Magnetterapi för multipel skleros: Vad säger bevisen?

Ny forskning har visat att magnetterapi kan lindra symptomen på multipel skleros. Vill du veta mer om detta? Vi går in mer i detalj på metoden här.
Magnetterapi för multipel skleros: Vad säger bevisen?

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2021

Under de senaste åren har forskare sett positiva effekter av magnetterapi för multipel skleros, MS. Även om det fortfarande inte finns mycket forskning på området, har intressanta resultat framkommit av nyligen genomförda studier angående användningen av detta terapeutiska alternativ.

Magnetterapi, även kallad magnetfältterapi, kan involvera statiska elektromagnetiska fält eller pulserande elektromagnetiska fält varierade i tid. Enligt bevis verkar dessa förbättra blodcirkulationen och syresättningen i kroppen hos patienter med multipel skleros. Är du intresserad av att lära dig mer om detta?

Forskning om magnetterapi för multipel skleros

Multipel skleros är en neuroinflammatorisk sjukdom som påverkar myelin, dvs skidan som bildas runt nerverna, och vars funktion är att tillåta nervimpulser att överföras snabbt längs nervcellerna.

Enligt en publikation från National Institute of Neurological Disorders and Stroke är detta den vanligaste funktionshindrande neurologiska sjukdomen bland unga vuxna. Det utvecklas ofta när patienten är mellan 20 och 40 år. Det kan dock också förekomma hos äldre vuxna och även hos barn.

Hittills finns det inget definitivt botemedel mot sjukdomen, men det finns behandlingar för att minska kramper, kontrollera symptom och förbättra patientens livskvalitet. Specialister undersöker fortfarande terapeutiska alternativ och har upptäckt intressanta resultat.

En studie publicerad i Clinical Neurology and Neurosurgery såg till exempel fördelarna med magnetterapi för multipel skleros (MS). Det betonar särskilt att pulserande magnetfält kan hjälpa till att kontrollera vanliga symptom på MS, såsom parestesi eller känslan av stickande nålar.

magnetterapi för multipel skleros: läkare undersöker persons rygg
Multipel skleros är en av de mest invalidiserande sjukdomarna som finns, så det finns mycket forskning om möjliga behandlingar.

Hur fungerar magnetterapi för multipel skleros?

Som vi har diskuterat finns det två former av magnetisk terapi. Den första använder statiska elektromagnetiska fält, som involverar statiska magneter, som man till exempel kan fästa på armband, skosulor, halsband och andra enheter. Den andra använder pulserande elektromagnetiska fält, som använder energivågor för att förändra hur kroppen möter smärta.

Förespråkare för statisk magnetterapi föreslår att användningen av denna metod kan hjälpa till att kontrollera smärta på grund av effekterna av magneter och deras elektromagnetiska fält när de kommer i kontakt med vävnader. Det är ett alternativ som ofta används i alternativ medicin.

Å andra sidan verkar pulserande elektromagnetisk fältterapi skapa en elektrisk frekvens som stimulerar kroppens joner och elektrolyter. Som ett resultat förbättrar det cirkulationen och energin och minskar symptom som domningar, stickningar och smärta.

Forskare studerar fortfarande dessa terapier och försöker bekräfta huruvida och på vilket sätt de fungerar. Hur som helst så har terapi med pulserande elektromagnetiska fält gynnat patienter med multipel skleros, eftersom det har uppvisat positiva effekter på dessa individer.

Tidigare studier, som en publicerad i Pain Research and Management, har funnit att denna terapi kan användas för att minska smärta, inflammation och de skadliga effekterna av stress. Den har även blivit godkänd av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA för behandling av störningar såsom migrän.

person kliar sig på armen
Multipel skleros är en neurologisk sjukdom och symptomen kan förekomma i de yttre delarna av kroppen, som extremiteterna, i form av stickningar och klåda.

Behandlingen av MS är tvärvetenskaplig

Det är viktigt att klargöra att magnetterapi inte är ett botemedel för multipel skleros. Sjukdomen behöver ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt, dvs. deltagande från flera olika experter.

Det övergripande målet är att upprätthålla patientens livskvalitet och sakta ner sjukdomens progression så mycket som möjligt. En läkare kan därför, efter diagnos, föreslå att patienten tar mediciner för att minska och förhindra kramper och för att vända progressionen.

Dessa inkluderar alternativ som följande:

  • Kortikosteroider
  • Ocrelizumab (Ocrevus)
  • Interferon beta-1a
  • Glatirameracetat
  • Dimetylfumarat (Tecfidera), bland andra

Utöver detta kan man behöva läkemedel för att kontrollera trötthet, sömnlöshet och för att ta muskelavslappnande medel. Behandlingen måste också komma från yrkesutövare inom sjukgymnastik, näring och psykologi.

Oavsett bör en specialist välja de terapeutiska alternativen, i enlighet med sjukdomens progression. Om du vill prova magnetterapi måste du undersöka detta noggrant och rådfråga en utbildad läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • The National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2012). Esclerosis múltiple: Esperanza en la investigación. Disponible en https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/esclerosis_multiple.htm
  • Afshari D, Moradian N, Khalili M, et al. Evaluation of pulsing magnetic field effects on paresthesia in multiple sclerosis patients, a randomized, double-blind, parallel-group clinical trial. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2016 Oct;149:171-174. DOI: 10.1016/j.clineuro.2016.08.015.
  • Thomas AW, Graham K, Prato FS, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial using a low-frequency magnetic field in the treatment of musculoskeletal chronic pain. Pain Res Manag. 2007;12(4):249‐258. doi:10.1155/2007/626072
  • Pieber, Karin & Herceg, Malvina & Paternostro-Sluga, Tatjana. (2010). Electrotherapy for the treatment of painful diabetic peripheral neuropathy: A review. Journal of rehabilitation medicine : official journal of the UEMS European Board of Physical and Rehabilitation Medicine. 42. 289-95. 10.2340/16501977-0554.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.