Lär dig om orsakerna till keratolysis plantare sulcatum

Det finns många orsaker till keratolysis plantare sulcatum, en bakteriell infektion som drabbar dina fötter. Lär dig mer om detta i den här artikeln så att du kan förhindra att du drabbas av det.
Lär dig om orsakerna till keratolysis plantare sulcatum

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2022

Keratolysis plantare sulcatum är typiskt hos tonåringar och unga vuxna idrottare. Det är en bakteriell infektion som vanligtvis drabbar fotsulorna. Men det kan också dyka upp i handflatorna. Tillståndet ger upphov till karakteristiska gropar eller räfflor på de drabbade områdena. I dagens artikel kommer vi att berätta mer om orsakerna till keratolysis plantare sulcatum.

Vad är keratolysis plantare sulcatum?

Keratolysis plantare sulcatum är en bakteriell infektion som drabbar huden på dina fötter och ibland även handflator.

Bakterierna som orsakar detta tillstånd är vanligtvis grampositiva. Det betyder att de blir lila när du använder en specifik infärgningsmetod på dem under ett mikroskop.

En artikel i FAPap från 1910 var den första som nämnde keratolysis plantare sulcatum. Castellini var den första specialisten som identifierade det upphöjda området av huden som en variant av plantar hyperkeratos. Detta tillstånd gör att det yttersta lagret av din hud blir förtjockat.

Detta tillstånd är mycket vanligt. Det är särskilt vanligt hos idrottare, unga vuxna och under sommaren. Även om det drabbar människor över hela världen, bör man notera att det är vanligast i tropikerna. Det beror på att fukt är en av orsakerna till keratolysis plantare sulcatum.

Dessutom är det mer sannolikt att det drabbar människor som bär stängda skor under långa perioder. Det är också ett vanligt tillstånd i vissa yrken.

fot

Symptom på keratolysis plantare sulcatum

Keratolysis plantare sulcatum karaktäriseras av formen på de lesioner som den orsakar. De främsta symptomen är små hål i det yttre hudlagret på handflatorna eller fotsulorna.

Varje fördjupning är vanligtvis 3 millimeter stor. Men de kan bli så stora som 6 millimeter.

Groparna tenderar att förekomma i ansamlingar. De kan sitta på dina hälar eller på dina fötter. De är också vanligare i områden där du utövar mest tryck när du går eller står.

Ibland kan dessa gropar förvandlas till allvarligare skador. När infektionen börjar är det vanligt att det yttre lagret blir tunnare och svagare. Detta hjälper bakterierna att växa.

Dessutom blir fördjupningarna att bli mer framträdande om du sänker ner den drabbade foten i vatten under en längre tid. Vidare kan huden i det drabbade området ändra färg och struktur. Området tenderar att ha ett vitaktigt och skrynkligt utseende. Men det kan också bli rött om det förekommer inflammation, grönt om det har blivit drabbat av en infektion, och det kan till och med bli svart.

Ett annat anmärkningsvärt symptom är att infektionen börjar lukta. Många patienter uppsöker vård för att de vill ha hjälp att hantera den obehagliga lukten.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Tips för att förebygga och behandla fotsvamp

Huvudorsakerna till keratolysis plantare sulcatum

Olika arter av bakterier kan orsaka keratolysis plantare sulcatum:

  • Kytococcus sedentarius
  • Dermatophilus congolensis
  • Corynebacterium spp
  • Actinomyces spp

Alla dessa arter trivs i fuktiga och instängda miljöer. Soldater, bönder, sjömän, fiskare och idrottare är exempel på grupper som oftast lider av detta tillstånd.

Dessutom är äldre, personer med diabetes och de med försvagat immunförsvar också i riskzonen. Och även om detta tillstånd kan utvecklas hos människor över hela världen, är det vanligare i områden med varmt och fuktigt klimat.

Hur ställer man diagnosen keratolysis plantare sulcatum?

En allmänläkare eller hudläkare kan diagnostisera detta tillstånd. Enligt en publikation av Dermnet NZ görs denna vanligen kliniskt, men ofta kan även ytterligare undersökningar krävas.

Läkaren behöver nämligen samla in vissa data för att kunna ställa diagnosen, och även undersöka de karakteristiska lesionerna. Patienten blir även tillfrågad om denna upplever någon smärta eller brännande känsla när han eller hon går.

För att skilja detta tillstånd från andra kan specialisten också använda sig av andra tester. Till exempel kan läkaren göra en hudskrapning för att utesluta en annan typ av infektion av till exempel fotsvamp.

Läkaren kan också använda sig av Woods ljusundersökning. Med denna teknik kan huden uppvisa en korallröd fluorescens när läkaren utsätter den för ett speciellt ljus.

Behandling av keratolysis plantare sulcatum

Keratolysis plantare sulcatum orsakas av bakterier. Därför kommer din läkare vanligen att ge dig antibiotika för att behandla tillståndet.

I vissa mycket specifika situationer kan de dock behöva ordinera oral behandling. De mediciner de kan ordinera är bland annat erytromycin och klindamycin, samt mupirocin, fusidinsyra och bensoylperoxid.

Sociedad Española de Urgencias Pediátricas uppger att lesionerna vanligtvis försvinner helt efter cirka två veckor. Dessutom ska lukten samtidigt försvinna.

Huskurer

Förutom receptbelagda mediciner kan du också prova några huskurer för att behandla keratolysis plantare sulcatum. De är enkla alternativ, men du bör prata med din läkare innan du använder dem. En sak du kan göra är att applicera en antiperspirant produkt på fötterna flera gånger i veckan.

Dessutom kan du tvätta fötterna med tvål eller ett antiseptiskt medel två gånger om dagen. Dessutom bör du undvika att bära samma skor under långa perioder. Faktum är att det är bäst att byta skor varje dag.

kvinna smörjer in fötterna

Prevention av keratolysis plantare sulcatum

Du kan förhindra att detta tillstånd uppstår. Som du har läst är fukt en av huvudfaktorerna och orsakerna till att det uppstår. Det är därför det är viktigt att hålla fötterna torra.

För att hjälpa till med detta bör du välja vattentäta skor eller stövlar för att undvika att få blöta fötter, och du bör försöka att bara bära dem under en kort period.

Vi rekommenderar dessutom att du undviker att ha på dig samma skor flera dagar i rad eller att du har på dig dem en hel dag i sträck. Dessutom bör du undvika att dela skor eller handdukar med andra människor.

Slutsats

Keratolysis plantare sulcatum är en bakteriell infektion som oftast drabbar fötterna, men det kan också drabba händerna. Det är vanligare hos personer som tillbringar mycket tid i skor med stängd tå, som lever i varma klimat och som idrottar regelbundet.

Tillståndet kan orsaka dålig lukt och skador som ser ut som gropar på fotens yta. Det är lätt att identifiera, men det är alltid viktigt att prata med en läkare så att de kan ordinera den bästa behandlingen för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.