Lär dig att upptäcka signalerna för blindtarmsinflammation

Även om man kan blanda ihop vissa symtom med andra smärtor är det mycket viktigt att man lär sig identifiera dem snabbt så att det inte resulterar i peritonit.
Lär dig att upptäcka signalerna för blindtarmsinflammation

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Blindtarmen är ungefär 1,5 cm i bredd och har en längd på mellan 10 och 15 cm. Du hittar den i början av tjocktarmen vid ett område som kallas höger fossa iliaca. Idag ska vi tala om signalerna för blindtarmsinflammation, så att du kan upptäcka detta tillstånd i ett tidigt skede.

Under en lång tid trodde man att detta organ inte gjorde någon nytta eftersom man inte kunde komma på vad den gjorde, utöver att orsaka skada vid en blindtarmsinflammation. Olika studier har dock visat att den har en form av immunförsvarsfunktion, då den är del av lymfsystemet – ett nätverk av noder som transporterar lymfa.

Orsaken till blindtarmsinflammation är fortfarande okänd, men det bedöms vara ett resultat av avföring, något främmande föremål eller en tumör. Eftersom det är viktigt att upptäcka blindtarmsinflammation i tid kommer vi här att ta upp de viktigaste varningssignalerna.

Smärta runt naveln

mage

En av de första signalerna för blindtarmsinflammation är smärta runt naveln, vilket ofta kan göra väldigt ont. Smärtan blir sakta värre till en punkt då man inser att det inte är ett normalt tillstånd. Smärtan blir vidare också värre om man bara skulle hosta eller trycka lätt på området.

För att kolla kan man trycka lätt runt zonen med pekfingret och långfingret i två minuter; har du blindtarmsinflammation kommer du känna mer smärta.

Svårigheter att gå

När inflammationen är akut får du svårt att röra dig ordentligt. Försöker du resa dig eller gå blir smärtan värre och det är ett varningstecken på att allt inte står rätt till. De flesta som har blindtarmsinfektion föredrar att vila i sängen på grund av denna smärta.

Du kan även testa att hoppa eller hosta för att se om det förvärrar smärtan; det är också något som görs hos läkaren vid diagnos.

Feber

Kvinna med feber

Det är känt att kroppen får feber som ett tecken på att immunförsvaret arbetar, och det bör därför ses som ett varningstecken. En normal kroppstemperatur bör ligga på mellan 35 till 37 grader C, så om temperaturen ökar i samband med andra symptom kan detta vara signalerna för blindtarmsinflammation.

Illamående och kräkningar

Allteftersom sjukdomen fortskrider får kroppen tydligare symtom som illamående och kräkningar. Som i det tidigare fallet kan det dock också bero på andra hälsoproblem som mag- och tarmsjukdomar.

Förändringar vid toalettbesök

Om smärtan kommer i samband med förstoppning eller diarré kan det vara tecken på en inflammation.

Minskad aptit

Aptitbrist är ett symptom

Detta i samband med de som har tagits upp ovan kan vara ett tydligt tecken. De som drabbas har ofta problem med att äta normalt och om förändringen är radikal kan det vara tecken på att det rör sig om mer än ett vanligt virus.

Vad kan förvärra tillståndet?

Tar du inte dessa symtom som en varningssignal kan det leda till att sjukdomen når ett allvarligare skede. Om sjukdomen lämnas obehandlad kan det leda till bukhinneinflammation, som är dödligt.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.