4 enkla och logiska tips för att bli lyckligare

Om du vill bli lyckligare måste du göra vissa förändringar i dina vanor. De är inte särskilt radikala, men de kan ha en positiv inverkan på hur du ser på världen.
4 enkla och logiska tips för att bli lyckligare

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hur lycklig skulle du säga att du är? Än viktigare, varför letar du så mycket efter lycka? Tror du att det krävs mycket pengar, ansträngning och erkännande för att bli lyckligare?

Sanningen är att alla har sin egen idé om lycka. Det finns dock några knep för att bli lyckligare och förbättra ditt allmänna välbefinnande. Inget av de tricks vi ger dig är för radikala eller bisarra. Upptäck hur din lycka bara beror på små handlingar.

1. Bli lyckligare genom att äta med måtta och prioritera sundhet

Sund mat

Människor brukar använda mat som ett ankare för lycka. Hur många gånger har du vänt dig till mat för att må bättre? Ett glas vin så att det blir lättare att umgås… En bit choklad eller lite glass när du känner dig nere…

Det får dig bara att lägga på dig extrakilon, vilket i sin tur får dig att känna dig skyldig.  Vi säger inte att du borde sluta äta sådant som gör dig lycklig. Poängen är att bli av med nödvändigheten att äta för att känna sig lycklig.

Det är bättre att fokusera på att vara lycklig medan du äter hälsosamt. Alla vet att maten som generellt leder till känslan av lycka är fet, salt samt stekt. Vår rekommendation är att du vänjer dig vid att följa en hälsosam kost hela tiden.

2. Köp saker på ett ansvarsfullt sätt

Hur många saker har du samlat på dig som bara kommer i vägen och som du inte använder? Hur stor skuld har du på ditt kreditkort? Vid första anblicken kan det tyckas att det inte har något att göra med att vara mer eller mindre lycklig.

Många gånger hör vi fraser som “shopping hjälper mig att slappna av” eller “nu åker vi och shoppar; det kommer få dig att må bättre”. Det får ditt sinne att associera shopping med lycka, och det är inte hälsosamt. Dessutom gör du förmodligen onödiga köp. Dessa blir till skuld som senare gör det svårare att sova.

Det är därför faktiskt vanligt att se folk med stora skulder ådra sig ångest och stress. Vi säger inte att du helt ska sluta spendera pengar. Det är helt okej att du unnar dig något du vill ha ibland. Men lär dig att vara medveten om dina utgifter.

3. Bli lycligare av att slappna av

Meditation på strand

Hur bra är du på att njuta av fritiden? Världen vi lever i är full av stress, och dessutom verkar vi inte längre värdesätta avkoppling. Det är nästan som om några lediga timmar för dig själv vore något dåligt eller ett tecken på att du är lat.

Tänker du på det sättet? Tycker du att vila betyder att du inte gör mest möjliga av din tid? Skulle du säga att utövandet av en hobby eller att spendera flera timmar utan att verkligen göra någonting hjälper din hjärna?

Sanningen är att framgångsrika människor är medvetna om att det finns saker man behöver göra, och en av de viktigaste är att vila. Ett av tricken för att bli lyckligare och mer framgångsrik är att ge dig själv 30 minuter till två timmar om dagen för att slappna av och vila. Använd den tiden för att befria dig från alla dina bekymmer.

4. Döm mindre och bli lyckligare

Det fjärde tricket för att bli lyckligare hjälper dig också att känna dig själv. Dessutom kommer det att göra dig till en bättre person.

För det första måste du förstå att du inte har all information du behöver för att förstå andra människor. Du har inte heller makt att döma andra för något de gjort. För det andra begränsar du dig själv genom att döma. När du ägnar tid på att kritisera andra lär du dig att det är vanligt, och då tror du att andra gör detsamma mot dig. Det kan få dig att undvika att göra nya saker.

I slutändan måste du komma ihåg att kritik är en spegel. Med andra ord kan saker som du inte tycker om hos andra vara saker du inte tycker om hos dig själv. Om du är en av de som har antagit vanan att döma som en självförsvarsmekanism eller för att må bättre, analysera ditt motiv. Analysera varför du dömer. Börja idag, ta reda på varför och hur du ska ändra på dig. Vi är säkra på att det inte gör dig lika lycklig som du skulle vilja tro.

Som vi sa i början är dessa knep för att bli lyckligare mycket enkla och logiska. De kan ta lite tid att lära sig och tillämpa, men det är definitivt värt ansträngningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.