När och hur du introducerar gurka i ditt barns kost

För att introducera gurka i ditt barns kost är det bra att du följer vissa rekommendationer. Vi berättar vilka de är så att du kan vara säker på att göra det på rätt sätt.
När och hur du introducerar gurka i ditt barns kost
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

När våra barn växer ökar deras närings- och energibehov. Det är därför nya livsmedel bör introduceras i deras kost, och vi bör alltid prioritera de hälsosammaste alternativen. Och med det sagt, att introducera gurka i ditt barns kost är ingen dum idé. Det är en av de fräschaste grönsakerna och är en källa till några näringsämnen som i sin helhet är fördelaktiga för ditt barns tillväxt.

Gurka är en uppfriskande grönsak som kan hjälpa till att stimulera små barns tandkött och, när den skärs i strimlor, är den lätt att hålla i för små fingrar. Men man bör vara lite försiktig, eftersom den kan utgöra en kvävningsrisk. Därför är det viktigt att du bereder dem på ett säkert sätt som passar ditt barns ålder.

Här nedan visar vi dig när och hur du kan introducera gurka i ditt barns kost på ett säkert och näringsrikt sätt. På så sätt kommer du att kunna dra nytta av fördelarna med denna mångsidiga och hälsosamma grönsak.

När kan barn börja äta gurka?

Den bästa tiden att introducera gurka i ett barns kost är när de börjar äta fast föda, runt 6 månaders ålder. Men du kan också vänta tills ditt barn är 9 månader om det passar er bättre.

I båda fallen rekommenderar experter att man serverar den i form av puré för att inaktivera ämnet cucurbitacin. Enligt vissa forskare har denna förening medicinska egenskaper, men det kan vara svårt för spädbarn att smälta, och det kan orsaka rapningar och magbesvär.

Att äta rå gurka bör barn vänta med tills de är 12 månader gamla. Vid det här stadiet har barnet fler tänder, och deras matsmältningssystem är mer utvecklat och moget.

korg med gurkor
Gurkor innehåller cucurbitacin, ett ämne som kan orsaka magbesvär, så man bör bereda gurkan på ett sätt som inaktiverar detta ämne innan man serverar denna grönsak till spädbarn.

Fördelarna med att introducera gurka i ditt barns kost

En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med gurka för spädbarn är dess höga innehåll av vatten. Faktum är att 95% av denna grönsak är vatten, vilket gör att den kan lindra törst och samtidigt fylla på med mineralsalter.

Den vetenskapliga tidskriften Nutrients framhåller dessutom vikten av vatten i maten som en extra källa för vätskeintag. Om en baby lider av förstoppning kan en god dos vätska förbättra deras tillstånd.

Enligt La Fundación Española de la Nutrición (F.E.N.) innehåller gurka C -vitamin, folsyra, vitamin K, magnesium, kalium och mangan. Genom att införa gurka i ditt barns kost och kombinera den med andra frukter, till exempel äpplen eller päron, kan det bidra till en balanserad kost och säkerställa ett adekvat näringsintag.

Världshälsoorganisationen (WHO) säger att färsk frukt med skalet på har fler fördelar än när du kokar dem eller gör puré på dem. Så allt eftersom ditt barn blir bättre på att tugga, och det därför föreligger en mindre risk för kvävning, kan de äta små portioner av färsk gurka.

Gurka kan också ge en lindring för ett barn som känner av obehag på grund av tandsprickning. Kylda eller frysta gurkskivor kan lindra kliande tandkött.

För att göra detta, skiva en färsk gurka, doppa den i en naturlig puré och stoppa in den i frysen. Låt den tina något vid rumstemperatur innan du ger den till din baby så att den inte fastnar i tungan eller munnen. Håll ett öga på ditt barn för att undvika kvävning.

Läs också den här artikeln:  16 utmärkta anledningar att dricka gurkjuice

Hur kan du introducera gurka i ditt barns kost?

För att förebygga livsmedelsburna sjukdomar är det viktigt att du tvättar gurkor och andra grönsaker ordentligt. Det mest praktiska sättet att tvätta dem på är att låta dem ligga i vatten med lite vinäger eller bikarbonat i 10 minuter.

