Vad är en "nästan osynlig tandställning"?

Nästan osynliga tandställningar är innovativa ortodontiska hjälpmedel. De är väldigt attraktiva eftersom de är mer estetiska än vanliga tandställningar. I denna artikel ska vi upptäcka lite mer om dem!
Vad är en "nästan osynlig tandställning"?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En “nästan osynlig tandställning” är ett ortodontiskt hjälpmedel som består av en transparent skena som används för att justera tänderna. Den är väldigt innovativ och attraktiv eftersom den knappt syns.

Detta kan göra den enklare att använda än en vanlig tandställning, som är väldigt synlig. Men vad är det här för hjälpmedel? Vilka är fördelarna? Få reda på det i denna artikel.

Vad är ortodonti?

Ortodonti är en gren av odontologin som studerar, förebygger och behandlar onormal storlek, position och form hos tänder och käke.

Den ämnar att korrigera dessa oegentligheter för att uppnå optimal munhälsa och harmoni mellan leendet och korrekt tandposition.

Tandläkare med denna inriktning använder sig av olika hjälpmedel för att korrigera tänderna, där de mest använda är tandställningar.

Dessa är av metallisk eller keramisk sammansättning, och fästs vid tänderna för att ändra deras position.

Ovanför dessa fäster de olika typer av trådar av varierande tjocklek, som låter läkaren ändra på tändernas position.

Tack vare vetenskapliga framsteg har ortodontin kommit långt, och kan nu åstadkomma dessa regleringar med nästan osynliga tandställningar som knappt går att märka.

Kvinna hos tandlakaren

Ortodonti utgörs av behandlingar som hjälper till att korrigera strukturella problem med tänderna.

Vad är en nästan osynlig tandställning

Det är en ortodontisk behandling som använder sig av en genomskinlig skena. För att planera dessa behandlingar måste tandläkaren göra en avgjutning av patientens tänder samt skapa en 3D-modell.

Skenan består av ett 0,5 mm tjockt termoplastiskt material, vilket innebär att den knappt går att se. För att assistera i flyttningen av tänderna fäster tandläkaren små transparenta kulor vid tänderna.

Dessa hjälper skenan att åstadkomma korrigeringen och måste bytas ut var 10:e till 15:e dag. Behandlingen kan pågå i fyra månader till två år beroende på hur mycket korrigering som krävs.

Det är viktigt att notera att denna typ av behandling inte kan lösa alla problem, utan endast är rekommenderad för mindre justeringar, rotationer, etc.

Krävs större korrigering så rekommenderas fortfarande traditionella tandställningar.

Denna artikel kanske intresserar dig: Naturliga produkter för att göra tänderna vitare

Fördelar med nästan osynlig tandställning

 • Det är en väldigt estetiskt vänlig behandling.
 • De undviker den friktion och de sår som vanliga tandställningar kan ge upphov till. Därmed är de bekvämare för patienterna.
 • De möjliggör bättre hygien. Patienter måste ta bort ställningen innan de borstar tänderna, vilket låter dem göra det som normalt utan att den är i vägen. Att borsta med traditionell tandställning är svårare och kan leda till ansamling av plack nära tandköttet, vilket i sin tur kan leda till gingivit och tandköttsinflammation.
 • Tandläkare skapar skenan med hjälp av en avgjutning av patientens tänder, vilket innebär att behandlingen är helt skräddarsydd.
 • Genom att möjliggöra bättre hygien löper patienten mindre risk för hål, gingivit och fläckar.
 • För mindre justeringar ger nästan osynliga tandställningar samma resultat som vanliga tandställningar. I vissa fall kan resultaten faktiskt komma snabbare.
Genomskinlig tandskena

En nästan osynlig tandställning drar mindre uppmärksamhet till sig eftersom den knappt syns.

Nackdelar med nästan osynliga tandställningar

 • Patienten måste bära skenan minst 20 timmar om dygnet för att uppnå önskad effekt. Denne kan endast ta av den innan vederbörande äter eller borstar.
 • Om patienten inte använder skenan på grund av vårdslöshet kan behandlingen ta längre tid eller till och med förvärra tillståndet.
 • Patienter med bruxism kan slita på skenan mycket mer, vilket innebär att den måste bytas oftare.
 • Nästan osynliga tandställningar är generellt dyrare än vanliga tandställningar.

Både barn och vuxna kan använda denna behandling. Kom dock ihåg att detta är en sekundär behandling och att man alltid måste ta hand om fyllningar, rengöringar och andra orala hälsoproblem först.

Slutsats

En nästan osynlig tandställning är ett innovativt sätt att korrigera ens tänder. Den låter patienter uppnå önskade resultat samtidigt som estetik och bekvämlighet säkerställs.

Genom att förutse behandlingen med 3D-mjukvara kan tandläkaren vara mycket mer exakt i behandlingen och få mer kontroll över den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Anbuselvan GJ, Karthi M, Raja S, Prabhakar K, Mahabob MB. Advancement of orthodontic and craniofacial research sites in the last three decades. J Pharm Bioallied Sci. 2012;4(Suppl 2):S283–S284. doi:10.4103/0975-7406.100273
 • Kumar, K., Bhardwaj, S., & Garg, V. (2018). Invisalign: A Transparent Braces. Journal of Advanced Medical and Dental Sciences Research. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.21276/jamdsr
 • AH Ali, S. A., & Miethke, H. R. (2017). Invisalign®, an innovative invisible orthodontic appliance to correct malocclusions: advantages and limitations. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2012.39.4.254
 • Malik, O. H., McMullin, A., & Waring, D. T. (2013). Invisible orthodontics part 1: invisalign. Dental Update.
 • McMullin, A., Waring, D. T., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 2: lingual appliance treatment. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.5.391
 • Waring, D. T., McMullin, A., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 3: aesthetic orthodontic brackets. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.7.555

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.