Hur kan du motivera din partner som inte vill arbeta?

När din partner inte vill arbeta kan det påverka hushållets harmoni. För att undvika större konflikter är det viktigt att lösa situationen så snart som möjligt och att försöka motivera din partner. 
Hur kan du motivera din partner som inte vill arbeta?
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Undrar du hur ska göra för att motivera din partner som inte vill arbeta?

Arbete och personliga frustrationer kan ha riktigt negativ påverkan på en person. Detta kan ofta göra att ett par upplever svårigheter under dessa perioder. Om en person inte är villig att arbeta kan det leda till inte bara äktenskapsproblem, utan även ekonomiska problem. Men trots att detta kan verka som en omöjlig situation, är det inte det.

Det är bara när ett när de omgivande förhållandena är som värst som man verkligen ser hur en person reagerar på olycka. Därför är det viktigt att fokusera på de positiva delarna av den pågående situationen. Annars kommer problemet bara att bli värre och värre för båda parter.

Hur du kan motivera din partner som inte vill arbeta

1. Ha tålamod

Att din partner bara sitter hemma hela tiden och inte letar efter jobb kan självklart vara frustrerande. Kom dock ihåg att behålla ditt lugn och undvika att gräla. Det här är förmodligen inte din partners förstahandsval, och förmodligen skadar det också hans eller hennes självkänsla.

Du måste ge din partner lite tid att återhitta sin energi. Kom dock ihåg att vara uppmärksam på hans eller hennes reaktioner. Det är helt normalt för din partner att vara nervös eller på dåligt humör. Faktum är att din partner kanske känner sig som en börda för familjen som någon som inte bidrar ekonomiskt. Försök att inte bidra till hans eller hennes stress.

2. Identifiera den verkliga orsaken

Motivera din partner i svåra stunder

Även om det kan tyckas svårt, är det enda sättet att lösa dessa problem genom att prata om dem. Då kan du upptäcka den verkliga anledningen till varför din partner inte vill arbeta.

Ibland kan svårigheterna att hitta jobb (som ålder, erfarenhet, förmågor mm.) orsaka depression. En annan orsak kan vara att man inte vet vad man vill göra, så man väljer istället att göra ingenting.

Det kan också vara så att din partner är bekväm och inte har några planer på att hitta ett jobb eller vara produktiv inom den närmsta tiden. Det viktiga är att identifiera varför din partner inte vill arbeta för att hjälpa honom eller henne att lösa problemet.

3. Omfördela hushållssysslorna för att motivera din partner

Även om din partner inte vill arbeta, är det ingen lösning att bara göra ingenting. Du kan omfördela familjens sysslor för att ge din partner fler uppgifter och få honom eller henne att känna sig inblandad och produktiv. Detta bör föreslås som en samarbetsåtgärd.

Hushållssysslor hjälper din partner att hålla sig sysselsatt och lär också din partner att värdera tiden annorlunda. Det här är också till nytta för dig, eftersom du kan använda den här nya fria tiden för att komma ikapp med ditt eget arbete eller andra uppgifter som har samlats på hög.

Det är troligt att din partner efter att en tid har gått kommer att vilja aktivera sig och börja söka jobb igen. Ibland kan det emellertid behövas nya sociala interaktioner och kontakter för att hjälpa till att motivera en individ.

4. Ge uppmuntring för att motivera din partner

Det bästa sättet att uppmuntra en person är att stärka dennes självkänsla angående sina egna förmågor genom att berömma dem eller ge dem tillgivenhet. Vi kan hjälpa dem att förbereda sig för jobbjakt utan att vara påtryckande.

Det är ett bra tillfälle att visa din partner att även om ingenting är lätt, är det inte heller omöjligt. Det bästa rådet är att inte oroa sig för att börja i liten skala och bara ställa upp små mål. Exempel på bra mål kan vara att börja med ett deltidsjobb, ett tillfälligt jobb eller ett jobb inom en annan bransch. Även om det kanske inte känns som den perfekta början, är det ändå en start, och kommer att hjälpa till att motivera din partner.

5. Prata om hur det påverkar er familj

Det är viktigt att motivera din partner

Det är också viktigt att, lite i taget, börja prata om hur denna situation påverkar er familj som helhet.

En sak ni behöver prata om är hur länge din partner verkligen förväntar sig att han eller hon kommer att vara utan jobb. En annan sak att prata om är att begränsa familjebudgeten för att undvika att ni drar på er skulder eller blir satta i andra svåra ekonomiska situationer.

Det viktigaste när du har dessa tuffa samtal där du försöker motivera din partner är att ha ett positivt perspektiv, vara diplomatisk och presentera dessa lösningar som tillfälliga och inte så allvarliga.

Vad händer om min partner fortfarande inte vill arbeta?

Det finns människor som helt enkelt inte har något intresse av att arbeta. Vissa människor känner sig mer bekväma och glada att få vara beroende av en annan person ekonomiskt. De kan då glatt och nöjt följa sin egen dagliga rutin, mycket som ett barn.

Om så är fallet är det bäst att kontakta en rådgivare eller terapeut. Om det går en tid utan några förbättringar eller försök att hitta ett jobb, kan det bästa alternativet vara att lämna din partner. Ett framgångsrikt förhållande kräver att båda parter arbetar som ett lag, är mogna, samt växer och lyckas tillsammans. En livspartner som inte har någon vilja att växa påverkar bara ditt liv och framgång negativt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.