Lär dig mer om våra olika plommonsorter

Plommon är en frukt som många av oss har smakat någon gång i våra liv. Många känner till de röda eller lila sorterna, men det finns också många andra sorter. Läs mer om de olika plommonsorterna nedan.
Lär dig mer om våra olika plommonsorter
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

De flesta har ätit denna frukt någon gång. Men inte alla vet vad de specifika skillnaderna är mellan olika plommonsorter. Därför vill vi i den här artikeln berätta mer om dessa frukter!

Plommonet är en frukt som har en speciell smak. Det kan vara sött eller ha en viss surhet, och smakvariationen gör att det är många som verkligen älskar plommon. Dessutom ger den här frukten många hälsosamma näringsämnen till kroppen som fibrer, vitamin A, C och E samt mineraler som magnesium, zink och selen.

Plommonträdet

Denna frukt kommer från plommonträdet, som ingår i familjen Rosaceae och tillhör släktet Prunus, precis som mandlar, körsbär och persikor.

I allmänhet blir detta träd mellan 5 och 6 meter högt, har en slät eller sprucken stam och grenar med taggar i vissa specifika arter. Bladen är avlånga med räfflade kanter och har vita blommor med skott som känns grova vid vidrörning. En sak som bör betonas är att detta träd tål låga temperaturer och frost.

Frukten som detta träd producerar kan vara gul, lila, röd, vit eller grön. Inuti har de ett saftigt kött med en fast konsistens och en kärna – som är ett frö med ett hårt yttre skal. På utsidan har frukterna ett mjukt och slätt skal. I allmänhet utmärker sig gula plommon för sin surhet, de röda och lila är söta och de gröna är beska.

plommon i korg
Det finns många olika typer och sorter av plommon, som alla kommer från plommonträdet.

Det finns flera olika plommonsorter i världen

Enligt Argentine Surveillance and Pest Monitoring System är de mest kända plommonsorterna de europeiska och japanska. Inom desssa sorter finns det ytterligare många olika plommonsorter. En annan typ av klassificering också göras utefter plommonens färg.

Läs vidare för att lära dig om några av de olika plommonsorterna!

Några olika europeiska plommonsorter

(Prunus domestica)

Det europeiska plommonträdet är det vanligaste hos oss. Dessa frukter är vanligtvis ljusgröna (som Claudia-sorten) eller lila. De innehåller inte en betydande mängd vatten, så de passar mycket bra för torkning.

Du kan dock även äta dem färska eller använda dem för att göra godis, kompott, sylt och konserver. De växer i Sverige, Frankrike, England, Belgien och Spanien. Till denna grupp hör bland annat varianterna Claudia, Allmänt gulplommon, President, Victoria och Mälarplommon.

De japanska plommonsorterna

(Prunus salicina)

I allmänhet äter man dessa plommon färska. De har ett rödaktigt eller svart skal, men det finns också några ljusgula sorter. De är karakteristiska för varmare klimat. Inom denna typ hittar vi följande sorter: Persikeplommon, Ume, Rött aprikosplommon, Sumomo och Santa Rosa.

Gula plommon

Dessa plommon, som kommer från den amerikanska kontinenten och Karibien, har många olika namn.

De är små i storlek jämfört med andra, har fast kött och är gula inifrån och ut. De används för att göra efterrätter, sylt, juice och plommonvin.

Kanske kommer den här artikeln också att intressera dig: 7 näringsrika smoothies till frukost för varje dag i veckan

Några olika plommonsorter

Som vi redan nämnt finns det olika plommonsorter inom de olika typerna. Nedan berättar vi lite mer om några av dem:

Gult solguldsplommon

Det här namnet betecknar en grupp japanska plommon som kommer från Sydafrika men växer i flera länder. De är stora och aromatiska, har gult skal och kan bli en intensiv röd färg när de är mogna.

Köttet är gult eller orangefärgat och har en betydande sötma. Du kan äta dem färska, men de passar också bra för att koka sylt på.

Red beauty

Det här är en annan sort av japanskt plommon, som har en rund form. Skalet har en röd färg och kan bli mörkt beroende på hur moget plommonet är. Inuti är dessa frukter gula och har en hård konsistens. Av den anledningen passar de bra för längre transporter.

Ume

Det är en ljusgul frukt med färgstark och resistent skal. Den har saftigt fruktkött, och som den ovan nämnda är denna också en japansk sort. De odlas vanligtvis i Frankrike, Italien, Sydafrika och USA.

Black amber

Denna frukt har svart skal och en rund, något platt form. Köttet är mörkgult och fast. På grund av dess fasthet är den tålig vid hantering. Dessutom är de anpassade till heta områden.

