Ett bra förhållande är att göra roliga saker tillsammans

Även om det finns en uppsättning av vissa nyckelelement för att uppnå det, föreslår relationspsykologer en effektiv beteendemetod för att uppnå lycka i er relation: gör roliga saker ihop.
Ett bra förhållande är att göra roliga saker tillsammans

Senaste uppdateringen: 26 juni, 2020

Många undrar vad hemligheten till en äkta och varaktig kärlek är. Vad är nyckeln till ett bra förhållande? Hur får man en relation att fungera på lång sikt? Sanningen är att det inte finns några magiska ingredienser som alltid skapar den perfekta relationen. Men att göra roliga saker tillsammans utgör en viktig del av det.

Även om alla människor är olika, har man inom sexual- och relationspsykologi kommit fram till vissa åtgärder som är viktiga för en god och sund relation. Att göra roliga saker tillsammans är en av dessa åtgärder. Det har en positiv inverkan på par i en relation. Nedan tittar vi på detta fenomen i detalj.

När problem påverkar en relation

Sexuella problem, stress, barn, spänningar inom familjen, arbete och pengaproblem och många andra svårigheter och konflikter, kan ha en inverkan på en relations välbefinnande. Något av dessa, eller en kombination av dem, kan påverka interaktionerna mellan parterna på många sätt.

Till exempel kan personerna bli arga, dra sig undan känslomässigt, avvisa varandra eller minska kommunikationen mellan varanda. Men något som alltid tenderar att hända är att de slutar göra roliga saker tillsammans med varandra.

När de inte längre gör roliga aktiviteter tillsammans tenderar problemet att förvärras. Denna minskning är inte bara en följd av ett större problem utan också kärnan i en annan konflikt.

Detta sker på grund av att en minskning av de positiva aspekterna för båda parterna äger rum. De gör inte längre saker tillsammans. De delar inte längre aktiviteter som de en gång gillade att göra ihop. De har inte längre konversationer och går inte och äter på sin favoritrestaurang.

par ligger med ryggarna mot varandra i säng
Det finns många faktorer som kan utlösa problem i en relation. Som ett resultat kan ni både förlora er kommunikationsförmåga och er önskan att tillbringa tid tillsammans.

Relationsförstärkare och samhörighet

Förstärkning är stimuli som gör att vissa beteendemönster är mer benägna att upprepa sig. Om till exempel en av partnerna får en kyss varje gång de lagar något läckert, är det troligt att de kommer att sträva efter att laga något ännu läckrare nästa gång.

I detta fall är det kyssen som är förstärkaren, eftersom det får beteendet att laga god mat att hända oftare. När parterna slutar göra roliga saker tillsammans som ett par uppstår det färre möjligheter för båda parterna att använda sig av förstärkning.

Om ni inte gör roliga saker tillsammans, finns det ingen möjlighet att använda förstärkare. Av detta följer att det är mycket mindre troligt att dessa beteenden inträffar. Därför, enligt både sexualpsykologin och relationspsykologin, är roliga aktiviteter en effektiv lösning som tenderar att ge goda resultat.

Par väljer vanligtvis varandra på grund av att de känner en samhörighet med varandra. Därför är det sannolikt att det finns roliga saker som ni kan göra tillsammans som fungerar som förstärkning för er båda.

Målet med detta är att börja använda förstärkning igen, om detta är någonting ni har slutat med. Att ni inte längre använder dessa förstärkare betyder inte att de inte längre fungerar eller är effektiva. Förstärkning slutar inte bara fungera. Det är snarare så att de flesta bara tenderar att glömma bort dem.

Är att göra roliga saker ihop en beteendemässig eller emotionell lösning?

När vi tänker på äktenskapliga relationsproblem, tror vi vanligtvis inte att lösningen är beteendemässig utan snarare emotionell och kognitiv. I terapi är det emellertid faktiskt inte ovanligt att använda sig av båda angreppssätten.

Naturligtvis är det viktigt att ta itu med vissa frågor, som att ni har en kompatibel standard, och idéer om hur nära relationer ska se ut. Ni måste också reda ut orealistiska och irrationella förväntningar och attribut. Det är viktigt att prata om dessa aspekter för att uppnå en balans i relationen, positiva kommunikationsmönster och för att förbättra ert sexualliv.

Trevliga aktiviteter är dock en del av en hel rad fördelaktiga beteendestrategier. Resultaten från tekniker fokuserade på beteenden kan dessutom verkligen motivera ett par. De visar båda parterna att alla relationer kan fungera om man modifierar beteenden. Det är viktigt att fortsätta arbeta med relationen för att den ska fungera.

