De bästa tipsen för att lära barn att simma
I den här artikeln kommer vi ta upp några riktlinjer för hur du kan lära barn att simma.
Att simma är en av de hälsosammaste och mest kompletta träningsformerna man kan ägna sig åt. Den tränar nästan alla muskelgrupperna och kan vara en mycket rolig aktivitet.
Att dela stunder med familj och vänner i poolen är en erfarenhet som man kommer komma ihåg hela livet.
Upptäck de enklaste och säkraste tipsen för att få dina barn att tycka om att simma. Genom lekar, disciplin och information kommer man få barnen att lära sig att älska denna sport.
När man ska lära barn att simma är det viktigt att de inte är rädda
Det första hindret du kan stöta på när det gäller hur man lär barnen att simma är deras rädsla.
För att de ska kunna komma över den rekommenderar vi att du vänjer dem vid vatten så tidigt som möjligt.
Syftet är att de ska börja med att vänja sig vid att vara i vattnet med föräldrarna för att de ska kunna känna sig lugnare.
Läs även: Naturliga behandlingar för simmaröra
Detta kommer hjälpa dem att känna sig mer självsäkra i vattnet så att de kan slappna av och ha kul med aktiviteten.
Man kan exempelvis börja med väldigt lite vatten. Börja i en grund pool där barnet känner att han eller hon bottnar och inte behöver oroa sig över att sjunka.
Det är också viktigt att vattnet är varmt eftersom huden kommer vara mer känslig, och man vill att barnen ska känna sig så fysiskt bekväma som möjligt.
Andningsövningarna i badkaret för att lära barn att simma
Ett badkar är den perfekta platsen för de första andningslektionerna. Att hålla näsan och blåsa bubblor under vattnet är ett bra sätt att vänja dem vid vattnet.
Badkaret kan också vara den plats där de börjar med att doppa sig under vattnet för att de ska kunna känna hur det är. Man kan också leka med dem genom att lägga en leksak i botten av badkaret.
Att lära sig genom lek är alltid det bästa sättet att börja med en aktivitet.
Du bör dock aldrig försöka tvinga barnet till att doppa huvudet under vattnet. Inlärningen bör vara en naturlig och gradvis process över tid. Vissa barn är modigare medan andra är lite mer försiktiga.
De kan dock alla bli bra simmare om man vet hur man ska respektera deras inlärningsprocess.
Missa inte: Lär dig att simma i havet på bästa sätt
Sakta men säkert i poolen
Den första kontakten i poolen för att lära barnen hur man simmar kommer antagligen att vara att sitta på kanten och doppa fötterna i vattnet.
Detta kommer hjälpa barnet att vänja sig vid temperaturen i vattnet och det kan prova på att sparka lite i vattnet.
Efter ett tag så kan du försöka övertyga barnet att hoppa i vattnet med dig, men se till att du alltid håller i barnet och att ni befinner er på en plats där barnet kan stå och gå i vattnet.
Ett tips som har visat sig vara effektivt är att minska ner på användningen av flythjälpmedel. Detta ger ofta upphov till ett beroende som är svårt att göra sig av med senare. Det ger också en falsk känsla av säkerhet då barnet simmar.
De första rörelserna
Ditt barn bör se simningen som en rolig aktivitet, så du bör aldrig bli arg om barnet inte vill göra klart en övning. De första gångerna i vattnet bör vara som en lek, i enlighet med barnets ålder och förmågor.
- Mellan föräldrarna: Ha barnet mellan två vuxna och öka gradvis avståndet mellan dem. Ditt barn kommer instinktivt att börja utföra sina första simrörelser.
- Motivera med en belöning: Håll ditt barn horisontellt i vattnet. Uppmuntra barnet att sträcka sig efter en leksak. Du kan börja med att placera leksaken väldigt nära barnet för att sedan gradvis öka distansen.
- Flygplan: Håll barnet och låt det sträcka ut armarna för att sedan “flyga” genom vattnet.
Dessa tips och övningar kommer hjälpa barnen att lära sig att simma så att de kan börja ha kul med denna hälsosamma aktivitet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Coto Vega, E. El proceso de enseñanza y aprendizaje de la natación en niños de 2 y 3 años. InterSedes: Revista de las Sedes Regionales [Internet]. 2002;III(5):61-73. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=66630506
- Latorre García Julio, Sánchez-López Antonio Manuel, Baena García Laura, Noack Segovia Jessica Pamela, Aguilar-Cordero María José. Influencia de la actividad física acuática sobre el neurodesarrollo de los bebés: revisión sistemática. Nutr. Hosp. [Internet]. 2016 [citado 2018 Dic 16] ; 33( Suppl 5 ): 10-17. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016001100002&lng=es. http://dx.doi.org/10.20960/nh.515.
- Latorre García, Julio, Sánchez-López, Antonio Manuel, Baena García, Laura, Noack Segovia, Jessica Pamela, & Aguilar-Cordero, María José. (2016). Influencia de la actividad física acuática sobre el neurodesarrollo de los bebés: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 33(Supl. 5), 10-17. https://dx.doi.org/10.20960/nh.515
- Swim England Learn to Swim Framework Stages 1-7. Swim England. https://www.swimming.org/learntoswim/swim-england-learn-to-swim-framework/
- Learning through play. 2018. UNICEF. https://www.unicef.org/sites/default/files/2018-12/UNICEF-Lego-Foundation-Learning-through-Play.pdf