Tips för att förebygga och behandla fotsvamp

Tips för att förebygga och behandla fotsvamp
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Nagel- och fotsvamp är ett vanligt problemen som sällan uppmärksammas tills svampen är helt utvecklad. Men svampväxten är en mycket långsam process. Det tar i allmänhet tre gånger så lång tid som tillväxten av en normal nagel och det gör det mycket svårt att upptäcka eventuella problem eftersom du inte inser det förrän det är för sent.

För att undvika problemet helt och hållet är det bäst att lära sig om olika sätt att förebygga fotsvamp .

Det vetenskapliga namnet på denna infektion är onykomykos och det är en komplicerad process att helt avlägsna fotsvamp; det kräver en hel del tid och uthållighet. Problemet kan dock behandlas naturligt genom utvärtes behandlingar, och i den här artikeln kommer vi ge dig tips för att förebygga fotsvamp.

Orsaker till fotsvamp

När fötterna svettas, till exempel i sommarvärme, skapas en miljö där fotsvamp frodas, eftersom fötterna utsätts för fukt under en längre tid. Risken att bli infekterad ökar om du besöker allmänna bassänger och duschar. Som du vet förökar sig svamp lätt i fukt, så du bör vara noga med att alltid torka fötterna.

Symtom

Några av symtomen att tänka på vid fotsvamp är att färgen och nagelns tjocklek förändras. Nageln kan ibland också avge en stark lukt, men svampen förökar sig inte bara i naglarna utan även mellan tårna.

Framväxten av en nagel med svamp är också mycket långsam, vilket kan ge dig en chans att upptäcka det i tid. Vi rekommenderar att du uppmärksammar alla eventuella ändringar, eftersom det kan vara en avgörande faktor för att förhindra någon form av infektion eller sjukdom.

Om du har tur och lyckas upptäcka svampväxten redan från början är en av de saker du kan göra att besöka en fotvårdsspecialist. En fotvårdare tar bort de skadade delarna av nageln, vilket gör det möjligt för en helt frisk ny nagel att växa ut. Det kanske inte verkar så tilltalande men om du har en nagel med svamp bör den tas bort, då det annars kan leda till en mycket obehagligt problem.

Hur du skyddar dina fötter

Kontakt med andra fötter kan sprida infektioner
  • Det är viktigt att de skor du regelbundet använder inte är för täta och att de ger ventilation åt fötterna, eftersom svampen trivs i mörker, fukt och värme, så glöm inte att vädra dina fötter så mycket som möjligt.
  • Gå inte barfota på platser med gymduschar, pooler, mm.
  • Torka alltid fötterna noggrant efter varje dusch.
  • Att exponera dina fötter för direkt solljus hjälper dig att bli av med problemet.
  • Dela inte skor med någon. Du kan bli smittad om du använder samma skor som någon som är besmittad.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fraile Alonso, M. D. C., Gijón, E. G., & De Unamuno Pérez, P. (2010). Onicomicosis. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(10)70103-1.
  • Larruskain Garmendia, J., Idígoras Viedma, P., & Mendiola Arza, J. (2008). Onicomicosis: diagnóstico y tratamiento. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud, ISSN 1130-8427, Vol. 32, No. 3, 2008, Págs. 83-92. https://doi.org/10.1016/j.riam.2010.01.007.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.