Hur man hittar olika typer av förstärkning genom att göra roliga saker tillsammans

Förutom att göra roliga aktiviteter kan ni använda andra beteendestrategier som kan göra det möjligt för er att uppnå en effektiv och varaktig förändring i ert förhållande.

När en relation inte är bra är det troligt att ingen av parterna vill göra saker tillsammans. Det är det största problemet med att komma igång med att göra roliga aktiviteter ihop. Därför är det bra att börja långsamt. Om ett par inte har gått ut tillsammans på över åtta månader är det kanske inte någon bra idé att ta en två veckor lång resa till Panama.

Men små aktiviteter som är praktiska och lätta att göra kan däremot vara en bra idé. Till exempel att gå ut med hundarna, laga lunch eller gå ut och köpa frallor tillsammans är enkla aktiviteter som kan ge möjlighet till förstärkning. När paret har kommit lite längre kan en eller båda parterna föreslå att de ska äta middag tillsammans på sin favoritrestaurang, gå på bio eller gå på fest med varandra.

Att bara komma igång kan vara motiverande

Det är vanligt att man ser förstärkning under dessa typer av aktiviteter. Detta påverkar också sannolikheten för att parterna kommer att göra sådana aktiviteter igen. Många par som går i parterapi på grund av ett försämrat förhållande börjar automatiskt göra fler roliga aktiviteter efter att först ha gjort några enkla aktiviteter tillsammans. Det finns de som på egen hand börjar ta initiativ, som att till exempel gå och köpa bröd till middagen tillsammans, utan att terapeuten sagt till dem att göra det.

Det senare är bara ett exempel på det faktum att beteendetekniker är användbara i början av parterapi: det första du måste göra är att leta efter sätt att använda förstärkning.

par som vill göra roliga saker tillsammans lagar mat
Något så enkelt som att laga mat tillsammans som ett par eller gå och shoppa ihop kan vara användbart för att främja relationens välbefinnande.

Speciella dagar för att göra roliga saker tillsammans

Ett annat sätt att etablera förstärkare utan en specifik aktivitet är att använda tekniken med speciella dagar. Detta är användbart om paret inte är villiga att göra något tillsammans eller inte har tillräckligt med tid. Med den här tekniken uppmanas båda parterna att ägna en veckodag till att ge sin partner positiv förstärkning. De kan inte välja samma dagar och båda parterna bör veta vilka dagar som är “speciella dagar”.

Många kan känna sig skeptiska till en början, och se det som onaturligt eller påtvingat. Sanningen är dock att det vanligtvis får par att må bra. Att få förstärkning från komplimanger, konversationer eller handlingar gör att människor ofta känner sig mer tillfreds.

När du ger någon förstärkning får du inte sällan det samma i gengäld, och det är ett koncept som båda parterna måste tänka på. Vanligtvis leder det till att båda parter ger varandra förstärkningar eftersom det får dem att må bra när de själva får dem. Även om den här tekniken inte arbetar direkt med konfliktlösning ökar den tillfredsställelsen i relationen.

Du kanske också är intresserad av: 10 saker som lyckliga par gör tillsammans

Lägg märke till det positiva för att främja relationens välbefinnande

En annan beteendeteknik som du kan använda, förutom att göra roliga saker tillsammans, är att uppmärksamma de positiva sakerna hos din partner. Även om det finns positiva saker, saker man en gång älskat så tenderar man att sluta lägga märke till dessa positiva aspekter när en relation har försämrats.

Att observera positiva försök och initiativ ger möjlighet till förstärkning genom att du kommunicerar aspekter som du gillar hos din partner. Hitta inspiration i fysiska, psykologiska eller vardagliga saker. Till exempel kan du berätta för din partner att du tyckte om maten han lagat. Det viktigt att belysa positiva saker som du ser varje dag. Helst bör du försöka hitta tre saker som ni kan tala om i tio eller femton minuter varje dag.

Att göra roliga saker tillsammans för att ta hand om er relation

Som du kanske har sett finns det inte bara en specifik nyckel för att göra en relation lycklig. Alla relationer kan dock fungera om båda parterna beslutar sig för att göra vissa beteendemässiga och kognitiva förändringar. Dessa förändringar går hand i hand. Med andra ord kan beteendeförändringar ge upphov till kognitiva förändringar och vice versa. Därför är det viktigt att känna till båda och veta hur man använder dem för att uppnå harmoni och lycka i sin relation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.