Vad innebär vita fläckar under naglarna?

Vad innebär vita fläckar under naglarna?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skriven och verifierad av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2022

Leukonyki är en nagelsjukdom som många människor runt om i världen har. Dock är inte dess namn särskilt välkänt. Detta tillstånd syftar på små vita fläckar under naglarna; de ser ut som små “moln” som bara förekommer i vissa områden.

Deras orsaker har varit föremål för urbana legender under lång tid. Man trodde att dessa märken dök upp vid lögner, ett märke för varje lögn som en person uttalat.

En annan vidhållen tro är att det beror på brist på kalcium i kroppen.

Är dessa teorier sanna?

Även om några av dessa legender eller teorier kan låta övertygande har de ingen som helst verklighetsförankring. Dessa små märken som kan vara fula men ofarliga tenderar att uppkomma eftersom “det har pågått en inflammatorisk process eller trauma i nageln som resulterat i en onormal keratinisering.” Denna förklaring kommer från Dr. Pablo Unamuno, som är avdelningschef för dermatologi vid Clinical Hospital i Salamanca och medlem av Spanish Academy of Dermatology and Venereology. “Nageln växer en millimeter var tionde dag, så när du ser ett märke i mitten av nageln innebär det att skadan uppkom för två eller tre månader sedan.”

Enligt doktor Rosa Senan kan smärre slag mot naglarna, grov eller aggressiv manikyr, kontinuerligt nagelbitande eller dåligt vårdade nagelband orsaka dessa vita fläckar under naglarna.

Finns det behandling mot vita fläckar under naglarna?

För närvarande finns det ingen behandling för leukonyki. Det är bara att vänta på att nageln ska växa ut så att du kan klippa bort området som innehåller märket. Du kan också dölja det med mörkt nagellack.

Om endast en liten fläck syns på nageln behöver du inte oroa dig. Men om du får en linje som går från den ena sidan till den andra är det möjligt att du har skadat nageln. I så fall kan det vara bra att träffa en hudläkare så att du kan få en diagnos av problemet. En annan anledning till att du ska gå till doktorn är att nageln kan börja mörkna eller ljusna avsevärt. “I det här fallet ligger inte problemet i nageln utan snarare i nagelbädden (under nageln) och kan uppmärksamma dig på en underliggande sjukdom” varnar professor Unamuno.

Råd för att undvika vita fläckar under naglarna

De viktigaste tipsen för att undvika vita fläckar under naglarna är:

  • God fuktgivning
  • Använd inte hårda borstar för att rengöra dina naglar
  • Ät en balanserad kost
  • Rengör inte naglarna överdrivet eller aggressivt

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chang P, Arenas R, Cabrera LM, et al. Leuconiquia micótica en pacientes no dermatológicos. Informe de 10 casos. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2010; 8(1):8-12.
  • Jiménez Olavarrieta J, Gómez N. Leuconiquia: a propósito de un caso. Act Med Dom. 1998; 20(3): 101-102.
  • Morgan, Z. and Wickett, H. (2011), Leukonychia on finger nails as a marker of calcium and/or zinc deficiency. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 24: 294-295.
  • Roustan G, Martínez R, Orden B, Millán R. Leuconiquia: pigmentación blanquecina de la lámina ungueal. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2001; 19(9): 445-446.
  • Sevilla F, et al. Manifestaciones en uñas en enfermedades sistémicas. DermatologíaCMQ2011;9(2):131-136. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2011/dcm112h.pdf.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.