Vad är näringsvärdet hos sesamfrön?

Sesamfrön är ett av de mest näringspackade livsmedlen och är rika i kalcium, fibrer och antioxidanter.
Vad är näringsvärdet hos sesamfrön?
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sesamfrön (Sesamum indicum) kommer från en växt som finns i Afrika och Indien. De började spridas över världen på grund av slavhandeln, eftersom många tog med sig egna provisioner. Men vad är näringsvärdet hos sesamfrön?

Det är proteinrika frön som innehåller avsevärda mängder omättade fettsyror och viktiga mineraler som järn, zink och kalcium.

I denna artikel ska vi berätta om olika typer av sesamfrön som finns samt deras näringsvärde. Läs vidare!

Typer av sesamfrön

Svarta sesamfrön

Svarta sesamfrön på bröd

Dessa frön är utbrett använda tack vare aromen de avger efter att de bakats. Även om svarta sesamfrön har samma näringsvärde som andra, är de även rika i antioxidanter.

De används för att göra bland annat bröd eftersom de avger en väldigt väldoftande arom och har intensiv smak. Dessa frön används dessutom för högkvalitativ sesamolja.

Hela sesamfrön

Sesamfrön med skalet kvar har högre näringsvärde än vita. De innehåller åtta gånger mer kalcium än vita, skalade frön.

Produkter som görs med oskalade frön, såsom smör och tahini, tenderar att vara mörkare och mer bittra.

Vita sesamfrön

Vita frön används till tårtor, bröd och andra bakverk för att tillhandahålla en knaprig konsistens.

Uppskattningsvis 50% av deras vikt utgörs av olja, och det är ett oersättligt tillbehör i Kina och Japan som ger utsökt smak och arom. Fröna stimulerar matsmältningen och har många näringsmässiga fördelar.

Näringsvärdet hos sesamfrön

Slev med vita sesamfrön

Protein

Det må vara sant att de inte innehåller alla essentiella aminosyror, men sesamfrön är rika i protein. Om du kombinerar dem med spannmål så får du ett väldigt nyttigt protein.

Ett bra sätt att göra det är att lägga till lite frön i müslikakor som du äter till frukost.

Fett

Essentiella fettsyror (omega-3 och omega-6) är en av stjärningredienserna i dessa frön. Dessa syror är väldigt viktiga och fördelaktiga för din hälsa.

De kallas för essentiella fettsyror eftersom våra kroppar inte kan producera dem själva, vilket innebär att vi måste få dem genom mat.

Dessa fettsyror är extremt fördelaktiga för det kardiovaskulära systemet  eftersom de sänker blodtrycket och minskar risken för tillstånd kopplade till dålig artärhälsa.

Kolhydrater

Ytterligare en viktig egenskap när det kommer till näringsvärdet hos sesamfrön är att de är rika i fibrer – en speciell typ av kolhydrat.

Fibrer är viktiga för god tarmhälsa eftersom de rensar tarmväggarna.

Vitaminer

Dessa frön är rika i B-vitaminer (B1, B3, B6 och folsyra). Dessa vitaminer är viktiga för att få frisk hy och vävnader, såväl som för att främja god hjärt- och muskelfunktion.

De innehåller även avsevärda mängder vitamin E, en av de viktigaste vitaminerna, som är kapabel att motverka effekterna från fria radikaler.

Mineraler

Sesamfrön innehåller diverse mineraler, som fosfor, magnesium, zink, etc. Framförallt är sesamfrön dock en av de största källorna till kalcium.

Därför bör barn, kvinnor i klimakteriet och gravida konsumera dem regelbundet.

Fördelarna med sesamfrön

Fördelarna med sesamfrön för blodomloppet

Regelbunden konsumtion av sesamfrön är fördelaktigt på många sätt:

  • De skyddar ditt kardiovaskulära system: detta eftersom de fleromättade fettsyrorna de innehåller förbättrar tillståndet hos artärerna, vilket minskar risken för hypertoni, hjärtattack och kärlkramp, bland andra tillstånd.
  • Sesamfrön hjälper personer med diabetes: enligt studier kan regelbunden konsumtion av sesamolja sänka blodtrycket och blodsockernivåerna hos diabetiker.
  • De kan hjälpa till att lindra depression: detta eftersom de innehåller avsevärda mängder av aminosyran tryptofan, föregångaren till serotonin, som kontrollerar stress, ångest, sömnlöshet, depression och energibrist.
  • Dessa frön minskar risken för osteoporos eftersom de innehåller mycket kalcium.
  • De håller oss friska eftersom de antioxidativa vitaminerna och mineralerna håller immunförsvaret i toppskick och motverkar fria radikaler.
  • De kan skydda matsmältningssystemet tack vare fibrerna de innehåller. Detta skyddar slemhinnorna och minskar risken för irritation (gastrit, halsbränna, etc.).
  • Dessa frön förbättrar den orala hälsan: enligt ayurveda (traditionell indisk medicin) kan man genom att hålla sesamolja i munnen i några minuter minska risken för hål, gingivit, plack och dålig andedräkt.

Näringsvärdet hos sesamfrön är alltså väldigt stort, och du bör lägga till dem i din kost. Kom även ihåg att äta en balanserad kost samt att träna regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vannucci L., Fossi C., Quattrini S., Guasti L., et al., Calcium intake ini bone health: a focus on calcium rich mineral waters. Nutrients, 2018.
  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
  • Aslam F., Iqbal S., Nasir M., Anjum AA., et al., Evaluation of white sesame seed oil on glucose control and biomarkers of hepatic, cardiac, and renal functions in male sprague dawley rats with chemically induced diabetes. Journal of Medicinal Food, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.