Leverinflammation: Symtom och rekommenderad kost

Ett te på mariatistel och maskros kan hjälpa dig att behandla en inflammerad lever.
Leverinflammation: Symtom och rekommenderad kost

Senaste uppdateringen: 03 oktober, 2018

Leverinflammation är ett vanligt problem. Det är känt inom det medicinska området som hepatomegali. Det kännetecknas av att levern plötsligt växer sig bortom sin normala storlek.

Det kan orsaka smärta och kräver behandling som din läkare måste göra en bedömning av från fall till fall. Men vilka är de vanligaste symtomen vid leverinflammation? Och vilken diet kan du följa hemma för att komplettera din läkares rekommendationer?

Symtom på en inflammerad lever

Uppsvälld lever

Kan du peka ut var din lever sitter? Det är enkelt: dess nedre kant är placerad precis nedanför bröstkorgen på din högra sida.

Om din lever är normal i funktion och storlek märker du förmodligen inte av den om du trycker fingrarna under bröstkorgen (om du inte tar ett djupt andetag). Normalt kan en leverskanning visa din läkare om din lever är inflammerad eller inte. Och om den är det märker du snart av det.

Men hur är det utanför läkarmottagningen? Vilka symtom kan du märka i ditt dagliga liv? De flesta leverproblem startar utan några symtom, så till en början skulle du inte ens märka att du har ett problem. Gradvis framträder följande symtom allt tydligare medan organet växer i storlek:

1. Smärta

Smärta till följd av en inflammerad lever är oftast jobbig och ihållande. Den ökar lite i taget, och så småningom blir den intensivare. Besvären är lokaliserade på din högra sida, så kom ihåg: var alltid uppmärksam på den övre högra delen av buken.

Smärtan kan även nå den nedre delen av ryggen, men fortfarande på höger sida. Du kanske märker av en stark trötthet som aldrig försvinner. Om du försöker ta smärtstillande läkemedel är lindringen bara tillfällig.

2. Illamående och allmän sjukdomskänsla

Du kan förlora aptiten. Livsmedel som innehåller mycket fett samt charkuteriprodukter är svåra att smälta. Du märker att din trötthet förvärras när du har ätit och att den åtföljs av yrsel eller illamående.

Läkare påpekar ofta att tröttheten och den allmänna sjukdomskänslan är mer märkbar på morgonen. Tänk på att din lever, precis som hela ditt lymfatiska system, utför väsentliga rensningsfunktioner under natten.

En inflammerad lever kan inte utföra sina nödvändiga funktioner, så förmiddagar kan vara den jobbigaste delen av dagen för dig.

3. Feber

Att ha en ihållande låg feber bör ses som en varningsflagga. Det är ett tecken på att du har en infektion – någon förändring av kroppen som kräver läkarvård. Tänk på att feber är kroppens naturliga reaktion på en främmande invasion.

Träffa din läkare för att ta reda på vad som orsakar din leverinflammation.

4. Gulsot

Gulsot är en gulfärgning av huden som också kan visas i ögonen. Det är en av de mest uppenbara symtomen på leverproblem eller en ändring av dess normala funktion.

Men varifrån kommer den gula färgen? Bilirubin, en biprodukt från nedbrytning av röda blodkroppar, är en tydlig signal om att levern inte rengör sig som den ska. Istället ackumulerar den ämnen som bör elimineras från kroppen.

5. Avvikelser i avföringen

Det är aldrig roligt att ägna uppmärksamhet åt de stunder du uträttar dina toalettbehov. Men det är alltid värt att stanna upp och notera färgen på din urin och avföring. Den kan säga en hel del om din hälsa.

Om du plötsligt märker en ljusare färg på avföringen kan det vara bra om du kontaktar din läkare. Detta kan bero på en sjukdom som bara denne kan diagnostisera. Det skulle kunna vara ett virus, eller till exempel hepatit, som kan orsaka leverinflammation. Dessa saker är bara möjligheter, så konsultera alltid en läkare eller sjuksköterska.

Diet för att behandla leverinflammation

Kronärtskocka och vatten
  • En matsked olivolja med lite citronsaft på morgonen är ett bra sätt att främja läkningen av din lever. Det fungerar som en renande tonic som skyddar och förnyar detta viktiga organ. Om du tar detta dagligen minskar det inflammationen.
  • Kronärtskocksvatten och citronsaft utgör en annan perfekt daglig behandling. Koka två kronärtskockor i kokande vatten och tillsätt citronsaft. Detta bör ge dig tre eller fyra koppar som du kan dricka under loppet av hela dagen.
  • Sockerbetssallad med rivna morötter. Detta ger kroppen en läcker och naturlig cocktail av vitaminer och mineraler som är bra för att behandla en inflammerad lever.
  • Två koppar te om dagen. Vill du veta vilka som är de bästa örterna för att behandla en leverinflammation? Mariatistel och maskros. Du kan dricka två koppar te på denna kombination varje dag, vid frukost och efter lunch. Drick det långsamt och lägg till ett naturligt sötningsmedel, som honung, om så önskas. Mariatistel finns i hälsokostbutiker, både som en torkat ört och i tablettform. Det är alltid ett bra alternativ för behandling av en leverinflammation.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.