Vad innebär vita fläckar under naglarna?

Leukonyki är en nagelsjukdom som många människor runt om i världen har. Dock är inte dess namn särskilt välkänt. Detta tillstånd syftar på små vita fläckar under naglarna; de ser ut som små ”moln” som bara förekommer i vissa områden.

Deras orsaker har varit föremål för urbana legender under lång tid. När ett av dessa märken dök upp trodde man att personen fick ett för varje lögn som denne uttalat eller att de var på grund av brist på kalcium i kroppen.

Är dessa teorier sanna?

Även om några av dessa legender eller teorier kan låta övertygande har de ingen som helst verklighetsförankring. Dessa små märken som kan vara fula men ofarliga tenderar att uppkomma eftersom ”det har pågått en inflammatorisk process eller trauma i nageln som resulterat i en onormal keratinisering.” Denna förklaring kommer från Dr. Pablo Unamuno, som är avdelningschef för dermatologi vid Clinical Hospital i Salamanca och medlem av Spanish Academy of Dermatology and Venereology. ”Nageln växer en millimeter var tionde dag, så när du ser ett märke i mitten av nageln innebär det att skadan uppkom för två eller tre månader sedan.”

Enligt doktor Rosa Senan kan smärre slag mot naglarna, grov eller aggressiv manikyr, kontinuerligt nagelbitande eller dåligt vårdade nagelband orsaka dessa vita fläckar under naglarna.

Finns det behandling?

För närvarande finns det ingen behandling för leukonyki. Det är bara att vänta på att nageln ska växa ut så att du kan klippa bort området som innehåller märket. Du kan också dölja det med mörk nagellack.

Om endast en liten fläck visas på nageln behöver du inte oroa dig. Men om du får en linje som går från den ena sidan till den andra är det möjligt att du har skadat nageln. I så fall bör du träffa en hudläkare så att du kan få en diagnos av problemet. En annan anledning till att du ska gå till doktorn är att nageln kan börja mörkna eller ljusna avsevärt. ”I det här fallet ligger inte problemet i nageln utan snarare i nagelbädden (under nageln) och kan göra dig uppmärksam på en underliggande sjukdom” varnar professor Unamuno.

Råd för att undvika det

De viktigaste tipsen för att undvika vita fläckar under naglarna är:

  • God fuktgivning
  • Använd inte hårda borstar för att rengöra dina naglar
  • Ät en balanserad kost
  • Rengör inte naglarna överdrivet eller aggressivt
Kategorier: Nyfiken påNyttiga vanor Tags:
MER FÖR DIG