Makuladegeneration – 7 livsmedel som skyddar dig

Även om makuladegeneration är en produkt av tidens gång kan du sakta ned uppkomsten om du äter livsmedel vars näringsämnen hjälper till att skydda ögonen.
Makuladegeneration – 7 livsmedel som skyddar dig

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Makuladegeneration, eller åldersförändringar i gula fläcken, är en av de ögonsjukdomar som kan minska din livskvalitet, framförallt när du blir äldre.

Det är en sjukdom i näthinnan som inträffar när gula fläcken försämras. Det är ett något gult membran som sitter bakom ögat. Sjukdomen karaktäriseras av problem med klarheten i det centrala synfältet. Denna visuella förmåga behövs för hundratals olika saker.

De som drabbas får till exempel svårigheter med att läsa, koncentrera sig och känna igen folks ansikten på långt håll. Det mest oroväckande är att utvecklingen sker gradvis. I många fall leder det till total blindhet.

Därför är det viktigt att ha hälsosamma vanor. I den här artikeln vill vi dela med oss av sju livsmedel vars näringsegenskaper är fördelaktiga för dina ögon.

1. Ägg

Ägg skyddar ögonen

Att äta ägg varje dag är en bra vana. Om det görs regelbundet kan det hjälpa dig att hålla ögonen i gott skick.

Ägg är kända som en källa till högkvalitativa aminosyror. De har viktiga mängder lutein och zeaxantin – två nyckelsubstanser för att skydda ögonen mot tidens tand.

  • Med detta som mål rekommenderar vi att du äter dem med gulan. Det är delen med flest fördelaktiga substanser.
  • Du bör dock äta ägg med måtta eftersom gulan innehåller stora mängder fett.

2. Pumpafrön

Pumpafrön innehåller zink och essentiella fettsyror. Dessa är viktiga för att förebygga ögonsjukdomar.

Pumpafrön kan läggas till i många olika recept. De minskar även risken för makuladegeneration och åldrande i förtid.

  • Lägg till dem i dina fruktsmoothies och sallader.
  • Oroa dig inte över viktuppgång om du äter dem varje dag; de har få kalorier.

3. Fet fisk

Fet fisk motverkar inflammation

Alla typer av fet fisk har stora mängder omega-3. De har även antioxidativa beståndsdelar. När dessa smälts minskar de inflammation och tidigt cellåldrande.

De bidrar även till att bli av med överflödigt kolesterol. Samtidigt ökar de blodflödet.

Du bör äta dem regelbundet för att ta hand om din allmänna ögonhälsa, framförallt om du har familjehistorik av ögonproblem.

  • Ät dem minst 2-3 gånger per vecka.

4. Skaldjur

Skaldjur är också med i gruppen av livsmedel som skyddar dina ögon mot makuladegeneration.

De innehåller zink – ett oersättligt mineral för att skydda membranen som täcker ögonen. De har även aminosyror och essentiella fettsyror som bidrar till regeneration av vävnader.

  • Lägg till dem i dina sallader eller förrätter.

5. Grönt te mot makuladegeneration

Grönt te har antioxidanter

Grönt te är en av de mest populära hälsodryckerna eftersom det hjälper dig att tappa vikt och reglera kolesterolet. Det står ut tack vare sitt innehåll av antioxidativa beståndsdelar. Dessa är molekyler som motverkar skadan som orsakas av fria radikaler och gifter.

De stimulerar cellregeneration, balanserar de inflammatoriska processerna och minskar risken för sjukdomar såsom makuladegeneration.

  • Drick en kopp grönt te minst tre gånger per vecka.

6. Tomater

Tomater innehåller mycket lykopen, en antioxidant som förebygger degenerativa sjukdomar. Tillsammans med betakeratin och mineraler skapar de en skyddande barriär mot fria radikaler och solstrålning.

Att äta dem regelbundet skyddar dina ögon. Det minskar även risken för synsvårigheter i hög ålder.

  • Använd råa tomater i dina sallader och smoothies.
  • Gör ett glas tomatjuice och drick till frukost minst tre gånger per vecka.

7. Spenat

Ät spenat regelbundet

Spenat och andra gröna grönsaker är fulla av näringsämnen såsom folsyra, vitamin A och zink. Alla dessa krävs för att förebygga ögonsjukdomar.

De saktar ned framfarten hos makuladegeneration och ger dig även en skyddande barriär mot oxidativ påfrestning. Deras egenskaper är dessutom perfekta för att kontrollera inflammation och associerade sjukdomar.

Använder du alla dessa livsmedel i din dagliga kost? Om inte bör du se till att få i dig några portioner per vecka.

Kom ihåg att de utöver att ta hand om dina ögon innehåller näringsämnen som gagnar hela kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.