Naturliga sätt att få håret att växa snabbare

Om du vill att håret ska växa snabbare ska du försöka kamma det ordentligt för att ta väl hand om det, och massera skalpen för att stimulera blodflödet i området.
Naturliga sätt att få håret att växa snabbare
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är många som drömmer om ett fylligt, rikligt hårsvall, precis som Rapunzel. För vissa verkar det dock som att den dagen aldrig vill komma.  Är du en av de som känner sig frustrerad över att håret växer så långsamt att du till och med trott att det inte växer alls? Ta en titt på dessa enkla och naturliga trick för att få håret att växa snabbare.

Undvik värme

När du utsätter ditt hår för värme skadar du det utan att inse det. Det finns visserligen tillfällen när du inte kan undvika att torka det så, men när du kan ska du låta det torka naturligt.

Trimma håret regelbundet

Om du vill få håret att växa snabbare måste du trimma det då och då. Generellt borde du trimma topparna varannan eller var tredje månad för att främja frisk tillväxt.

Byt frisyr

Om du vill ha längre hår kan det vara dags att byta stil. Du skadar ditt hår genom att hålla det på samma plats timme efter timme. Om du ofta byter sättet du sätter upp det felbehandlar du inte samma hårområde hela tiden. På så sätt blir det starkare och du undviker kluvna toppar.

Använd alltid balsam

återfukta håret med balsam

Balsam ersätter oljor och proteiner som finns i hårstråna. Det gör att du förebygger framtida skada på håret samt låter det växa friskare och snabbare.

Skölj håret med kallt vatten efter tvätt

Ge ditt hår en snabb ursköljning med lite kallt vatten innan du går ur duschen: det hjälper dig att bibehålla fukt och det blir inte lika frissigt när det torkat. Det tar bara några sekunder, och du kommer inse att det gör stor skillnad för ditt hår.

Kamma håret ordentligt

Att inte kamma håret på rätt sätt kan hindra ditt hår från att växa snabbt. Det är viktigt att du börjar kamma håret i små sektioner och rör dig bort från topparna lite i taget, tills du kommer till rötterna. När du kammar håret uppifrån och ner blidas små bollar som trasslar sig och skadar en större mängd hår. Ha tålamod och jobba försiktigt med de trassliga bitarna för att undvika slitage.

Vira inte in håret i en handduk

håret virat i handduk kan skada det

Genom att vira in håret i en handduk kan du skada hårfibrerna. Det är även väldigt vanligt att majoriteten av alla kvinnor virar den för tajt kring huvudet. Det försvagar och bryter till och med sönder de sköraste fibrerna i håret, vilket är de runt ansiktet.

Massera din skalp

Friskt hår börjar med en frisk skalp. Tänk på ditt hår som ett skott som växer från marken. Om jorden inte är frisk kan inte plantan växa ordentligt. Detsamma gäller även håret. Massera din skalp lite grann när du är i duschen – det stimulerar blodflödet och gör att håret växer snabbare.

Använd örngott av silke

Örngott av bomull tenderar att slita på håret. Silke och satäng är dock mindre skadliga tack vare sina mjukare ytor. Så om du vill att håret ska växa snabbare borde du överväga att köpa nya örngott.

Ät nyttigt och få håret att växa

äta grönsaker

Om din kropp är frisk är även ditt hår det. Följ en vitamin- och proteinrik kost för att hålla ditt hår friskt. Överväg även att äta livsmedel med mycket zink, järn och vitaminer, såsom A, B, C och E.

Dessa inkluderar:

  • Mjölkprodukter (mjölk, ost)
  • Ägg
  • Kyckling
  • Fullkorn
  • Lax
  • Avokado
  • Knapriga grönsaker (spenat, broccoli, blomkål)

Använd en hårinpackning

Hår som växer till axellängd är ett par år äldre än sina rötter, och kräver därför mer omvårdnad. Applicera en inpackning för att nära ditt hår minst en gång per vecka. Det kommer tacka dig genom att se spektakulärt ut. Försök att inkludera oljor såsom kokos, jojoba och mandel. Dessa är starka återfuktare som får håret att växa snabbare, starkare och vackrare.

Ta tillskott för ditt hår

Att lägga till tillskott i en hälsosam diet är ett utmärkt sätt att få håret att växa snabbare. Några av de mer effektiva är biotin, folsyra, fiskleverolja, sjögräs och linfröolja. Vi rekommenderar att prova dem individuellt och konsekvent för att se vilka som verkligen fungerar för dig.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Grimalt, Ramon. “La seguridad en los cosméticos capilares.” Piel 29.3 (2014): 184-189.
  • Margulis, Mario, and Marcelo Urresti. “Moda y juventud.” Estudios sociológicos (1995): 109-120.
  • Suárez Cortez, Ángela María, et al. “Síndrome de pelo impeinable.” Dermatología Argentina 21.3 (2016): 217-219.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.