Olika plommonsorter: Santa rosa

Denna plommonsort känner man tydligt igen på dess runda och hjärtformade form. Den har ett intensivt rött skal och inuti är den mörkgul eller ljusgul. Fruktköttet är saftigt och har en smak som påminner om jordgubbar.

Gröna Claudia-plommon

Drottning Claudia eller Claudia-plommon är en grupp olika europeiska plommon. De har medelstor storlek och är runda. På utsidan är de gröna och de har poröst och saftigt kött.

De är perfekta att äta färska eller använda i kompott och sylt.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: Katrinplommon kan förebygga förlust av benmassa

Fördelar med att äta av alla olika plommonsorter

Enligt flera studier har det att äta plommon positiva effekter på hälsan. I synnerhet beror det på att de tillhandahåller antioxidanter, fytokemikalier (en mängd olika komponenter som finns i växter), vitaminer och mineraler.

För att uttrycka det tydligare så kan alla sorter och typer av plommon, även om de har olika färger och smaker, bidra till vår hälsa och vårt välbefinnande. I den meningen bidrar ett regelbundet intag till följande:

 • Förbättrar tillståndet på vår hud och syn tack vare dess innehåll av vitamin A.
 • Förebyggande av förstoppning: Plommon förbättrar matsmältningen på grund av innehållet av kostfiber och sorbitol, som är deras naturliga sockerinnehåll.
 • Avhjälper vätskeretention: Deras höga kaliuminnehåll främjar utsöndringen av vätska i våra kroppar och motverkar därigenom att den ackumuleras i mjukvävnaderna. Det är fördelaktigt för personer med högt blodtryck.
 • Kan upprätthålla sunda nivåer av kolesterol och blodsocker: Denna effekt underlättas också av fiber som förhindrar en stor absorption av fett.
 • Stärker immunförsvaret: Detta beror på att plommon ger vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera korrekt i förhållande till cellmetabolismen av vita blodkroppar.
typerna av plommon och katrinplommon
Det finns några varianter av plommon som är bättre lämpade att torka bättre än andra.

Våra olika plommonsorter erbjuder något för alla smaker

Som du kan se finns det många typer av denna frukt, förutom de välbekanta röda och lila. De kan skilja sig åt i smak, vatteninnehåll och näringsinnehåll.

Hur som helst anser hälsoexperter intaget av i princip alla typer av plommon som nyttigt för vår hälsa. Fibrerna hjälper till att reglera peristaltiken, mineralerna stärker immunsystemet och kalium bidrar till att upprätthålla ett sunt blodtryck.

Oförändrad: Orginalartikel: https://steptohealth.com/types-varieties-plums/


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Parra-Coronado, A., Hernández-Hernández, J. E., & Camacho-Tamayo, J. H. (2007). Estudio de algunas propiedades fisicas y fisiológicas precosecha de la ciruela variedad horvin. Revista Brasileira de Fruticultura29(3), 431-437.
 • Vargas-Simón, G., Hernández-Cupil, R., & Moguel-Ordoñez, E. (2011). Caracterización morfológica de ciruela (Spondias purpurea L.) en tres municipios del estado de Tabasco, México. Bioagro23(2), 141-149.
 • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64.
 • Prunus domestica y P. salicina. Sistema de Vigilancia Argentino y monitoreo de plagas. Disponible en: https://www.sinavimo.gov.ar/cultivo/prunus-domestica-y-p-salicina.
 • González-Flores, D., Velardo, B., Garrido, M., González-Gómez, D., Lozano, M., Ayuso, M. C., … & Rodríguez, A. B. (2011). Ingestion of Japanese plums (Prunus salicina Lindl. cv. Crimson Globe) increases the urinary 6-sulfatoxymelatonin and total antioxidant capacity levels in young, middle-aged and elderly humans: Nutritional and functional characterization of their content. Journal of Food & Nutrition Research50(4).
 • Vilcanqui-Pérez, Fulgencio, and Carlos Vílchez-Perales. “Fibra dietaria: nuevas definiciones, propiedades funcionales y beneficios para la salud. Revisión.” Archivos Latinoamericanos de Nutrición 67.2 (2017): 146-156.
 • Villanueva-Flores, Rafael Mauricio. “Fibra dietaria: una alternativa para la alimentación.” Ingeniería Industrial 037 (2019): 229-242.
 • Ortega Anta, Rosa M., et al. “Pautas nutricionales en prevención y control de la hipertensión arterial.” Nutrición Hospitalaria 33 (2016): 53-58.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.