Naturlig behandling för vidgade porer

Naturlig behandling för vidgade porer
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

De vardagliga rutinerna är väldigt viktiga. Försök hitta en kräm som du kan ha under ditt smink och som innehåller salicylsyra och är mattande som absorberar oljan i huden och motverkar vidgade porer.

Vidgade porer kan uppkomma på grund av fet hy och kan fortsätta vidgas då man blir äldre. Det finns olika behandlingar som man kan försöka sig på. Det finns naturliga behandlingar för att motverka vidgade porer och de är oftast de mest effektiva. Med dessa sparar du även pengar.

Du kommer att kunna hålla huden ren och eliminera igentäppta och vidgade porer, samt pormaskar och andra märken. Av denna anledning rekommenderas det att man använder dem regelbundet och permanent för att bibehålla en ren hud utan vidgade porer.

Orsaker

Synliga porer, som ofta uppkommer i ansiktet, är utlopp från de interna körtlar som producerar talg. De varierar beroende på kön, genetik och ålder. De beror även på användning av östrogenmediciner och p-piller hos vissa personer.

Den främsta orsaken till vidgade porer är fet hy. Detta beror på att porerna innehåller en hög mängd fett, vilket resulterar i att de öppnar sig för att släppa ut orenheter och döda celler. Storleken på talgkörtlarna ökar därför och släpper ut mer fett. Detta gör huden mer syrlig och fuktig. De döda cellerna och den svett som produceras skapar tillsammans en syrayta för att förhindra bakterieinfektioner, virus och svamp.

Det uppstår dock ett problem då mängden talg övergår sina normalmängder och orsakar vidgade porer. Huden blir då ljusare och fet. De som lider av detta dermatologiska problem tenderar även att ha akne, eftersom detta kan uppstå som ett resultat av talgkörtlarnas produktion.

Storleken beror på vilket område som har blivit drabbat och fettkoncentrationen i huden. De flesta har dock detta vid näsan eller i mitten av ansiktet.

Naturliga behandlingar

Det finns olika naturliga tillvägagångssätt som kan göra att de vidgade porerna försvinner.

Du behöver bara en matsked majonnäs!

Du behöver bara applicera en matsked majonnäs över hela ditt ansikte. Låt den ligga på under 20 minuter: äggen och vinägern i majonnäsen kommer att få porerna att minska och ge dig en slätare hy. Denna behandling rekommenderas dock inte ifall du har fet hy.

En antik kur: vassle

Utöver att vara en uråldrig produkt för slätare hy är vassle även något som hjälper till att minska vidgade porer. Behandlingen består av följande: tvätta ditt ansikte på kvällen. Ta därefter och gnugga med en bit bomull, som du har doppat i vassle, i ansiktet. Tvätta ansiktet efter 20 minuter med kallt vatten.

Ansiktsmask med honung, citron, äpple och yoghurt

Använd honung i ansiktet

För detta behöver du blanda en matsked yoghurt med ett rivet äpple. Lägg därefter till en matsked honung och en matsked citronjuice. Blanda ingredienserna tills du har fått en homogen massa och applicera sedan på ditt ansikte och låt sitta i 15 till 20 minuter. Denna blandning, som även gör huden mjukare, är perfekt att använda innan man går och lägger sig.

Ansiktsmask med mandlar

Mal 1/3 kopp mandlar tills du får ett fint pulver. Tillsätt därefter vatten gradvis tills du har fått en smet. Detta applicerar du därefter på näsan samt de andra områden som har vidgade porer. Låt det verka under 30 minuter och tvätta sedan av ansiktet med ljummet vatten. Denna behandling bör man göra minst två gånger per vecka.

Ansiktsmask med citron

Gör en ansiktsmask med citron

Denna ansiktsmask bereder man genom att blanda citronjuice med lite vatten. Man applicerar den därefter med bomull och låter detta sitta kvar under ca en halvtimme. Undvik kontakt med ögonen. Tvätta till sist av blandningen med kallt vatten.

Huskur med papaya

Det första du gör är att tvätta ansiktet för att därefter gnugga på en skivad papaya. Det måste göras med insidan av skalet. Efter att ha låtit det verka under 15 minuter, tvätta av ansiktet med varmt vatten. Denna behandling kan man även använda för att minska fräknar.

Ansiktsmask med gurka, äpple, ägg och mjölk

En mask med gurka minskar vidgade porer

 

Blanda bara en äggula med en matsked pulvermjölk. Vispa sedan dessa ingredienser tills blandningen får skum, och lägg därefter i äpple och riven gurka. Blanda tills du får en homogen massa och applicera på ansiktet under 15 minuter. Skölj sedan av ansiktet med ljummet vatten.

Ansiktsmask med lera

Denna ansiktsmask med lera bör appliceras en gång per vecka och bör tillredas en dag i förväg. Leran kommer på så vis kunna ta bort smuts och fett i porerna bättre, och hjälpa till att absorbera överflödig olja. Den minskar också vidgade porer eftersom den rengör dem.

Citrondroppar

Det enda man behöver göra är att droppa ner ett par droppar citronjuice i ansiktskrämen. Blanda och applicera på ansiktet och låt det sitta på under 15 till 20 minuter. Skölj därefter av med ljummet vatten.

Andra möjligheter för att undvika vidgade porer

Exfoliering

Exfoliering hjälper väldigt mycket med att reducera vidgade porer. Glykolsyran i exfolianterna hjälper till att mjuka upp de största håligheterna med salicylsyra och hudens yttre lager. På detta sätt avblockeras de vidgade porerna och deras storlek minskar.

Ifall huden är mycket känslig eller har akne rekommenderas det att man använder exfolierande enzymer med AHA istället för att man skrubbar. Annars kan det uppkomma bakterier eller så kan huden skadas. Det rekommenderas vidare att exfolianterna innehåller retinol för att cellproduktionen ska bli mer effektiv och resultera i en mer djupgående exfoliering. Gravida kvinnor får dock inte använda retinol under några som helst omständigheter.

Återfukta och tvätta hyn

För att bli av med vidgade porer bör man använda en hudrengörare som inte orsakar repor eller skador. Man bör även undvika vissa typer av produkter som avfuktar genom att de gör porerna större och mer synliga. Man bör också undvika att utsätta sig själv för solen, samt sluta upp med tobak.

Huden bör tvättas med tvål och vatten, speciellt då man har använt smink, för att porerna ska vara rena då man går och lägger sig. Du kan också göra en daglig rengöring med en kräm som inte innehåller olja.

Daglig vård

Behandlingar för vidgade porer bör inte innehålla alkohol. Man behöver se till att krämen kan användas under sminket och att den innehåller salicylsyra och mattande medel som absorberar oljan i huden. Detta kommer även att göra huden mjuk och ge den en fin yta.

Microdermabrasion

Detta innebär att man gör en rätt extrem exfoliering och den kan användas av dem som upplever att vidgade porer är ett problem som inte går om. Denna behandling gör huden mjukare och de vidgade porerna mindre, och eliminerar även rynkor och torra fläckar. Det är därför ett bra val för de som har en mogen hud och är besvärade av vidgade porer.

Laser

Laserbehandlingar rekommenderas bara som en sista utväg eftersom det är väldigt dyrt. Dessa behandlingar är dock mer permanenta. Man kan genomgå behandlingarna på ett medicinskt spa eller en privatklinik. Behandlingsprocessen med laser innebär att en ljuspuls korrigerar huden. Ifall man använder sig av denna behandling bör man under en tid efter undvika kontakt med solen för undvika skador på huden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.