5 vanor som kan orsaka inflammation i magen

För att magen inte ska svullna upp är det mycket viktigt att du äter långsamt och tuggar maten ordentligt, för att få en bättre matsmältning och för att det inte ska ackumuleras luft i magen.
5 vanor som kan orsaka inflammation i magen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du har en stor mage betyder det inte alltid att du har ackumulerat fett i den delen av kroppen. Det kan vara en bidragande orsak, men hos många är det ett tecken på inflammation i magen.

Du har säkert märkt att din mage är plattare på morgonen, men att dina kläder efter några timmar inte sitter lika bra längre. Vet du vad problemet är? Det är möjligt att du har ett överflöd av luft i ditt matsmältningssystem som ett resultat av dåliga kostvanor och från att äta vissa typer av livsmedel som du har någon form av allergi emot.

För att motverka denna besvärande inflammation i magen är det mycket viktigt att du upptäcker vilka dina dåliga matvanor är och slutar med dem.

Intolerans mot livsmedel

Intolerans mot livsmedel kan orsaka inflammation i magen och även andra problem med hälsan. Om du inte tror att du har någon intolerans bör du dubbelkolla det om du har inflammation i magen. Det kan vara en bra idé att uppsöka en läkare. Om det ger ett positivt resultat kan du hädanefter försöka undvika vissa typer av livsmedel.

Bearbetade livsmedel kan leda till inflammation i magen

Sötsaker och konserver

Bearbetade livsmedel är rika på natrium och andra substanser som inte precis hjälper din mage. Natrium är en av de främsta orsakerna till vätskeretention i kroppen och kan även orsaka inflammation i magen. Det gäller även de livsmedel som är “förklädda” som “hälsosamma livsmedel”, som exempelvis light-produkter. Dessa innehåller egentligen fortfarande natrium och andra komponenter, men i mindre mängder.

Välj istället naturliga livsmedel och gör maten hemma. Ät mer frukt, grönsaker och fullkorn, som har mycket mindre natrium.

Att äta för snabbt

Det är mycket viktigt att du inte äter för snabbt och att du tuggar maten ordentligt, för annars kan du svälja för mycket luft utan att du märker det, något som i slutändan kan orsaka inflammation i magen.

Så tugga maten ordentligt och ät sakta för att få en bättre matsmältning och inte ackumulera luft i magen.

Att dricka läsk kan orsaka inflammation i magen

Minska ned på läsken

Läsk och liknande kan få dig att känna dig uppfriskad och släcka törsten, men de är inte det bästa valet för kroppen; de tillhandahåller inga näringsämnen och innehåller även substanser som kan orsaka inflammation i magen samt andra matsmältningsproblem. Gasen i kolsyran är boven i dramat. Sötningsmedel i läsk har också en negativ påverkan.

Undvik därför att dricka läsk och välj istället vatten och naturliga juicer.

Att äta innan du går och lägger dig

Många gör det här felet. Middagen är en huvudmåltid som du bör äta minst tre till fyra timmar innan du går och lägger dig, och det bör vara något lättsmält. Att precis äta innan du går och lägger dig kan orsaka inflammation i magen och kroppen.

Försöka att äta minst tre timmar innan du går och lägger dig och ät lättsmälta livsmedel. Du bör också äta en hälsosam frukost för att förbättra matsmältningen.

Kom ihåg!

Om du vill ha en platt mage är det mycket viktigt att du ändrar dina vanor. Du bör även förbättra din kosthållning och träna mer samt öka ditt vätskeintag. En hälsosam livsstil hjälper dig inte bara att få en plattare mage utan förbättrar även ditt hälsotillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • George A Bray, “How bad is fructose?”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 86, Issue 4, 1 October 2007, Pages 895–896
    • Bradley M. Appelhans, Maria E. Bleil, Molly E. Waring, Kristin L. Schneider, Lisa M. Nackers, Andrew M. Busch, Matthew C. Whited, Sherry L. Pagoto, “Beverages contribute extra calories to meals and daily energy intake in overweight and obese women”, Physiol Behav. Author manuscript; available in PMC 2014 Oct 2.
    • Elana Lavine, “Blood testing for sensitivity, allergy or intolerance to food”, CMAJ. 2012 Apr 3; 184(6): 666–668.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.