Lyckokvartetten av neurotransmittorer som påverkar humöret

Vi har alla varit glada en eller annan gång, men vet du vad lyckokvartetten av neurotransmittorer är? Vi presenterar neurotransmittorerna som kan ta känslan av lycka till en högre nivå.
Lyckokvartetten av neurotransmittorer som påverkar humöret

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2021

Förmågan att frigöra de positiva effekterna av serotonin, dopamin, oxytocin och endorfiner (SDOE), ibland kallad “lyckokvartetten av neurotransmittorer”, ger oss en behaglig och varm känsla. Varje person har förmågan släppa loss sin egen lycka genom specifika beteenden eftersom lycka är en subjektiv känsla.

Det mest intressanta med denna kvartett är att den inte har något att göra med hur mycket pengar du har, din sociala status eller ditt jobb. Varje person kan vara nöjd med sina egna medel på ett enkelt sätt, vilket vi ska förklara nedan.

Läs mer i den här artikeln!

Varje substans roll i lyckokvartetten av neurotransmittorer

De ämnen som utgör lyckokvartetten interagerar och har sina specifika uppgifter och effekter. Neurotransmittorerna serotonin, liksom dopamin, oxytocin och endorfiner, är alla delar av en biologisk formel som skapar en känsla av välbefinnande och lycka.

Serotonin

Serotonin är en neurotransmittor som reglerar humör, sömn, matintag och vissa kognitiva processer. När andelen serotonin i ditt nervsystem är balanserad känner du dig glad, nöjd och ser den positiva sidan av sakerna.

När serotoninhalten är för låg kan det dock orsaka depression eller sorg, brist på motivation, brist på energi och pessimism. Därför är det viktigt att bibehålla adekvata serotoninnivåer för nervcellerna.

lyckokvartetten av neurotransmittorer: kvinna skriver i journal
Neurotransmittorn serotonin påverkar humöret hos människor beroende på dess koncentration.

Dopamin

Detta är en annan viktig neurotransmittor för vår hjärna, eftersom även den ger upphov till positiva känslor. Den frisätts när vi uppnår något vi vill ha, till exempel ett mål, när vi äter något vi gillar eller köper något vi har velat ha under en längre tid.

Liksom serotonin har denna signalsubstans motiverande faktorer, bara på ett mycket mer direkt sätt. Individer med låg dopaminnivå har svårare att känna sig lyckliga och blir lättare nedstämda.

Dopamin studeras i stor utsträckning hos patienter med depression, eftersom en otillräcklig nivå stör processen att återhämta sig från den depressiva situationen. Därför finns vissa läkemedel som kraftigt hämmar återupptagningen av neurotransmittorn så att dess nivåer i kroppen kan öka.

Fortsätt läsa den här artikeln: Nyttiga snacks som hjälper dig att lindra depression

Oxytocin

Detta hormon frigörs genom social kontakt. Vi kan till exempel känna effekten när vi är med vår partner, vänner och familj och kanske särskilt när en mamma är med sitt lilla spädbarn.

Det är känt som hormonet för känslomässiga band och anknytning. Detta är mycket viktigt eftersom det gör interaktion med andra mer tillfredsställande. Att beröva människor social kontakt kan följaktligen förhindra utsöndring av oxytocin med därmed medföra skada.

Endorfiner

Endorfiner är endogena opioider som människokroppen producerar och kommer inte från yttre faktorer. En av deras funktioner är att fungera som ett naturligt smärtstillande medel.

Deras effekt frigör en sorts behaglig känsla som kan dölja fysisk smärta. Till exempel kan vi känna effekterna av endorfiner efter intensiv fysisk träning. Vem har inte känt den sköna känslan i kroppen efter ett hårt träningspass?

lyckokvartetten av neurotransmittorer: kvinna springer på strand
Träning frigör endorfiner som maskerar smärta och ger en känsla av välbefinnande.

Kan du öka lyckokvartetten av neurotransmittorer på naturligt sätt?

Svaret är ett rungande ja. Lycka är till stor del inom räckhåll för oss alla. Det är vårt ansvar, oavsett vad som händer omkring oss. Vi kan ta följande steg för att stimulera dessa neurotransmittorer:

  • Exponera dig för solljus
  • Promenera på trevliga, gärna natursköna, platser
  • Tänk på framtida mål och glada minnen
  • Träna och motionera

Dopamin ökar särskilt när vi firar våra prestationer. Därför är en bra metod att dela upp ett stort slutmål i små delmål för att fira varje gång vi tar ett framgångsrikt steg i rätt riktning.

Med oxytocin måste vi tänka och försätta oss i sociala förhållanden för att det ska stimuleras. Vi måste få så mycket fysisk kontakt som möjligt, till exempel genom kramar. Samlag ökar naturligt oxytocinnivåerna och är en utmärkt kontaktform.

Slutligen finns en stark koppling mellan träning och endorfiner. Vi pratar inte om extrem träning, utan om regelbundenhet och träning som ger oss glädje på grund av det faktum att vi bara rör på oss. Avslappning och meditationstekniker hjälper också till att leda oss till lycka.

Släpp lös lyckokvartetten av neurotransmittorer

Så nu är det i din makt att släppa loss lyckokvartetten av neurotransmittorer. Du kan exempelvis genomföra några av de aktiviteter vi har nämnt ovan, och du kommer snart att kunna se fördelarna med dessa aktiviteter för ditt fysiska och emotionella välbefinnande.

Förändringar sker inte över en natt. Det viktigaste är dock att komma på rätt spår och göra lycka till en normal del av ditt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Breuning, L. G. (2012). Meet your happy chemicals. System Integrity Press.
  • Salamone, J. D., & Correa, M. (2012). The mysterious motivational functions of mesolimbic dopamine. Neuron76(3), 470-485.
  • Young, S. N. (2007). How to increase serotonin in the human brain without drugs. Journal of psychiatry & neuroscience: JPN32(6), 394.
  • Goodale, Elizabeth P. “El papel de la norepinefrina y de la dopamina en la depresión.” Revista de Toxicomanías 50 (2007): 19-22.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.