Rätt mängder desinfektionsmedel bör användas för att undvika smak- och konsistensförändringar i gurkan. Innan du blötlägger dem ska du först skölja bort smuts och föroreningar med hjälp av vatten från kranen. Detta förhindrar att bakterier passerar från utsidan till insidan av grönsaken.

Det är också en bra idé att smaka på gurkan innan du ger den till ditt barn, eftersom det finns några bittra sorter som kan vara obehagliga i smaken för små barn.

Din barnläkare har alltid det sista ordet när det gäller att introducera nya livsmedel. Men här är några tips om hur du på ett säkert sätt kan införliva gurka i ditt barns kost.

Gurka i ditt barns kost från 6 till 9 månaders ålder

När din baby börjar äta fast föda kan gurka ingå i form av en puré, utan skal och frön. Rå gurka bör aldrig serveras till barn i denna åldersgrupp. Istället rekommenderar man att man ångar eller kokar grönsaken i 10-15 minuter.

Gurka kan tillagas med skalet på för att undvika förlust av näringsämnen. Men när den svalnat ska du skala den, skära den i bitar, ta ut fröna och lägga den i mixern.

När du introducerar fasta livsmedel till spädbarn bör du, enligt Centers for Disease Control and Prevention, göra det ett i taget. Med andra ord ska du inte kombinera det nya livsmedlet med andra. Detta hjälper dig att utesluta eller identifiera matallergier eller intoleranser.

Upptäck mer i den här artikeln: 7 fantastiska anledningar att äta gurka varje dag

Barn från 9 till 12 månader

Från 9 månaders ålder och framåt kan du ge barnet mosad gurka för att få en lite grövre konsistens. Du kan använda en gaffel och lite av det kvarvarande kokvattnet för att mosa eller krossa gurkan.

Från cirka 12 månaders ålder kan du ge din baby rå gurka skuren i långa, breda, tunna skivor, utan skalet. När din baby börjar få tänder kan du även ge honom eller henne små bitar utöver de långa skivorna.

baby med matskål och sked
När barnet väl har börjat bemästra pincettgreppet med fingrarna kan du servera mindre gurkbitar.

Gurka i ditt barns kost från 12 månader och uppåt

Från 12 månaders ålder kan du behålla skalet för att bäst ta tillvara alla gurkans näringsämnen. Det är här den största mängden fiber, vitaminer och mineraler finns. Bitarna ska vara små, men bör inte utgöra en kvävningsrisk.

I denna ålder kan barn plocka upp gurkor skurna i enkla skivor. Du kan visa dem hur de gör för att ta små bett.

Du kan även skära gurkan i form av stjärnor, björnar eller hjärtan för att väcka mer intresse. Det är väldigt lätt att göra om du använder dig av små formar.

Gurka för hela din familj

Gurkor är kanske inte den mest näringsrika grönsaken som du kan låta ditt barn smaka på när han eller hon börjar med fast föda. Men när man tillagar dem på rätt sätt bidrar de till att diversifiera ditt barns kost och tillför dessutom vatten till den nya födan.

Hela familjen kan må bra av att äta denna nyttiga och mångsidiga grönsak. Du kan ha den i olika recept och glädja unga som gamla med dess fräscha smak och konsistens.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kaushik U, Aeri V, Mir SR. Cucurbitacinas: una visión de las pistas medicinales de la naturaleza. Pharmacogn Rev . 2015; 9 (17): 12-18.
  • Guelinckx I, Tavoularis G, König J, Morin C, Gharbi H, Gandy J. Contribution of Water from Food and Fluids to Total Water Intake: Analysis of a French and UK Population Surveys. Nutrients. 2016;8(10):630.
  • Mukherjee PK, Nema NK, Maity N, Sarkar BK. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36.
  • Fundación española de Nutrición. Pepino. Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/pepino.pdf
  • Organización Mundial para la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño. Disponible en: https://www.paho.org/hq/dmdocuments/2010/IYCF_model_SP_web.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.