Mina rutiner ger mig inte tid att vila - vad gör jag?
Idag lever vi i en hektisk värld som innebär tusentals ansvarsområden som ofta hindrar oss från att få tillräckligt med vila. Därför är dagens viktiga fråga: “Mina rutiner ger mig inte tid att vila – vad gör jag?”
Nedan ger vi dig en rad med tips och tricks om vad du kan göra för att få mer vila och en bättre livskvalitet.
Konsekvenser av att inte vila
Många artiklar har redan betonat denna punkt. Till exempel hävdar Institute of Sleep, ett sömninstitut baserat i Madrid, att om vi inte får tillräckligt med vila kan detta skapa följande symptom:
- Dåligt humör
- Mindre förmåga att hantera frustration
- Koncentrationsbrist
- Rastlöshet
- Irritabilitet
- Minnesproblem
Utöver dessa konsekvenser lyfter andra undersökningar också fram det faktum att det finns ett tydligt samband mellan sömntimmar, vila och livskvalitet.
Utan tvekan vet du redan allt detta eftersom det är någonting vi får höra hela tiden. Men ibland känns situationen omöjlig när vårt arbete eller vår studierutin inte ger oss tillräckligt många timmar på dagen för tillräckligt med vila. Vad kan vi göra för att ändra detta?
Detta kanske intresserar dig: Negativa effekter av stress på kroppen
Mina rutiner ger mig inte tid att vila: vad gör jag?
Så, hur undviker vi att känna oss trötta när vårt liv är så hektiskt att vi knappt har någon tid över mellan meddelanden i telefonen, väntande uppgifter, e-postmeddelanden som ska besvaras och andra saker som vi ständigt gör?
För det första bör vi notera att det finns en skillnad mellan fysisk och mental trötthet. Båda dessa har dock sina konsekvenser.
Forskning om detta ämne tyder på att när vi upplever mental trötthet kan vi känna känslor av misslyckande, hopplöshet och hjälplöshet samt låg självkänsla, rastlöshet och dålig koncentrationsförmåga. När det gäller fysisk trötthet kan detta leda till huvudvärk och osteoartikulära störningar samt sömnstörningar.
Naturligtvis påverkar detta beteendet, eftersom personen med trötthet kan välja att konsumera kaffe eller andra stimulerande medel. Dessutom kan det leda till dålig prestanda på personlig nivå och arbetsnivå. Det kan också orsaka konflikter i det sociala området, vilket gäller både familj- och arbetsmiljö.
Vad kan vi göra för att få bättre vila?
Vad är då rekommendationerna som vi bör följa om vi inte har tid att vila, och en massa saker vi måste hinna med? Nedan delar vi med oss av några strategier som du kan använda för att förbättra din livskvalitet:
- Först och främst; förstå att du måste prioritera dig själv och din fysiska, mentala och emotionella hälsa.
- Försök hitta tystnad. Detta är viktigt för att uppleva sinnesro. I dagens miljöer är det ofta svårt att leva utan buller, särskilt i städer. Men du kan låta bli att slå på radion i bilen. Du kan också duscha utan att lyssna på musik eller försöka meditera för att lugna dina tankar.
- Stäng av telefonen ett tag, och andra skärmar du har i närheten, så att du inte längre kan höra några aviseringar. På så sätt kommer du inte att påverkas av riskerna med skärmbelysning vilket kan vara mycket skadligt.
- Känn efter ifall det är några känslomässiga problem som påverkar dig. Du måste lära dig att släppa dem, även om det innebär att förlåta.
- Delegera ansvar på din arbetsplats. Du kanske tror att ingenting kommer att fungera utan ditt deltagande, men du bör lära dig att lita på ditt team och ge dem uppgifter enligt deras förmågor.
- Se hur det går och gör vid behov ändringar i dina rutiner.
- Ta hjälp av massage som får dig att slappna av.
Du kanske gillar denna artikel: 6 sätt att kontrollera stress och ångest utan läkemedel
Sammanfattning
Vi vill betona behovet av att förenkla livet. Ofta tar vi oss an för mycket men vi blir bara överväldigade och sjuka.
En stor filosof vid namn Epikuros hade en idé som är värd att tänka på. Han sa att vi borde leva för maximalt nöje, men detta nöje kan vi också hitta i vardagliga saker, såsom mat, trevliga konversationer eller konst.
Det påminner oss också om vikten av att aldrig riskera vår hälsa genom att ta onödiga risker. Vi bör alltid undvika saker som ger lidande i våra liv. Se till att du sätter det i praktiken!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Arquer, M. I. De. (1999). NTP 445: Carga mental de trabajo: fatiga. Instituto Nacional de Seguridad e Higiene En El Trabajo.
- Extremera, N., Fernández-Berrocal, P., & Durán, A. (2003). Inteligencia emocional y burnout en profesores. Encuentros En Psicologia Social.
- Restrepo, E. (2018). ILUMINACIÓN. In El torso de Venus. https://doi.org/10.2307/j.ctv893j2s.33
- Salanova, M., & Futuros, Y. R. (2008). ESTUDIO DEL BURNOUT Marisa Salanova y Susana Llorens. Papeles Del Psicólogo.