Färgglada paraplyn för molniga dagar

Under molniga dagar behöver du öppna upp ett känslomässigt paraply för att skydda dig själv och hjälpa dig att kliva upp och fortsätta kämpa. Vi kommer att visa dig hur.
Färgglada paraplyn för molniga dagar

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2019

Under molniga dagar ska du använda färgglada paraplyn. Ibland vet vi inte varför, men efter en grå dag kommer ofta en som är ännu mörkare. Sedan en till, tills allt kopplas samman till en säsong av dåliga stunder. Det är helt normalt. Tro det eller ej, men du är inte den enda som känner dig obekväm eller som om inget går rätt ibland.

Vi går alla igenom svåra tider med personliga plågor. Det spelar ingen roll hur högt solen står i himlen, det verkar ibland som att den bara inte vill lysa på dig. Det behöver inte ens ha hänt något ”dåligt”. Det är mer eller mindre en långsam, djup apati, ett obekvämt obehag som lämnar efter sig ett dåligt humör och får dig att förlora hoppet.

Under molniga dagar behöver du definitivt ett färgglatt paraply. Det är ett osynligt skydd mot från giftiga personer, negativa tankar, rädsla och oro. Vi föreslår att du öppnar det mer och mer för varje dag, och vi kommer att berätta hur.

Ditt emotionella paraply för molniga dagar

Emotionella paraplyn är oframkomliga barriärer som skyddar ditt självförtroende och ger färg åt de gråa känslorna, de som är någorlunda matta. Vi har alla rätt att ha dåliga dagar. Att ta till sig av sina demoner och känna igen sina rädslor är utan tvekan terapeutiskt: det låter dig lära känna dig själv bättre.

Men efter att ha nått den absoluta botten måste du ta dig upp. För kom ihåg: den dag du vaknar utan hopp är en dag förlorad.

Kvinna med paraply

Martin Seligman är en omtalad psykolog som representerar en intressant ström av positiv psykologi. Det är faktiskt väldigt intressant att studera hans professionella bana, för under en tid var det honom man gick till för allt som hade med depression att göra. Han myntade till och med viktig terminologi, som inlärd hjälplöshet.

Men sakta började han inse att de flesta områden inom psykologi hade att göra med sjukdomar eller negativa känslor. Fram tills nu fanns det ingen som besvärade sig med att lära ut vad som menas med att ”vara lycklig”, hur du säger hej då till ditt färgglada paraply för att låta vinden av lycka ta dig, fri från mörka stormar.

Med böcker som ”Authentic Happiness” och “Learned Optimism” har Seligman sedan dess erbjudit underbara strategier för att folk ska kunna skapa sin egen lycka. Vi kommer nedan att förklara vilka de fyra stegen är för att, enligt Seligman, bygga din egen lycka. Dessa hjälper dig att öppna upp ditt färgglada paraply. Tekniken kallas för ”PERM”.

P – Positiva känslor

Ju fler positiva känslor du har desto lyckligare är du. Det kan verka som en lite för självklar regel, men… hur uppnår man det?

  • Ändra hur du tänker och du kommer att skapa nya känslor.
  • Börja med små saker… de mest grundläggande. Något så enkelt som att kliva ur sängen och tänka ”Idag kommer att bli en bra dag” kan räcka.
  • Ett annat förslag kan vara att tänka till exempel, ”Jag kommer inte låta vad han/hon säger påverka mig” eller ”Idag tänker jag bry mig om mig själv och prioritera mig själv.”
Puss

E – Engagemang

I det här steget föreslår Martin Seligman följande: engagera dig själv i varje daglig aktivitet. Testa! Även om ditt arbete kanske har blivit rutin eller är ganska tråkigt kan du testa att se på det i ett nytt ljus, med ett annat perspektiv .

R – Relationer

Dina dagliga relationer med andra kan vara en stor del i din lycka, eller tvärtom orsaken till din värsta huvudvärk.

Öppna upp ditt färgglada paraply åter igen och skydda dig själv från de som vill komma med problem, oro och pina. Distansera dig själv. Sedan närmar du dig de som verkligen berikar ditt liv, som ger dig lycka och ljus.

M – Mening

Denna dimension är lite mer komplex, men lätt att förstå. Det handlar om att involvera dig i saker som ger dig mening och får dig att känna dig användbar. Att samtidigt känna dig bekväm och full av hopp för vissa projekt eller människor kan hjälpa dig att blomma varje dag.

Hitta något som motiverar dig, som ger dig hopp och som får dig att känna dig bra och duglig som du är.

Molniga dagar

Att känna att du är kapabel att nå dina mål, att du är skicklig och att dina försök inte är förgäves är viktigt och gör dig lycklig. Nyckeln till det hela är att vara tålmodig. Du får inte ge upp. Dansa varje dag under ditt färgglada paraply som skyddar dig från dina molniga dagar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Seligman, M. E. (2014). Aprenda optimismo: Haga de la vida una experiencia maravillosa. DEBOLS! LLO.
  • Hiroto, D. S., & Seligman, M. E. (1975). Generality of learned helplessness in man. Journal of personality and social psychology, 31(2), 311.
  • Modelo Perma de Martin Seligman: Psicología Positiva – 𝗜𝗘𝗣𝗣. Retrieved 24 May 2020, from https://www.iepp.es/modelo-perma/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.