5 orsaker till att olyckliga par fortsätter

Vissa personer stannar tillsammans trots att de vet att de lever i ett ohälsosamt förhållande. Ta reda på varför dessa inte skiljer sig.
5 orsaker till att olyckliga par fortsätter
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Det finns ett högt procentantal av olyckliga par överallt i världen. Paradoxen är att nästan alla dessa människor kan ge råd åt sina vänner att de borde göra slut med sina partners när de delar med sig av sina kärleksproblem.

Nästan alla vi har ett sådant par i vår vänskapskrets. Ingen förstår hur de kan fortsätta vara tillsammans trots oändliga gräl och konstant respektlöshet. 

Vad anser vi att olyckliga par innebär?

Er ‘kommunikation’ går främst ut på att gräla

Varje ord, varje gest, varje handling som någon av personerna i parförhållandet gör leder snabbt till ett bråk. Det kommer en tid då personerna börjar prata bara för att starta upp ett bråk eller för att beskylla den andra parten för något. Detta är ett slöseri med energi både för paret och för personerna runt omkring som fortsätter undra varför dessa två personerna fortfarande är ihop.

Det är omöjligt att upprätthålla en dialog eftersom fokuset jämt ligger på något som ens partner gjort fel. Det spelar ingen roll om det är offentligt eller privat, personerna har fått för vana att kommunicera på det här sättet.

Lögner och otrohet har tagit över förhållandet

En eller båda parterna lever bakom en vägg av lögner. Till och med otrohet har blivit så vanligt att alla vet om det, men de vill fortfarande inte avsluta sitt förhållande.

Respekt och tillit verkar inte ha någon plats i förhållandet. De vet att det ser ut så och därför lider de av konsekvenserna i tystnad.

Otrohet i ett parförhållande

Generellt kan olyckliga par inte uppnå sina personliga mål. Personerna kan inte komma överens om vad de vill med framtiden. Då kan den ena parten bli bitter och detta agg kommer att fortsätta orsaka problem i förhållandet.

Man tappar intresset för partnerns framgångar eftersom denne följer sin egen stig i sin egen takt utan att beakta den andras vilja.

Alla kan peka ut olyckliga par som fortsätter, men idag ska vi börja förstå varför de gör så.

Orsaker till att olyckliga par fortsätter

Vissa olyckliga par hålls ihop och orsaken ligger hos dem själva.

1. Påtryckning från familjen eller ignorant stolthet

Många familjer uppmuntrar sina barn till att gifta sig och binda sig för livet. Underförstått betyder det att man måste tolerera allting, oavsett vad som händer i förhållandet, för att inte förstöra familjenamnet med en separation. Man kan inte ångra sig och gå tillbaka efter att man bestämt sig för att vara tillsammans.

Trots att det kan verka ålderdomligt är det många olyckliga par som fortsätter på grund av rädslan att vara en besvikelse för sina familjer.

Andra kan däremot känna att de har kämpat så hårt för deras förhållande att de inte kan tillåta sig att skiljas. De vet att deras föräldrar hade rätt och att partnern de valde inte var rätt för dem, men deras stolthet är viktigare än deras lycka.

2. Rädslan att vara ensam

Ensamhet är ett spöke som skrämmer många människor. Därför finns det många som väljer att stanna i sitt tråkiga och sorgsna liv eftersom de tänker att det är bättre än att vara ensam.

Den rädslan blir till ett hinder som håller dem tillbaka från att se längre än det som är rakt framför dem. De tillåter inte ens sig själva att tänka på möjligheten att det kunde finnas andra människor där ute som väntar på att göra dem lyckliga.

Rädslan för ensamhet tvingar olyckliga par att fortsätta

3. Barn behöver en familj, oavsett hurdan den är

Ett av de allvarligaste misstagen som par gör är att fortsätta eftersom de har barnDe tror att genom att stanna tillsammans under samma tak, garanterar de att barnet är lyckligt och får en lycklig barndom.

Det kan inte vara längre från sanningen. Barn är lyckliga så länge som deras föräldrar är lyckliga. Att växa upp i en miljö där det konstant är dålig stämning full med gräl bygger upp en hemsk barndom.

4. Tiden som man lagt på förhållandet har sitt pris

Vissa människor är övertygade om att de år som de har dedikerat till förhållandet och de pengar som de investerat i sina liv tillsammans, är anledning nog att anstränga sig för att stanna ihop. Om de har satsat så mycket på att upprätthålla sitt förhållande, skulle det inte vara rättvist att avsluta det, oavsett hur trist deras vardag kan vara.

Det är också smärtsamt att tänka på hur mycket tid de har förlorat från sina liv för att sedan bara göra slut. Och då väljer de att möta framtiden tillsammans utan att göra förändringar mot ett bättre liv.

5. Det emotionella eller ekonomiska beroendet vinner alla kamper

I giftiga förhållanden blir folk ofta beroende av sin partner, både känslomässigt och ekonomiskt. De kan inte ens föreställa sig ett liv utan den andra. De vet att de är olyckliga i sitt förhållande men tror att de inte skulle klara av att gå skilda vägar.

Till exempel om paret i början av förhållandet bestämt att den ena personen ska jobba och den andra ska stanna hemma och ta hand om hemmet, kan de bli rädda att avsluta förhållandet. Rädslan för att börja från början med en helt ny livsstil, att sätta in sig i arbetslivet och det sociala livet igen, kan göra att tanken på att skilja sig känns omöjlig.

Reflektioner

Olyckliga par fortsätter av varierande orsaker som de flesta kring dem inte kan förstå. Kanske deras närmaste vänner försöker prata med dem om deras problem och ge dem råd, men sanningen är att endast de två som är i förhållandet kan jobba med att ändra sin situation.

Det finns de som vänder sig till professionell hjälp för att förbättra sina förhållanden eller för att fatta de rätta besluten. Och sedan finns det de som inte gör någonting och som lever sina liv med förhoppningen att framtiden kommer bli bättre.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.