Livsmedlen du borde och inte borde äta på tom mage

Livsmedlen du äter till frukost är de som bestämmer hur mycket energi du kommer ha under resten av dagen. Var noga med vilka du väljer!
Livsmedlen du borde och inte borde äta på tom mage

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vad äter du vanligtvis på tom mage? De flesta av oss äter det enklaste och snabbaste vi kan få tag i på morgonen innan det är dags att ägna oss åt dagens göromål. Men det bästa är att ta sig tid till att planera det man kommer äta varje dag.

Fundera över hur du kan få i dig den energi du behöver för dagen. Tänk också på alla fördelar maten har för kroppen och vilka vitaminer och mineraler du får i dig. Om du inte har en tydlig uppfattning om vad du borde och inte borde äta på tom mage kommer vi här ge dig några förslag.

9 livsmedel att äta på tom mage

När du äter på tom mage är det viktigt att du får i dig naturliga produkter som ger dig komplexa näringsämnen.

Några bra alternativ är:

Havregryn

Havregryn ger dig lösliga fibrer som hjälper dig att:

  • Få bättre matsmältning
  • Minska mängden kolesterol i blodet
  • Känna dig mätt längre
  • Skydda magen mot den saltsyra du utsöndrar när du smälter maten

Ägg

Stekt ägg med spenat

Ägg rekommenderas på tom mage eftersom de ger dig ett väldigt nyttigt protein. Du kan äta dem som äggröra, kokta, etc., men begränsa alltid det fett du använder för att tillaga dem.

Blåbär

Blåbär är ett av de mest rekommenderade livsmedlen. De bidrar till bättre minne och cirkulation, och sänker även ditt blodtryck. Vi rekommenderar att du äter dem till frukost i exempelvis en fruktsallad, med yoghurt eller flingor.

Valnötter

De är rika på selen och hjälper till att minska mängden magsyror genom att balansera dina pH-nivåer. Det sänker risken för magsår. Kom ihåg att inte äta mer än fem hela nötter per dag. Du kan hacka dem och äta dem med dina flingor eller havregröt.

Papaya

Papaya innehåller ett enzym som kallas papain, vilket är bra för att främja matsmältningen och minska risken för koloncancer. Papain har även identifierats som användbar i behandlingen av bland annat dyspepsiPapaya är även rik på fibrer och vitamin E och C, som skyddar dig mot fria radikaler.

Det bästa är att äta 2 dl papaya minst tre gånger per vecka.

Bovetemjöl

Bovetemjöl på tom mage är till stor hjälp för kroppen eftersom det är rikt på protein, järn och vitaminer. Du kan ha det i smoothies eller göra exempelvis crêpes.

Vetegroddar

Två matskedar per dag förbättrar ditt matsmältningssystem och du får även:

  • 15% av det dagliga rekommenderade intaget av vitamin E
  • 10% av det dagliga rekommenderade intaget av folsyra

Det är ett bra alternativ till konventionella spannmål som ofta använder mättat fett och kemiska konserveringsmedel.

Fullkorn

Det är bra att äta fullkorn på morgonen eftersom de komplexa kolhydraterna då kan brännas under dagen.

Frukt

frukter och bär

Frukosten är den bästa tiden på dagen för att äta mycket frukt eftersom de går snabbt att smälta och därför ger dig många fördelar utan att de behöver vänta i din mage alltför länge.

Livsmedel du inte borde äta på tom mage

Vi vill nu gå igenom de livsmedel du istället borde undvika till frukost:

Tomater

De borde inte ätas på tom mage eftersom de innehåller mycket garvsyra som ökar din magsyra, vilket kan förvärra halsbränna. Det är bättre att vänta med tomater till andra måltider.

Kaffe eller te

Att dricka te på tom mage kan leda till illamående och magproblem. Att dricka kaffe kan förvärra syran i magen och orsaka halsbränna och gastrit. Om du vill dricka te, välj ett som motverkar dessa problem, som mynta eller kamomill.

Bakverk

Bakverk är inte bra att äta på morgonen eftersom magen kan bli irriterad och du kan få gaser.

Citrus

Apelsin och vattenglas

Även om citrusfrukter är hälsosamma är det bästa att undvika dem på morgonen eftersom syran kan ge dig halsbränna och magproblem.

Om du vill dricka citrusjuice, se till att det inte händer för ofta utan är något som du gör då och då.

Läsk

Läsk ökar inte bara risken för fetma utan kan även skada slemhinnan i magen. Det minskar blodflödet, saktar ner matsmältningen och kan även leda till förstoppning.

Bilder: wikiHow.com


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.