Använd vitlök för att behandla nageltrång

Tack vare dess antiseptiska egenskaper kan vitlök hjälpa dig att minska smärta och inflammation från nageltrång och påskynda läkningsprocessen.
Använd vitlök för att behandla nageltrång
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Visste du att man kan använda krossad vitlök för att behandla nageltrång?

I denna artikel ska vi dela med oss av ett väldigt effektivt botemedel för att behandla nageltrång genom att lugna, desinficera och minska inflammation i en skada som är ett väldigt vanligt problem för många.

Nageltrång bildas då nageln vänder sig inåt och börjar växa in i tån. Att behandla nageltrång är en av de vanligaste orsakerna till besök hos podiatrikliniker.

Problemet är mer än en fråga om estetik, man är tvungen att söka hjälp främst på grund av den otroliga smärtan orsakad av nageltrång.

Varför växer tånaglar så att det uppstår nageltrång?

Den vanligaste orsaken är att man inte vet hur man ska klippa nageln korrekt.

Dina tånaglar bör klippas rakt. Du bör därför aldrig klippa runda kanter på dina naglar, i och med att detta kan få dem att växa inåt och bilda nageltrång.

En annan orsak är att man använder väldigt små skor som egentligen inte passar ens fötter.

Dessutom löper folk som lider av artros en högre risk att lida av detta då de ofta har omåttlig hudväxt.

Vilken typ av tåskada som helst är en risk som vi bör hålla ett öga på och få undersökt av någon med utbildning inom området.

Inväxt tånagel

Typer av nageltrång

Det finns två typer av invuxna tånaglar och dessa bör tas i beaktande då man klipper och fixar dem. Det bör noteras att båda typerna orsakar inflammation, smärta, infektioner och förstör huden på tån.

 • Då hörnet eller kanten av nageln penetrerar sidan av tån
 • När nageln böjer sig in i toppen av tån

Det är väldigt vanligt att denna skada drabbar samma person flera gånger. Utöver att bota skadan med naturliga kurer är det därför bäst att träffa en podiatriker för att kolla upp skadan och förebygga att det händer igen.

Är vitlök ett bra sätt att behandla nageltrång?

Vitlök är en “superfood” med många helande egenskaper, både invärtes och utvärtes. Även om vitlök är en krydda som lyfter vår mat till en ny nivå, har den även kraftfulla antibiotiska och antioxidativa egenskaper.

Några av vitlökens egenskaper är att den:

 • Används som svampbekämpningsmedel, antiviralt och som antibiotikum.
 • Är en viktig näringskälla för huden.
 • Förstärker ditt immunförsvar.
 • Förbättrar cirkulationen och förebygger hjärtkärlsjukdomar.
 • Hjälper dig att tillfriskna fortare efter förkylning och influensa.
 • Hjälper dig att bli av med tungmetaller i kroppen.
 • Är en av de bästa antioxidanter som existerar.

Hur behandlar vi en invuxen tånagel?

Första steget: Vatten med salt

Till att börja med måste du försöka lindra smärtan.

Därför bör du värma upp saltvatten och lägga ner din fot i vattnet i några minuter. Genom att göra så, kommer du att få nageln att mjukna upp och då ha lättare tillgång till nageln. Då kan du lättare klippa nageln efteråt.

Däremot rekommenderar vi att besöka en specialist om den invuxna nageln har vuxit väldigt djupt. I vissa fall då nageln har penetrerat djupt under huden kan operation vara nödvändigt.

Ge detta problem den uppmärksamhet det kräver och ignorera det inte.

Isvatten för att behandla nageltrång

Behandla nageltrång med krossad vitlök

En av de äldsta och mest använda huskurerna för att lindra smärtan av nageltrång är att ta hjälp av krossad vitlök. Detta är på grund av att vitlök har väldigt effektiva naturligt antiseptiska egenskaper, samtidigt som den lindrar smärta och inflammation.

Ingredienser

Hur går jag tillväga?

 • Krossa vitlöken tills den är helt mosad.
 • Du kan använda den direkt eller blanda den med aloe vera-gel för att göra den enklare att applicera.
 • Du kan även skära vitlöksklyftan på hälften och stryka ytan mot din hud.

Applicering

 • Applicera vitlöken eller vitlöksmassan på den invuxna tånageln och lägg bandage runt tån eller foten, beroende på vad som är bekvämast.
 • Låt vitlöken vara kvar i minst 30 minuter och gör om detta var åttonde timme. Du kan även applicera det precis innan du lägger dig och lämna det övernatten.
 • Om du har känslig hud rekommenderar vi dig att lägga aloe vera-gel runt nageln innan du lägger på vitlöken. På detta sätt undviker du att vitlöken irriterar din hud.
 • Gör om proceduren i flera dagar tills du märker en förbättring.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.