester. Små uttryck av tillgivenhet kan återuppliva känslorna och kärleken.

Undvik distraktioner

Sitt inte med telefoner eller datorer 24/7. Ni måste hänge tid åt varandra och glömma alla förpliktelser för en stund. Försök att lämna jobbet på jobbet och stäng av mobilerna ibland.

Beröm varandra

Många par glömmer att ägna tid åt sitt utseende för att attrahera sin partner, som de gjorde när de först träffades. Andra par ger aldrig varandra komplimanger. Kom ihåg att du kan göra din partner glad med enkla kommentarer.

Par i sängen

Smicker är väldigt viktigt för att hålla passionen vid liv eftersom det får din partner att känna sig speciell.

Fixa känslomässiga sår snabbt

Om du vill hålla passionen vid liv i er relation ska ni aldrig sluta prata med varandra, aldrig sova i separata rum. Kommunicera och säg “förlåt”; låt inte era attityder få känslorna att svalna.

Fientliga attityder är destruktiva.

Ha roligt i sängen för att hålla passionen vid liv

Att utföra erotiska danser, bära suggestiva outfits, sätta ögonbindel på varandra och till och med använda choklad eller krämer… det finns så mycket man kan göra med lite fantasi! Ta initiativet.

Förvänta dig inte att din partner ska göra allt. Överraska personen i sängen.

Diskutera era sexuella preferenser

Visa din partner hur du vill att vederbörande ska smeka dig och säg vad som får dig att njuta mest. Viska vad du vill prova för att väcka fantasin hos er båda.

Allt handlar inte om själva sexakten. När ni är i sängen är det viktigt att kyssa och smeka varandra, eller bara se varandra i ögonen.

Överraska din partner

Förför vederbörande i köket eller smyg in i duschen för att överraska (se dock till att välja rätt tillfälle). Att ha sex på nya platser är spännande.

Följ dessa rekommendationer för att hålla passionen vid liv i relationen, även om ni levt tillsammans i många år.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Relación entre satisfacción sexual, ansiedad y prácticas sexuales. (2010). Pensamiento Psicológico7(14), 41–52. https://doi.org/10.11144/130
  • Barón, M. J. O., Zapiain, J. G., & Apodaca, P. (2002). Apego y satisfacción afectivo-sexual en la pareja. Psicothema14(2), 469–475.
  • Paredes, J. (2009). Imagen Corporal Y Satisfaccion Sexual. Ajayu7, 28–47.
  • Villanueva Orozco Gerardo Benjamín Tonatiuh, Rivera Aragón Sofía, Díaz Loving Rolando, Reyes-Lagunes Isabel. La comunicación en pareja: desarrollo y validación de escalas. Acta de investigación psicol  [revista en la Internet]. 2012  Ago [citado  2019  Oct  30] ;  2( 2 ): 728-748. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322012000200010&lng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.