Laga en härlig sesamkyckling hemma

Även om du kan använda andra delar av kycklingen, är det bästa alternativet att använda kycklingbröst då du ska tillaga sesamkyckling. På detta sätt blir din rätt extra saftig.
Laga en härlig sesamkyckling hemma
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du vill prova en annorlunda rätt men inte vet vad du ska laga, eller tycker att allting bara känns tråkigt, var inte orolig. Hur låter det att laga en smarrig sesamkyckling? Denna rätt är perfekt att para ihop med andra härliga rätter.

För att lära dig om sesamkyckling och varför det är idealiskt för dig att laga hemma, har vi satt en hemgjord rätts fördelar i jämförelse med fördelarna med snabbmat.

Alternativet som vi vill föreslå idag är baserat på det kinesiska kycklingreceptet. Som du vet har nästan alla recept ett ursprung och kyckling med sesamfrön är inget undantag. Såklart är varianterna av detta recept också hur bra som helst.

Det som räknas i köket i slutändan är att man är innovativ och uppmärksam på smak.

Så, om du är hemma, du har tid, du har energi och du har alla ingredienser och förutsättningar, varför skulle du inte våga dig på detta läckra recept? Det kommer inte att ta lång tid och du kommer inte att behöva ringa runt för att få hjälp med att förstå stegen i receptet.

Det innebär bara att följa råden som vi ger nedan och att vara lite uppmärksam. Däremot bryr vi oss väldigt mycket om matens kvalitet och vad det innebär för kroppen, och därför vill vi också dela med oss av några intressanta fakta.

Kyckling är ett torrt kött med låg fetthalt, och därmed idealiskt att ha i sin kostMan behöver bara veta vilken del av kycklingen man ska använda vid varje givet tillfälle. Beroende på vilken typ av rätt man lagar, kan man få i sig mer eller mindre näringsämnen från köttet.

Vad behöver man då för att laga sesamkyckling hemma? Väldigt enkelt: kycklingbröst. Det är huvudingrediensen med vilken man gör allt. När man lagar rätten kan man steka eller sautera tillsammans med de andra ingredienserna.

Sesamfrön till kyckling

Det här är definitivt en kombination som vid sidan om sin arom och kryddning ger den bästa upplevelsen av bittersöt smak på din tallrik och i din mun.

Det enda du behöver göra är att följa nedanstående steg.

Hur man lagar härlig sesamkyckling hemma

Innan vi går vidare till allt man behöver för att göra detta recept, är det passande att vi presenterar några sidorätter som passar väl med kycklingen som en varmrätt.

Kokbananer är ett utmärkt exempel. Det finns så många sätt att tillaga kokbananer så det är faktiskt helt upp till dig hur du väljer att göra. Om du både vill mätta magen och ge dig själv en hel del njutning är detta ett utmärkt alternativ.

Likaså kan vitt ris vara en utmärkt sidorätt. D etta traditionella tillbehör passar till vilket recept som helst men kan dessutom paras ihop med sauterad sås med lite chili för färgens skull eller bara med salt och vitlök för att höja rätten lite extra.

Glöm inte heller att man kan ge lite extra saftighet till rätten med en kycklingsås eller en sallad. Man väljer själv, men det viktiga är att man vet att ju fler matgrupper man har på tallriken desto högre näringskvalitet har rätten. Hälsa och smak är alltid en bra ekvation.

Ingredienser

 • 4 kycklingbröst utan skinn (600 g)
 • 1 ½ dl honung
 • 5 dl vatten
 • 1 ½ dl sojasås
 • 1 matsked malen ingefära (15 g)
 • 2 matskedar majsstärkelse (30g)
 • 2 matskedar sesamfrön (30 g)
Sesamfrön till sesamkyckling

Tillagning

 1. Tvätta och rengör först kycklingen ordentligt.
 2. Skär den sedan i bitar och ställ dem åt sidan utan att tillsätta andra ingredienser.
 3. Häll en skvätt olivolja i en stekpanna och sätt den på medelvärme. Vänta och låt den värmas lite.
 4. När stekpannan är varm nog, tillsätt kycklingbitarna och låt dem stekas i cirka sju minuter.
 5. Medan kycklingen tillagas kan man börja förbereda såsen.
 6. Till såsen behöver du honung, sojasås, vatten, majsstärkelse och malen ingefära. Lägg allting i en medelstor skål och blanda väl.
 7. Lämna inga klumpar i såsen. Om du märker att det har tjocknat för mycket kan du tillsätta lite vatten och fortsätta blanda.
 8. Nu kan du tillsätta såsen i stekpannan och låta den blandas tillsammans med kycklingen. Låt stekas tills du ser att kycklingen har absorberat en del av såsen men inte allt.
 9. Strö till slut sesamfröna på kycklingen och se till att alla sidor täcks.
 10. Låt koka i en minut till och stäng sedan av värmen. Bon appetit!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606
 • Pathak N, Rai AK, Kumari R, Bhat KV. Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability. Pharmacogn Rev. 2014;8(16):147–155. doi:10.4103/0973-7847.134249

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.